朋友借錢,開單有無法律效力?

406 回覆
12 Like 111 Dislike
不如一齊block鳩佢等佢單機繼續吠

咁你咪無咗個舌戰對手囉
留名食花生,睇下邊個笑到最後
on9仔你咪放長雙眼睇下樓主追唔追得返條數 追到我比你開新post bin c , cap 鳩埋呢句幫你推post 又點話

dlwv主追唔追得返條數同張收據有無法律效力係兩樣野嚟喎閹割狗

吓? 原來件事唔係講緊有張紙追唔追得返?

吓,人地一早講緊其他因素你仲偷留係張紙度
不如一齊block鳩佢等佢單機繼續吠

咁你咪無咗個舌戰對手囉

單方面虐打個啲唔叫對手
想問下如果借左錢比朋友3皮
有曬whatsapp紀錄
但冇講明幾時還
就算上小額,係咪都搞唔掂
因為當初冇講還款期
佢萬一講:唔係唔還,慢慢還,30年先還咪仆街

係 我借左4k比朋友都係追唔返

想問下就算上到小額,都告唔入?就係差還款期?

下次約佢睇佢肯唔肯簽名,唔簽錄佢音!
dlwv主追唔追得返條數同張收據有無法律效力係兩樣野嚟喎閹割狗

吓,人地一早講緊其他因素你仲偷留係張紙度

搬龍門嚟講都算出色 不過都係柒頭一個
係 我借左4k比朋友都係追唔返

想問下就算上到小額,都告唔入?就係差還款期?

下次約佢睇佢肯唔肯簽名,唔簽錄佢音!

實唔肯簽名啦,我估約出黎都難
想去佢屋企搵佢,怕就怕死口咬會還,但還30年就仆街
下乜原來你唔知啊
[img]https://na.cx/i/opmhDK7.png[img
一直都係講緊你條死柒頭柒咗唔肯死返入你老母個閪咋喎
可能你死全家搞到邏輯都柒亂埋
得返紙叫有效力一早追撚到啦
不如我講多個呀 你屌完隻狗無俾人發現無俾人拉咁你係咪無犯法呀?
司法程序同法律識唔識分啊

不如咁啦柒頭, 你依家寫張紙話我借左你1皮, "有我既簽名" 寫清楚幾時還錢之類, 然後告我唔還錢, 睇下你張廢紙入唔入到 係又要比我屌多獲

仲係張紙,我殺左人,只要搵唔到兇器就等於冇殺人

長知識,現在去殺人
下乜原來你唔知啊
[img]https://na.cx/i/opmhDK7.png[img
一直都係講緊你條死柒頭柒咗唔肯死返入你老母個閪咋喎
可能你死全家搞到邏輯都柒亂埋
得返紙叫有效力一早追撚到啦
不如我講多個呀 你屌完隻狗無俾人發現無俾人拉咁你係咪無犯法呀?
司法程序同法律識唔識分啊

不如咁啦柒頭, 你依家寫張紙話我借左你1皮, "有我既簽名" 寫清楚幾時還錢之類, 然後告我唔還錢, 睇下你張廢紙入唔入到 係又要比我屌多獲

仲係張紙,我殺左人,只要搵唔到兇器就等於冇殺人

長知識,現在去殺人

其實我上面都同佢講過 犯法捉唔到係咪就無犯法
我個Friend成日唔帶錢出街
上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
我開張單寫「XXX於2018年x月x日借我10蚊,月息10%」
請問張單有無法律效果?

唔好on9寫10%
之後佢屈你無牌放債當business
上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
我開張單寫「XXX於2018年x月x日借我10蚊,月息10%」
請問張單有無法律效果?

唔好on9寫10%
之後佢屈你無牌放債當business

唔記得咗compound interest點計
上面條智障
弱智真係慘 你無借又點會簽名?
原來唔係扮弱智 係係真弱智

吓??? 你知唔知有樣野叫冒簽, 知唔知自己講緊乜

你老味 你咪揸住份冒簽嘅借據周街叫人還錢囉 睇下有無人拉鳩你 弱智仔
lm睇律師
其實我覺得依個問題都幾有趣
我覺得法律效力係有,但實際上就追唔到數
因為簽名...真係代表唔到d乜
如果對方堅持話冇簽都吹佢唔脹
搵鑑定轉家都冇用
都唔會次次簽得一模一樣架啦
有時大力左,有時細力左,有時簽得遼d , 咁點鑑定
而且...如果對方突登簽個錯既簽名,咁又點追佢數
屌,發覺我個簽名同正楷中文無咩分別,係咪應該改返?
搵鑑定轉家都冇用

所以上面單新聞叫人寫清楚啲野 最好有埋第三方見證

其實一份有法律效力嘅文件喺司法程序上真係未必有效㗎 所以先要舉證
搵鑑定轉家都冇用

Yes,呢個都係一個大問題。
屌,發覺我個簽名同正楷中文無咩分別,係咪應該改返?

最好啦
好 依家轉移下一個問題
咁預設咗借據係有法律效力
但單憑借據同簽名
足唔足以追返條數?
如果條友特登簽錯
咁點證名個簽名係咪佢簽?
見證人 如果俾對方買通咗,唔肯舉證點算
好 依家轉移下一個問題
但單憑借據同簽名
足唔足以追返條數?
如果條友特登簽錯

有錄影及third party見證較好
可以小額錢債甚至民事
單憑借據不足舉證
而且疑點利益歸於被告
一個證據係法庭上好難追
而且張紙上面寫既野愈詳細愈仔細
個證據力就會較強
或者一式兩三份咁 都可以加強證明
最終都係官判 睇答辯
就算得張紙 被告講野唔可信
或者答辯自爆而追到都唔出奇
上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
請問張單有無法律效果?
借據本身ok
但你月息10%,計返年息120%
年息60%或以上當高利貸,唔合法
咁年息幾多先至合理

樓主你盲定弱智架?
好 依家轉移下一個問題
但單憑借據同簽名
足唔足以追返條數?
如果條友特登簽錯

有錄影及third party見證較好
可以小額錢債甚至民事
單憑借據不足舉證
而且疑點利益歸於被告
一個證據係法庭上好難追
而且張紙上面寫既野愈詳細愈仔細
個證據力就會較強
或者一式兩三份咁 都可以加強證明
最終都係官判 睇答辯
就算得張紙 被告講野唔可信
或者答辯自爆而追到都唔出奇

睇來下次借$10都要落足功夫。
上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
請問張單有無法律效果?
借據本身ok
但你月息10%,計返年息120%
年息60%或以上當高利貸,唔合法
咁年息幾多先至合理

樓主你盲定弱智架?

Why not both
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞