朋友借錢,開單有無法律效力?

406 回覆
12 Like 111 Dislike
人地講法律效力 你就話無法律效力因為無證據
屌你老味係咪想俾人當無錢買不死鳥個條友咁俾人笑足一年
不如不如 不如你柒咗就縮返埋一舊啦

不如你都係及早死左佢啦
竟然可以講成"張借據" 唔等於 "法律效力" , 諗起你老母生你出黎養你都辛苦

青山開放日

唔好浪費自己時間同冇邏輯嘅人講嘢

( Show Blocked User - 好想告訴妳 )
簽名+銀行過數(張借據寫埋邊個acct轉入邊個acct)
咁樣一定無死
當然前提你唔好唔小心做左貴利
借$10都要收息,條女kiss你之前係咪要比封利是你先?
不如你都係及早死左佢啦
竟然可以講成"張借據" 唔等於 "法律效力" , 諗起你老母生你出黎養你都辛苦

青山開放日

廣州婦人來港以企圖跳樓方式亡命追債,擾攘11小時後落幕,但討債還是失敗。法律界人士熊運信(圖)律師指出,市民若借款給親友應急,即使非常相熟亦應訂立借據以作保障,以免日後「口講無憑」,無法追討。
他指出,訂立借據手續簡單,只需寫下貸款人及借款人姓名,記下身份證號碼及地址,借據須寫明款額及還款期,若要付利息亦要寫清楚,最後雙方簽名便成,基本上已具法律效力,若有第三者做見證人會更好。他指即使款項透過銀行戶口轉賬,但轉賬的支賬紀錄只證明雙方有交收款項,卻不能確定誰是貸款人或借款人,訂立借據是最安全做法。
若最終要經民事訴訟追討,涉款5萬元以下可循小額錢債審裁處仲裁;款項由5萬元至100萬元以下則透過區域法院審理,款額100萬元以上要由高等法院審理。他補充,即使沒有借據,若有第三者見證人亦可作為證明。
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20141222/18977551
上面個位on9 請問需要咩證據? 下面仲要講到就算有銀行record都唔夠安全 最好都係寫借據 係要眾人皆醉你獨醒咁先型? 冇野搵黎嘈
不如你睇多次樓主條問題

不如你都係及早死左佢啦

躝出嚟啦 點呀
青山開放日

廣州婦人來港以企圖跳樓方式亡命追債,擾攘11小時後落幕,但討債還是失敗。法律界人士熊運信(圖)律師指出,市民若借款給親友應急,即使非常相熟亦應訂立借據以作保障,以免日後「口講無憑」,無法追討。
他指出,訂立借據手續簡單,只需寫下貸款人及借款人姓名,記下身份證號碼及地址,借據須寫明款額及還款期,若要付利息亦要寫清楚,最後雙方簽名便成,基本上已具法律效力,若有第三者做見證人會更好。他指即使款項透過銀行戶口轉賬,但轉賬的支賬紀錄只證明雙方有交收款項,卻不能確定誰是貸款人或借款人,訂立借據是最安全做法。
若最終要經民事訴訟追討,涉款5萬元以下可循小額錢債審裁處仲裁;款項由5萬元至100萬元以下則透過區域法院審理,款額100萬元以上要由高等法院審理。他補充,即使沒有借據,若有第三者見證人亦可作為證明。
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20141222/18977551
上面個位on9 請問需要咩證據? 下面仲要講到就算有銀行record都唔夠安全 最好都係寫借據 係要眾人皆醉你獨醒咁先型? 冇野搵黎嘈

幾好,此post已完。多謝各位踴躍解答。
借$10都要收息,條女kiss你之前係咪要比封利是你先?

係,好似龍心對大丁咁
笑死,變咗罵戰。但想問如果有拍片,個證據係咪會strong好多?

第三者見證

部iphone 可以做第三者?

不如你都係及早死左佢啦

躝出嚟啦 點呀

可憐連 point都無就叫人覆
不如你都係及早死左佢啦

躝出嚟啦 點呀

十幾個comment回你你唔應 一叫你躝出嚟就躝咗出嚟
躝出嚟啦 點呀

on9仔要我重覆又重覆覆你呢個on9留言 已經比面你
祝你今日死全家

祝你今日死全家

不如就住上面單新聞回應下先啦大律師

祝你今日死全家

上面已經有人貼左
"簽左名既紙係有效, 但即使銀行過數都唔代表係借錢"
樓主得張借據但又唔經銀行過數, 單憑一張紙同所謂當事人簽名, 你估邊個贏
祝你今日死全家

上面已經有人貼左
樓主得張借據但又唔經銀行過數, 單憑一張紙同所謂當事人簽名, 你估邊個贏

唔係喎 樓上有人話咁樣係冇法律效力架喎
話因爲簽名可以偽造

上面已經有人貼左

話因爲簽名可以偽造

依家有人搋張紙寫A借左B錢, 上面有B既簽名, B話無借過, A提供唔到過數證明, 你話張廢紙有無效
祝你今日死全家

上面已經有人貼左

蠢撚到豬
咪姐係有法律效力但未必追討到
法官唔係睇單一證據嘛
張紙只係其中一個證據
樓主問係問張紙有冇法律效力
你幫個官判埋做乜柒
衝出黎柒
上面已經有人貼左

話因爲簽名可以偽造

依家有人搋張紙寫A借左B錢, 上面有B既簽名, B話無借過, A提供唔到過數證明, 你話張廢紙有無效

我唔係法官 應該唔到我決定喎
你係咪法官

祝你今日死全家

法律效力同舉證問題係兩樣野嚟 其實呢 你讀得書少
無法律常識 可以戴返個狗口罩費事俾人聽到call漁護捉你去絶育啊低賤蛆蟲

祝你今日死全家

無法律常識 可以戴返個狗口罩費事俾人聽到call漁護捉你去絶育啊低賤蛆蟲

on9仔你咪放長雙眼睇下樓主追唔追得返條數 追到我比你開新post bin c , cap 鳩埋呢句幫你推post 又點話
祝你今日死全家

on9仔你咪放長雙眼睇下樓主追唔追得返條數 追到我比你開新post bin c , cap 鳩埋呢句幫你推post 又點話

dlwv主追唔追得返條數同張收據有無法律效力係兩樣野嚟喎閹割狗

dlwv主追唔追得返條數同張收據有無法律效力係兩樣野嚟喎閹割狗

吓? 原來件事唔係講緊有張紙追唔追得返?
原來無從證實真偽既舉證都可以叫有效力 自己完美實現例子, 長知識了

下乜原來你唔知啊

一直都係講緊你條死柒頭柒咗唔肯死返入你老母個閪咋喎

下乜原來你唔知啊

一直都係講緊你條死柒頭柒咗唔肯死返入你老母個閪咋喎

可能你死全家搞到邏輯都柒亂埋
得返紙叫有效力一早追撚到啦
我個Friend成日唔帶錢出街
上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
我開張單寫「XXX於2018年x月x日借我10蚊,月息10%」
請問張單有無法律效果?

10蚊都計😂
你上埋律司樓呀笨柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞