朋友借錢,開單有無法律效力?

406 回覆
12 Like 111 Dislike
no

咁張紙仲有咩效 ?

張紙無效 但唔係因為證據問題影響其法律效力

佢條問題 淨係比人答yes/no

佢平時食屎係咪點美極?
Yes or no?
屌,你地兩個好撚得閒
不如就住上面單新聞回應下先啦大律師

上面已經有人貼左
"簽左名既紙係有效, 但即使銀行過數都唔代表係借錢"
樓主得張借據但又唔經銀行過數, 單憑一張紙同所謂當事人簽名, 你估邊個贏

你可唔可以唔好上連登
再見到咁柒既人真係頂唔順

頭先話有簽名 依家駁唔到 又搬龍門 不過搬完都係柒咗
屌,你地兩個好撚得閒

佢就得閒 我返緊工㗎 飯都未食
月息10%肥仔水
懷疑分身AC自問自答! 落力幫我推Post

我無咁痴線

你最後有無寫收據
想問下如果借左錢比朋友3皮
有曬whatsapp紀錄
但冇講明幾時還
就算上小額,係咪都搞唔掂
因為當初冇講還款期
佢萬一講:唔係唔還,慢慢還,30年先還咪仆街
但冇講明幾時還
因為當初冇講還款期

借錢真係可免則免 就算真係借都要講清楚 成3皮野就咁送出去

你最後有無寫收據

我諗住叫佢下次一次過借多啲,收息就Fatfat

你最後有無寫收據

我諗住叫佢下次一次過借多啲,收息就Fatfat

小心收多咗犯法
但冇講明幾時還
因為當初冇講還款期

「呢個係憑我自己本事借來的30000蚊!」
不如一齊block鳩佢等佢單機繼續吠
完美示範何謂衝出嚟柒

我都有啲攰 仲同唔同痴線佬玩好

咪理佢啦 根本全世界都知佢柒

佢最初就話咩雙方簽名都冇用 因為會冒簽 冇證據證明唔係冒簽 所以冇法律效力 睇返紅字果句真係覺得佢支那落嚟

好喇之後柒左喇 個個都屌佢on9 (我記得有個巴打 如果有存在冒簽風險就=冇法律效力咁全世界合約都係廢 ) 佢就搵第d野黎嘈 希望拿返渣沙 就開始撩d細節位

又問點解財仔簽合約唔夠 一定要裝哂cam仲要過數 諗住咁樣反駁巴打講果d有法律效力文件嘅要素同埋另一個巴打post果段新聞

之後更以[發達大計]為招徠 試圖慫恿同煽動巴打以冒簽方式偽造借據 之後去申請索償

好喇咁結果當然又係柒左啦 咁佢拗到冇野好拗 又試圖用另一個巴打果段新聞入面個律師講嘅借據要有嘅野黎反駁巴打嘅法律效力文件嘅基本要素 咁當然又係咬唔入啦 因為佢個概念根本唔清晰

總結完畢

總之條友就係一路駁一路錯一路轉point發擊又一路錯一路柒
借據/合約正常一式兩份,邊有得冒

連登仔: 其實唔難
完美示範何謂衝出嚟柒

我都有啲攰 仲同唔同痴線佬玩好

咪理佢啦 根本全世界都知佢柒

佢最初就話咩雙方簽名都冇用 因為會冒簽 冇證據證明唔係冒簽 所以冇法律效力 睇返紅字果句真係覺得佢支那落嚟

好喇之後柒左喇 個個都屌佢on9 (我記得有個巴打 如果有存在冒簽風險就=冇法律效力咁全世界合約都係廢 ) 佢就搵第d野黎嘈 希望拿返渣沙 就開始撩d細節位

又問點解財仔簽合約唔夠 一定要裝哂cam仲要過數 諗住咁樣反駁巴打講果d有法律效力文件嘅要素同埋另一個巴打post果段新聞

之後更以[發達大計]為招徠 試圖慫恿同煽動巴打以冒簽方式偽造借據 之後去申請索償

好喇咁結果當然又係柒左啦 咁佢拗到冇野好拗 又試圖用另一個巴打果段新聞入面個律師講嘅借據要有嘅野黎反駁巴打嘅法律效力文件嘅基本要素 咁當然又係咬唔入啦 因為佢個概念根本唔清晰

總結完畢

總之條友就係一路駁一路錯一路轉point發擊又一路錯一路柒

將佢啲駁出嚟嘅野一個一個cum曬 好想知佢俾人駁到收皮又搏命搵point個毒撚燥底樣係點
但冇講明幾時還
因為當初冇講還款期

係 我借左4k比朋友都係追唔返
但冇講明幾時還
因為當初冇講還款期

想問下就算上到小額,都告唔入?就係差還款期?
但冇講明幾時還
因為當初冇講還款期

探下對方口風先 如果佢話唔還應該有得搞
不如就住上面單新聞回應下先啦大律師

上面已經有人貼左
樓主得張借據但又唔經銀行過數, 單憑一張紙同所謂當事人簽名, 你估邊個贏

唔係喎 樓上有人話咁樣係冇法律效力架喎
話因爲簽名可以偽造

但冇講明幾時還
因為當初冇講還款期

我唔熟 應該係 因為你果d資料靜係顯示到佢真係借左你錢 但冇講幾時還 除非個官佢覺得有d野冇講明但都有個合理期限etc 但你果個就難d
都係比心機搵過d錢啦巴打
見到咁多人追唔返啲錢
我認為香港應該培養借錢要簽借據既風氣!
唔好再俾人佔便宜
上面已經有人貼左

唔係喎 樓上有人話咁樣係冇法律效力架喎
話因爲簽名可以偽造

佢唔理㗎 佢話睇唔到
我個Friend成日唔帶錢出街
上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
我開張單寫「XXX於2018年x月x日借我10蚊,月息10%」
請問張單有無法律效果?

借據本身ok
但你月息10%,計返年息120%
年息60%或以上當高利貸,唔合法

月息10% 年息咪1.1^12-1?

係喎
compound interest 每月計
你啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞