朋友借錢,開單有無法律效力?

406 回覆
12 Like 111 Dislike
我個Friend成日唔帶錢出街
上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
我開張單寫「XXX於2018年x月x日借我10蚊,月息10%」
請問張單有無法律效果?
借據本身ok
但你月息10%,計返年息120%
年息60%或以上當高利貸,唔合法
咁年息幾多先至合理

樓主你盲定弱智架?

睇溜眼
好 依家轉移下一個問題
咁預設咗借據係有法律效力
但單憑借據同簽名
足唔足以追返條數?
如果條友特登簽錯
咁點證名個簽名係咪佢簽?

第三方證人最好係兩個都識 如果你話佢俾人收買 可以通知icac 因為張借據有法律效力 證人做假係刑事
好 依家轉移下一個問題
咁預設咗借據係有法律效力
但單憑借據同簽名
足唔足以追返條數?
如果條友特登簽錯
咁點證名個簽名係咪佢簽?

第三方證人最好係兩個都識 如果你話佢俾人收買 可以通知icac 因為張借據有法律效力 證人做假係刑事

此post已完(好似係)
小朋友齊打交
小朋友齊打交

呢個係好想告訴你被生擒嘅樣
咪撚理條弱智啦
人地問法律效力
佢就講司法困難
喺佢眼中應該所有法例告唔入等於無法律效力

又用埋啲on9例子
人地講緊張紙真簽立據去收錢
佢就叫人偽造文書去發達大計
咪撚理條弱智啦
人地問法律效力
佢就講司法困難
喺佢眼中應該所有法例告唔入等於無法律效力

又用埋啲on9例子
人地講緊張紙真簽立據去收錢
佢就叫人偽造文書去發達大計

佢先有資格用你個名
無法律效力,因為無證據(你現金借佢十蚊),簽名可以扮

on9,你咁講咩合約都冇效力啦
唔係咩合約都要公證

on9,你咁講咩合約都冇效力啦
唔係咩合約都要公證

合約猶如廢紙
題外話,我諗返起一件往事!
真人真事
之前返過份工,同事a口頭講左辭職
上司都知既
但之後佢請唔到人又唔可以冇人返工
個上司就話冇聽過a同佢講辭職
最後a 被逼返多一個月
咁我就想問...口頭講係有效既,但對方到時話冇聽過,咁依d情況點處理?告唔告得入?

即使係比信都好,如果對方到時話冇收到辭職信,咁到時又點做?
完美示範何謂衝出嚟柒

我都有啲攰 仲同唔同痴線佬玩好

咪理佢啦 根本全世界都知佢柒

佢最初就話咩雙方簽名都冇用 因為會冒簽 冇證據證明唔係冒簽 所以冇法律效力 睇返紅字果句真係覺得佢支那落嚟

好喇之後柒左喇 個個都屌佢on9 (我記得有個巴打 如果有存在冒簽風險就=冇法律效力咁全世界合約都係廢 ) 佢就搵第d野黎嘈 希望拿返渣沙 就開始撩d細節位

又問點解財仔簽合約唔夠 一定要裝哂cam仲要過數 諗住咁樣反駁巴打講果d有法律效力文件嘅要素同埋另一個巴打post果段新聞

之後更以[發達大計]為招徠 試圖慫恿同煽動巴打以冒簽方式偽造借據 之後去申請索償

好喇咁結果當然又係柒左啦 咁佢拗到冇野好拗 又試圖用另一個巴打果段新聞入面個律師講嘅借據要有嘅野黎反駁巴打嘅法律效力文件嘅基本要素 咁當然又係咬唔入啦 因為佢個概念根本唔清晰

總結完畢

總之條友就係一路駁一路錯一路轉point發擊又一路錯一路柒

繼續啦, 我就食完飯, 你成段字都唔係答緊我既問題, 又逃避
你試下寫張借據用樓主句句子睇下有無人受理 衝出黎比我屌
其實我覺得依個問題都幾有趣
我覺得法律效力係有,但實際上就追唔到數
因為簽名...真係代表唔到d乜
如果對方堅持話冇簽都吹佢唔脹
搵鑑定轉家都冇用
都唔會次次簽得一模一樣架啦
有時大力左,有時細力左,有時簽得遼d , 咁點鑑定
而且...如果對方突登簽個錯既簽名,咁又點追佢數

所以上面單新聞叫人寫清楚啲野 最好有埋第三方見證

其實一份有法律效力嘅文件喺司法程序上真係未必有效㗎 所以先要舉證

"其實一份有法律效力嘅文件喺司法程序上真係未必有效㗎"

知唔知自己講緊乜
真人真事
上司都知既
最後a 被逼返多一個月
咁我就想問...口頭講係有效既,但對方到時話冇聽過,咁依d情況點處理?告唔告得入?

好難拗架 所以之前報紙都有講 講辭職最後send email/wtsapp 加口講有record
真人真事
上司都知既
最後a 被逼返多一個月

口頭講係有效 但你要有舉證資料
搵鑑定轉家都冇用

其實一份有法律效力嘅文件喺司法程序上真係未必有效㗎 所以先要舉證

知唔知自己講緊乜

"法律" "司法程序"
真係咁難分?
真人真事
上司都知既
最後a 被逼返多一個月

口頭承諾其實係有法律效力,但你無野證明有承諾過其實都係告唔入

遞信的話我會覺得遞完再send番個email confirm會最好,email send嘅野有紀錄之餘亦會有法律保障,即時通訊就唔包含於postal rale入面但好似對方即時覆都係會有法律效力。

都係嗰句

有法律效力唔代表告得入
搵鑑定轉家都冇用

知唔知自己講緊乜

你冇概念理解唔到姐

知唔知自己講緊乜

你冇概念理解唔到姐

我諗佢連三權分立都唔知係乜
不如一齊block鳩佢等佢單機繼續吠

真係比我#148講中左既內容, 直接認輸做我隻狗咪放你走囉

知唔知自己講緊乜

你冇概念理解唔到姐

人身攻擊的謬誤
即一個理論因為是由某人提出而被否定,而非因為存在與之相違背的證據或者沒有充分的證據支持而遭否定。例如:
甲:「政府應該為最低工資進行立法以保障工人免被剝削。」
乙:「真是荒謬,你因為找不到一份好的工作才這樣說吧。」

中撚晒 又想借機會轉講其他

知唔知自己講緊乜

你冇概念理解唔到姐

點解佢仲有錯覺係佢唔放你所以你唔走

我覺得你同我一樣都係撚狗mode
你冇概念理解唔到姐

點解佢仲有錯覺係佢唔放你所以你唔走

我覺得你同我一樣都係撚狗mode

你撚我時, 我撚你

如果因為簽名可以扮就無效
咁呢個世界冇合約係合法啦

佢弱智㗎 咪撚理佢啦

其實就算告都係上小額?

人哋有放債人牌照
我估私人借貸應該無咁有保障 只係上庭你有齊文件可以等官判咁解?

利申 想知 仆街用死老豆呃我借錢 心諗老豆得一個俾盡得一次就借了

原來開始無point 要搵其他黎講, 整多幾張啦, 等我開心下
結論係我贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞