第一次用icloud 上傳勁耐都未得

33 回覆
6 Like 2 Dislike
前幾日買左8蚊,諗住backup下啲相,到依家已經兩三日,去相片果度睇,都仲有千幾張相未上傳到(原本有1600張)有無人相同情況
試下開住Wi-Fi插住電一晚睇下點
兩晚了 自問個wifi唔算快,但係上傳8gb相片要兩晚?
我三萬張一晚上傳得5000張
係好撚慢 放佢一星期啦
唔關你網速事 應該server問題呱
Test下自己upload有幾快
仲要影響埋我電話上網
iCloud係慢
我主要用google photos搞備份
iCloud備份由佢
iCloud 處理大量資料真係慢
iCloud真係垃撚圾,相真係唔好靠晒佢,會仆直
係屋企下載 speedtest.net 隻 app 測速試試
會唔會樓主部iPhone一關mon就會斷Wi-Fi

要set先會長開,以iOS9之後就係咁
你會唔會有習慣長開慳電模式?
我都有呢個問題
都唔知幾時先叫上傳完
係咪 設定>一般>iPhone 儲存空間 iCloud 相片個到?
其實係點樣check 佢幾時upload 好?

我手機有12 gb 相,已經揀左用原裝size , 但check 返icould 話佔得8gb 試過幾次手動再備份都一樣
你上icloud.com睇下齊唔齊仲好
icloud上個容量係細D
我本機58gb
icloud上52gb
入相片
最底揀相片
拉到最底睇下佢寫咩
冇話有野要上下傳就代表OK
剛轉會, 有backup 問題請教巴打們

我用 google photos backup 相, 係咪會 backup 晒成個 " photos" 嘅相 定係只會backup 入邊個別 albums 嘅相 (eg. camera roll)

唔該巴打們先
Google photos唔怕壓縮咗啲相咩
其中一份 backup 姐

佢個 high-quality 無想像中咁差, 同埋我d 相都係用黎keep record 姐, 唔會聞
16MP 以下唔會壓 (好似係)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞