朋友借錢,開單有無法律效力?

406 回覆
12 Like 111 Dislike
簽咗名都唔當一回事

財仔點解會當 因為你上佢簽 有cam 仲要簽時冇威迫利誘

加埋一線 係出票 有銀行紀錄

而朋友間互借 簽埋紙都冇乜法律效力

呢位巴打就心水清, 如果得張紙 無銀行紀錄都得
咁大陸人一早用呢招漁翁撒網鳩撞 反正我有紙就可以入案, 我每日入10張

咁咪引起人懷疑 告你用虛假文書囉 支那人都醒過你啦呃錢呃到咁出位

吓? 張野唔係有效咩 , 你有簽名wo ?
呢位巴打就心水清, 如果得張紙 無銀行紀錄都得
咁大陸人一早用呢招漁翁撒網鳩撞 反正我有紙就可以入案, 我每日入10張

咁咪引起人懷疑 告你用虛假文書囉 支那人都醒過你啦呃錢呃到咁出位

你冒簽喎
你不如開間財仔, 借錢比人叫人簽名, 然後唔洗銀行過數啦, 直接話條友借左你錢唔還, 發達大計都比埋你

有齊晒你果3點, 仲唔行動 ?

你好似鼓勵緊人地犯法

引用錯誤例子去舉出相關實例都叫犯法, 等你告我

你冒簽喎

有你簽名wo 唔係咩, 有效架喇
你不如開間財仔, 借錢比人叫人簽名, 然後唔洗銀行過數啦, 直接話條友借左你錢唔還, 發達大計都比埋你

你好似鼓勵緊人地犯法

我覺得已經可以報警

你冒簽喎

你冒簽果d叫我簽名? 你識唔識中文
吓? 原來件事唔係講緊有張紙追唔追得返?
下乜原來你唔知啊
[img]https://na.cx/i/opmhDK7.png[img
一直都係講緊你條死柒頭柒咗唔肯死返入你老母個閪咋喎
可能你死全家搞到邏輯都柒亂埋
得返紙叫有效力一早追撚到啦
不如我講多個呀 你屌完隻狗無俾人發現無俾人拉咁你係咪無犯法呀?
司法程序同法律識唔識分啊

不如咁啦柒頭, 你依家寫張紙話我借左你1皮, "有我既簽名" 寫清楚幾時還錢之類, 然後告我唔還錢, 睇下你張廢紙入唔入到 係又要比我屌多獲

他指出,訂立借據手續簡單,只需寫下貸款人及借款人姓名,記下身份證號碼及地址,借據須寫明款額及還款期,若要付利息亦要寫清楚,最後雙方簽名便成,基本上已具法律效力

詳情睇返上面 係肯收皮未?

不如你拎個律師牌或者其他專業資格出黎再講?

又多個on9仔

我個Friend成日唔帶錢出街
上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
我開張單寫「XXX於2018年x月x日借我10蚊,月息10%」
請問張單有無法律效果?

自己數下句野齊唔齊你講既野, 仲有等你拎個律師牌或者其他專業資格出黎再講

咁對方有無簽名?
你冒簽喎

留言都未睇晒就9up
原來有簽名=我話你冒簽又得, 我話自己有簽又得
通常會寫XXX (HKID:XXXXXX) 借幾多, 息幾多 幾時還 唔還就點
佢簽名就有效力
有D會囉ID COPY既
你冒簽喎

其實佢好似係有精神問題 因為俾人串親又柒咗落唔到台 所以發曬癲
他指出,訂立借據手續簡單,只需寫下貸款人及借款人姓名,記下身份證號碼及地址,借據須寫明款額及還款期,若要付利息亦要寫清楚,最後雙方簽名便成,基本上已具法律效力

詳情睇返上面 係肯收皮未?

不如你拎個律師牌或者其他專業資格出黎再講?

又多個on9仔

上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
我開張單寫「XXX於2018年x月x日借我10蚊,月息10%」
請問張單有無法律效果?

自己數下句野齊唔齊你講既野, 仲有等你拎個律師牌或者其他專業資格出黎再講

咁對方有無簽名?

記下身份證號碼及地址,借據須寫明款額及還款期
仲洗唔洗解釋
唔撚借唔得架咩
咁叫覆左我呢個? 得我覆你唔覆仲想叫人留言, 笑撚死

什麼口頭協議及白紙黑字寫成的協議具有法律效力?

按照普通法,具有法律效力必須有三項基本元素:

(一)有兩個或以上的立約人,並有一方提出協議(這個提出又叫要約offer),而另一方接受協議(這個接受又叫承約acceptance),

(二)立約人有價值的付出(這個付出又叫約因consideration),

(三)立約人有訂立法律效力協的意圖(即legal intention)。

如果上述基本元素有一項不成立,那協議便會失去法律效力了(It is not legally enforceable)。

引用返你先, 廢事一陣扮無通知縮撚左

係有齊果3點 但問題係本身張合約建基係唔合法嘅條件下(你冒簽) 任何唔合法嘅合約都係無效 冇法律效力

究竟咩人先可以咁無恥柒左咁耐都仲可以唔認
通常會寫XXX (HKID:XXXXXX) 借幾多, 息幾多 幾時還 唔還就點
佢簽名就有效力
有D會囉ID COPY既

其實我上面已經copy曬有法律效力嘅文件需要有乜條件
無法律效力,因為無證據(你現金借佢十蚊),簽名可以扮

咁點解財仔合約有?

9出13歸 bump大條數又扣起d錢
什麼口頭協議及白紙黑字寫成的協議具有法律效力?

(一)有兩個或以上的立約人,並有一方提出協議(這個提出又叫要約offer),而另一方接受協議(這個接受又叫承約acceptance),

(二)立約人有價值的付出(這個付出又叫約因consideration),

(三)立約人有訂立法律效力協的意圖(即legal intention)。

如果上述基本元素有一項不成立,那協議便會失去法律效力了(It is not legally enforceable)。

係有齊果3點 但問題係本身張合約建基係唔合法嘅條件下(你冒簽) 任何唔合法嘅合約都係無效 冇法律效力

原來壞帳情況, 借方唔認簽名, 都可以證明人地有簽 原來係個腦裝屎

原來壞帳情況, 借方唔認簽名, 都可以證明人地有簽 原來係個腦裝屎

係呀 你終於發現自己個腦裝屎

對方唔認簽名 就可以上庭舉證 搵筆跡專家 搵證人 其他證據 個世界就係咁玩 啱啱小學畢業?
又多個on9仔

上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
請問張單有無法律效果?

咁對方有無簽名?

仲洗唔洗解釋

會員資料
星之卡洛斯

唔好又扮睇唔到呀
咁對方有無簽名?

仲洗唔洗解釋

會員資料
星之卡洛斯

唔好又扮睇唔到呀

我問緊對方有無簽名 yes or no
唔好扮睇唔明我講乜之後答其他野
咁對方有無簽名?

仲洗唔洗解釋

會員資料
星之卡洛斯

唔好又扮睇唔到呀

其實你撐乜 你唔係諗住你講果d歪理同埋不停咁捕風捉影就會令第3者覺得你講得岩呀? 正常人一睇就知你係死撐緊 你呢種死撐除左係令你自己內心好過d之外真係冇乜用處
愛回家成日賣廣告, 咪有個APP俾錢囉
仲洗唔洗解釋

會員資料
星之卡洛斯

唔好又扮睇唔到呀

我問緊你樓主張借據有無 '身份證號碼及地址,借據須寫明款額及還款期 "
早日認輸吧啦
仲洗唔洗解釋

會員資料
星之卡洛斯

唔好又扮睇唔到呀

其實你撐乜 你唔係諗住你講果d歪理同埋不停咁捕風捉影就會令第3者覺得你講得岩呀? 正常人一睇就知你係死撐緊 你呢種死撐除左係令你自己內心好過d之外真係冇乜用處

成段野0 value, 無point反擊
又收一個皮
會員資料
星之卡洛斯

唔好又扮睇唔到呀

我問緊你樓主張借據有無 '身份證號碼及地址,借據須寫明款額及還款期 "
早日認輸吧啦

唔好拎段新聞嚟同我條條例博啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞