[京阿尼]吹響吧!上低音號 / リズと青い鳥 [2[

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
呢套對比莉茲與青鳥真係講唔上好好睇
劇情太散
不過諗到京呀尼
今次唔睇真係唔知仲有冇機會睇京吹
冇睇高本身套動漫 建唔建議入戲院睇 好冇睇
太多梗&彩蛋&劇情 係睇過先明
如果你挨到去最尾
其實我覺得齋聽《莉茲與青鳥》都值回票價
最好都係睇下《莉茲與青鳥》(anime1有) 90分鐘 有助理解最尾大賽演奏個情感
不過京吹真係好睇 得閒嘅話可以睇下
雖然而家好難得閒
莉茲與青鳥ost真心好聽
其實我覺得演奏嗰一段作畫有點跟唔上
應該係最後既京吹
簡單講一下(久美子三年級編劇透注意)
感覺上就係鋪路出第3季 因為3年生要講既都講哂 1年又唔夠講咁耐 所以想直接將重心放落第3季可以講哂12年生既野 但係依家都唔知出唔出到
成十幾分鐘諗分鏡諗到頭都爆
其實係咪揀錯歌, 有麗奈係度唔係應該揀首可以有段俾佢SOLO carry架咩?
唔係 みぞれ仲勁過麗奈
曲目本身難 但係想入全國大賽攞金就要呢種水平
みぞれ + のぞみ 個化學作用好大 唔可以話揀錯
明顯係整體水平跟唔上 叫上屆果班來可能得
みぞれ應該勁過麗奈(聽過好多小說黨咁講&個人觀感都係)
長知識了, 我動畫黨依套野其實d戰力真係好難分, 我就咁聽根本就唔知邊個勁d, 最後輸左我都唔知點解, 明明覺得幾好聽, 有個比較聽下隔離學校都好丫
頭先睇完了
感覺係去到黃大叔以前輩身份處理番佢地當年要處理的問題,劇情不算有太大突破,應該係駁落第三季的過渡,但係
啱啱睇完了。。。原來呢套幾多女fans
我嗰場7成女3成男
兩者樂器唔同 好難直接比較
不過我諗應該麗奈勁啲
麗奈家學淵源 細細個就開始練 又有搵專門嘅老師教
而且人又聰明又勤力
みぞれ由中學先開始練 時間上差距太明顯
即使みぞれ嘅練習強度不輸麗奈都應該好難追到

北宇治輸 其實只可以話龍聖太勁
亦即係當初佢地太輕敵 眼中只有大阪三強
根據小說所講 (劇情版無交代)
龍聖嘅選曲係氣勢磅礡嗰種
將全男班嘅特色發揮到極致
我理解就係リズと青い鳥無錯係好好聽
但可能唔係向聽眾顯示實力嘅選曲
即係唔係咁「比賽向」

久美子三年級編入面
thx for 補充
我個人覺得係麗奈底蘊大,水平好穩定
みぞれ就天才型,好飄忽,靠のぞみ加持就好鬼勁
因為みぞれ《莉茲與青鳥》吹喊過全部人
我唸果一刻みぞれ應該超越咗麗奈(牽強人心呢部分)
麗奈嘅小號的確吹到我頭皮發麻 但冇みぞれ咁觸動我
我承認平時嘅話麗奈嘅造詣較高
因為唔係音樂人 唸野角度較膚淺 見諒

真明日香
好唔甘心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞