(轉貼)大埔天鑽=垃圾

285 回覆
340 Like 16 Dislike
(轉貼)

我住大埔超過三十年(而家住新達), 大埔天鑽未必真係可以9分鐘去到大埔MTR

我住左大埔超過三十年, 每星期都會經山塘路 (天鑽) 行去大埔滘行山

GOOGLE MAP:
https://goo.gl/maps/57GGL96qgvH2

(轉發)AA 落山實地VIDEO (我認為步速唔似正常,有D JOGGING)
http://www.cpn.com.hk/singlelink.aspx?videoCode=ODJINLEENG
其實有兩條路上天鑽,
路線1)經大埔火車站再上山塘路上斜行去天鑽係好辛苦,特別係夏天, 條路勁斜
落山急行後生仔可能真係十幾鐘到MTR, 有老人家同小朋友(好健壯除外)真係行唔到, 推BB車一失手就BYEBYE.
你話你係田徑選手應該可以9分鐘跑落山, 但一定出晒汗.
沿途無紅綠燈可以過馬路, 你話幾危險, 山上龍城堡同盈峰翠邸D 私家車開得好快. 我住大埔新達廣場, 我同你講由大埔新達行上去天鑽係辛苦架

路線2)沿達運路, 經過運頭塘邨,去到荔枝山花園(丁屋群),有條小路去天鑽地盤
呢條路無咁斜,但一定過20分鐘先返到MTR,而且條鄉村小路好窄

壞處:
1)交通死
沿途無小巴, 巴士
就算有屋苑小巴, 未必可以係大埔火車站落, 因為大埔MTR村巴上落位已飽和, 嵐山同白石角都唔可以係大埔MTR落

****如果好似嵐山SHUTTLE, 係太和火車站上落車就好玩咯, 發展商無話一定申請到SHUTTLE, 同SHUTTLE一定會係大埔火車站上落******
1600 伙, 但得3百幾個車位 ,你唔行落山就要搭SHUTTLE.
你要幾密的SHUTTLE BUS先散到條人龍, 等SHUTTLE都等到你傻,
你唔耐煩就行落山, 但夏天你就行到個妝都溶埋, 底衫褲都濕埋, 諗起人都癲.
網友:豹王之王 (POST 262)評論:

(呢個盤1600伙,只有35x 個車位,即係有1250伙,總共2500人左右靠屋苑村巴出入,諗下返工放工時間會點

2)有斜坡
要自費維修, 條數係未知之處

3)噪音, 空氣問題
勁近吐露港公路, 噪音問題真係要入住先知

4)野猴, 野狗問題
我親眼見過盈峰翠邸附近,即天鑽對面有野猴同野狗出沒,唔信打去漁護署問下

5)車位不足附近無商店
得3百幾個車位 比千幾伙分, 你話你住龍城堡, 盈峰翠邸呢D有錢人,就話有車可以隨時去買野食, 夜晚無SHUTTLE你CALL 的士
都未必上. 條路夜晚我唔敢行, 隨時俾人劏死牛

6) 坐向 (西斜問題)
樓盤一字排開, 享有開揚景的住戶會有西斜問題,值得關注 (鳴謝版友小飛越2)

7)樓花期長
2021年1月收樓, 到時樓價大跌就HIHI
無樓者要租多兩年樓,

8)有單位可能望墳景

好處: 勁近大埔滘自然保護區, 夏天可以睇螢火蟲,隨時可以郊遊
新樓, 戶型多

結論: 新達都係13,14K , 大埔中心都係13K, 配套交通一流
你話天鑽係SHK起,可能值呢個價, 買得一兩房自住又未必爭到車位, 你話住千呎單位就話個度夠幽靜, 買得1000萬樓下個D人都係一般打工仔, 日日趕搭MTR,巴士返工, 你住山卡啦,入伙後都真係仆得直. 等SHUTTLE都等到你傻, 行落山就個妝都溶埋, 底衫褲都濕埋, 諗起人都癲

買黎收租都唔必租得好,我間新達兩房都租到16K,17K,好多外國人同中大生租

租金有支持. 同樣價錢, 我買新達算, 但係想買都唔易, 好少放盤, 因為好好住.

大埔我出世住到而家住個幾個屋苑,
我一般打工仔, 要趕返工, 有車牌但無車, 住火車旁無謂養車啦
平民百姓無車就住市中心, 行平路
你叫人每日行勁斜山路(有人話9分鐘到大埔火車站), 仲要渺無人煙, 好大機會被野狗咬, 被人老笠,
唔好話無人提過你無配套
你話個盤開均價9K-10K, 我覺得OK, 因為地價唔駛2K
你而家賣13K均價, 係咪賣大包呀?

總之, 唔好信AA, 自己用以上兩個方法去行下(特別係夜晚), 感受下
麻煩請廣傳俾親友, 唔好盲終終買左, 到頭勁後悔

呢個POST會持續更新, 將所有潛在風險話俾大家知
我驚有唔少人唔小心買錯樓,終生後悔

大埔友要守望相助,唔好俾AA呃,有心人請係大埔谷(FACEBOOK)廣傳
一萬蚊一呎買西半山好過
無車位焗搭shuttle 真係不了。仲要1600伙得3xx 個車位,炒到五千蚊租都係正常。
仲要垃圾支那發展商同建築商,狗也不屌
呢兩日行過火車站都俾班廢物AA阻住哂🤬

同埋冇人會行荔枝山個邊去架喇 個邊遠好撚多 我都住大埔廿幾年

同埋冇人會行荔枝山個邊去架喇 個邊遠好撚多 我都住大埔廿幾年

不過咁睇啦
到時入哂伙條路又生猛好多,多好多人
又唔洗話好擔心治安個問題,再者山腳都有山塘村啲人住近,又唔洗太擔心

利申 大埔jj
天鑽,乜撚野樓名黎
聾市gogogo
發展商「中國海外」
買支那樓抵死啦

不過咁睇啦
又唔洗話好擔心治安個問題,再者山腳都有山塘村啲人住近,又唔洗太擔心

利申 大埔jj

嵐山入伙後,鳳園有冇生猛咗好多?
多咗小巴,不過繁忙時間一樣唔夠載
不過咁睇啦

利申 大埔jj

嵐山入伙後,鳳園有冇生猛咗好多?
多咗小巴,不過繁忙時間一樣唔夠載

條落山片真係好可疑
9分鐘好長咩,咁都要較快條片
根本睇唔到佢用咩速度去行
條路咁撚窄既 多小小人行都唔掂
條落山片真係好可疑
9分鐘好長咩,咁都要較快條片
根本睇唔到佢用咩速度去行

九分鐘一定唔得 大家唔好唔記得佢係大閘起計咋 入到去抽樓花 抽中最遠隨時又有排行
1600伙
條山路咁窄, 想行都俾人迫出馬路
9分鐘一定冇可能, 急步行都冇可能
1) 村巴方面, 唔駛上網睇, 自己去大埔火車站睇下寶馬山架村巴(粉紅色果架)有幾長龍就知
3) 公道講果個位日頭噪音問題唔大, 不過夜晚會聽到跑車叫
4) 窗口直接望野猴冇難度

最後呼籲大埔撚請下載1823 app, 每次經過火車站都影兩張相投訴一次。 杜絕AA狗人人有責
唉 屋企人抽中左
應該會買兩戶
佢地住左大埔幾十年
我同老公就唔想住天鑽
九分鐘

我連頭塘落樓開始行到火車站都要十分鐘呀
九分鐘

頭塘落樓開始行到火車站都要十分鐘呀
有心買既,自己行下睇下環境囉

發展商同AA sell客,一定係誇大所有好處,收埋所有缺點

幾百萬買層樓都唔做下功課咩?
發展商拍果段8分46秒既片係閪奔既速度,仲要係條路晚上比你都唔會行,唔人煙稀少
有心買既,自己行下睇下環境囉

發展商同AA sell客,一定係誇大所有好處,收埋所有缺點

幾百萬買層樓都唔做下功課咩?

呢度都有人俾疑似aa水左買park yoho凹頭站喎屌
睇完呢條片同埋另一條車cam 片

如果日日行呢條路真係幾癲
同住村屋有咩分別

所以我話大西北尚悅都好過佢
起碼行番去都一路有人流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞