朋友借錢,開單有無法律效力?

406 回覆
12 Like 111 Dislike
會員資料
星之卡洛斯

睇死你最後咪又係講講下無point 扮放棄話晒時間走撚左佢, 咪比我講中

係呀係呀係呀係呀 點呀無point喇?
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20141222/18977551
原來蘋果搵埋律師講都係無可信性 快去告蘋果誤導, 又發達大計

其實你唔明 我可以解釋俾你聽嘅 你唔明我再講 我耐性好
個律師叫人寫得更清楚可以方便舉證 避免舉證困難
但唔代表無寫就無法律效力 因為呢個符合法律效力嘅條件 明白嗎

原來中文fail
記下身份證號碼及地址,借據須寫明款額及還款期,若要付利息亦要寫清楚,最後雙方簽名便成,基本上已具法律效力

有齊呢幾樣野先有效力, 何況你無齊, 原來都叫有效力

按照普通法,具有法律效力必須有三項基本元素:

(一)有兩個或以上的立約人,並有一方提出協議(這個提出又叫要約offer),而另一方接受協議(這個接受又叫承約acceptance),

(二)立約人有價值的付出(這個付出又叫約因consideration),

(三)立約人有訂立法律效力協的意圖(即legal intention)。

知唔知咩叫基本元素?
會員資料
星之卡洛斯

睇死你最後咪又係講講下無point 扮放棄話晒時間走撚左佢, 咪比我講中

係呀係呀係呀係呀 點呀無point喇?

盲撚左, 睇埋#150
其實你唔明 我可以解釋俾你聽嘅 你唔明我再講 我耐性好
個律師叫人寫得更清楚可以方便舉證 避免舉證困難
但唔代表無寫就無法律效力 因為呢個符合法律效力嘅條件 明白嗎

原來中文fail
記下身份證號碼及地址,借據須寫明款額及還款期,若要付利息亦要寫清楚,最後雙方簽名便成,基本上已具法律效力

(一)有兩個或以上的立約人,並有一方提出協議(這個提出又叫要約offer),而另一方接受協議(這個接受又叫承約acceptance),

(二)立約人有價值的付出(這個付出又叫約因consideration),

(三)立約人有訂立法律效力協的意圖(即legal intention)。

知唔知咩叫基本元素?

自己都識講
原來連基本元素都唔齊, 都叫有效
簽咗名都唔當一回事

財仔點解會當 因為你上佢簽 有cam 仲要簽時冇威迫利誘

加埋一線 係出票 有銀行紀錄

而朋友間互借 簽埋紙都冇乜法律效力

如果影一張借款人渣住張簽左嘅借據同埋錢嘅相應該有力D掛~
起碼證明到借款人係知有借據依樣野

倒不如拍片 佢借咗 講埋有冇息 息口 總計 還幾多 加埋佢作出聲明所講真確無誤同無任何威迫利誘底下作出借款

唔係仲實際?

朋友借錢講信字 冇其他
訂立借據手續簡單,只需寫下貸款人及借款人姓名,記下身份證號碼及地址,借據須寫明款額及還款期,若要付利息亦要寫清楚,最後雙方簽名便成,基本上已具法律效力

記下身份證號碼及地址,借據須寫明款額及還款期

覆埋呢個先啦, 成個post你引用到一句樓主話有提供 身份證號碼及地址及還款期, 咁我咪輸lo
原來中文fail

知唔知咩叫基本元素?

自己都識講

根據條例 身份證同地址是否達成有法律效力協議的基本元素?
訂立借據手續簡單,只需寫下貸款人及借款人姓名,記下身份證號碼及地址,借據須寫明款額及還款期,若要付利息亦要寫清楚,最後雙方簽名便成,基本上已具法律效力

覆埋呢個先啦, 成個post你引用到一句樓主話有提供 身份證號碼及地址及還款期, 咁我咪輸lo

開始發爛

啊sorry 你一直都發緊

知唔知咩叫基本元素?

自己都識講

根據樓主所講
我開張單寫「XXX於2018年x月x日借我10蚊,月息10%」
係咪已經達成有效借據? 又唔用腦

開始發爛

啊sorry 你一直都發緊

又無point覆拿?
自己都識講

根據樓主所講
我開張單寫「XXX於2018年x月x日借我10蚊,月息10%」

根據樓主其後補充 其借據假設得到當事人簽署確認
會員資料
星之卡洛斯

快D啦, 我就黎食lunch, 同你咬老綜唔同
約定你3點準時繼續 唔好消失

根據樓主所講

根據樓主所講

唔好又講第2 d
根據樓主所講

根據樓主所講

唔好又講第2 d

唔得 因為其利息已經高過最高法例規定
但唔係因為證據問題

飯前同你綜合一下, 唔好再搬任何自己理據出黎, 我淨係比你答一句 yes/ no

樓主借左錢
1. 我開張單寫「XXX於2018年x月x日借我10蚊,月息10%」
2. 簽名係真

以上句野係咪代表借據成立 ? (即使無齊借據基本元素, etc身份證地址), 一覆其他代表你認輸逃避 yes/ no only
飯前同你綜合一下, 唔好再搬任何自己理據出黎, 我淨係比你答一句 yes/ no

樓主借左錢
1. 我開張單寫「XXX於2018年x月x日借我10蚊,月息10%」
2. 簽名係真

以上句野係咪代表借據成立 ? (即使無齊借據基本元素, etc身份證地址), 一覆其他代表你認輸逃避 yes/ no only

no

樓主借左錢
2. 簽名係真

no

咁張紙仲有咩效 ?
繼續搬龍門囉 你呃到自己 呃唔到人

樓主借左錢
2. 簽名係真

no

咁張紙仲有咩效 ?

張紙無效 但唔係因為證據問題影響其法律效力

#167, 等你覆, 食完飯覆你, 唔洗講其他垃圾話, 要討論係既point

#167, 等你覆, 食完飯覆你, 唔洗講其他垃圾話, 要討論係既point

躝出嚟 邊個俾你食飯
完美示範何謂衝出嚟柒
完美示範何謂衝出嚟柒

我都有啲攰 仲同唔同痴線佬玩好
我個Friend成日唔帶錢出街
上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
請問張單有無法律效果?

借據本身ok
但你月息10%,計返年息120%
年息60%或以上當高利貸,唔合法

月息10% 年息咪1.1^12-1?
on9仔要我重覆又重覆覆你呢個on9留言 已經比面你
祝你今日死全家

不如就住上面單新聞回應下先啦大律師

上面已經有人貼左
"簽左名既紙係有效, 但即使銀行過數都唔代表係借錢"
樓主得張借據但又唔經銀行過數, 單憑一張紙同所謂當事人簽名, 你估邊個贏

你可唔可以唔好上連登
再見到咁柒既人真係頂唔順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞