朋友借錢,開單有無法律效力?

406 回覆
12 Like 111 Dislike
我個Friend成日唔帶錢出街
上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
我開張單寫「XXX於2018年x月x日借我10蚊,月息10%」
請問張單有無法律效果?
咁我瘋狂開單咪fatfat
佢肯簽咪得
佢肯簽咪得

收息都ok?
佢肯簽咪得

收息都ok?

唔過放貴利個息口咪ok
上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
我開張單寫「XXX於2018年x月x日借我10蚊,月息10%」
請問張單有無法律效果?

借據本身ok
但你月息10%,計返年息120%
年息60%或以上當高利貸,唔合法
上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
請問張單有無法律效果?

太高會犯法
上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
請問張單有無法律效果?

借據本身ok

咁年息幾多先至合理
上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
請問張單有無法律效果?

借據本身ok

咁年息幾多先至合理

60%或以上高利貸丫嘛
低過咪ok
上次食飯又問我借$10
跟住下個禮拜叫佢俾返
佢又唔記得咗件事
如果下次佢再問我借錢
請問張單有無法律效果?

借據本身ok

咁年息幾多先至合理

年息60以下囉
借據本身ok

咁年息幾多先至合理

60%或以上高利貸丫嘛
低過咪ok

唔該巴打
無法律效力,因為無證據(你現金借佢十蚊),簽名可以扮
只要佢認,口頭承諾都有法律效力

咁點解財仔合約有?
只要佢認,口頭承諾都有法律效力

但係無證據wo。。

有冇證據只係舉証上既問題 同張借據有冇法律效力係兩回事

我知你簽名點寫,我依家寫張紙話食飯你借咗我$100 ,咁係咪我贏?

咁點解財仔合約有?

要有證據 銀行過數
如果咁都有效,我同人借現金,簽名時鳩簽其他字,咁你日後點證明個簽名係我簽?

即係借據有法律效力,但證據唔足夠,都追唔返?
如果咁都有效,我同人借現金,簽名時鳩簽其他字,咁你日後點證明個簽名係我簽?

如果手機拍片同影相呢?

如果因為簽名可以扮就無效
咁呢個世界冇合約係合法啦

如果因為簽名可以扮就無效
咁呢個世界冇合約係合法啦

駁唔到
如果書面白紙黑字寫清楚應該有,咪姐係借據
如果書面白紙黑字寫清楚應該有,咪姐係借據

但樓上有人話唔夠證據
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞