[京阿尼]吹響吧!上低音號 / リズと青い鳥 [2[

1001 回覆
17 Like 2 Dislike

還我青鳥
應該有
池田都走埋,GG了
omg
池田晶子走左

京吹冇啦
其實人設走左就可以代表整系列終止企劃?
依家唔係終唔終止計劃嘅問題,4個執行董事走咗3個個,兩個最重要作畫監督池田 西屋走咗,成間公司要復起都成問題
睇怕要由接手其他公司外判製作開始
認真討論

無事嘅員工可以點樣撑起京都動畫?
四位執行董事不幸走左三個
作畫監督走左幾個
賣點之一嘅 京都臉 都無法再見倒
其他職位嘅員工都走左唔少
要再培訓新人係要付出好多時間同需要有實力嘅前輩指導

咁嘅情況下,京都動畫會唔會解散?
認真討論

無事嘅員工可以點樣撑起京都動畫?
四位執行董事不幸走左三個
作畫監督走左幾個
賣點之一嘅 京都臉 都無法再見倒
其他職位嘅員工都走左唔少
要再培訓新人係要付出好多時間同需要有實力嘅前輩指導

咁嘅情況下,京都動畫會唔會解散?

京都臉係堀口悠紀子,但係已經退咗社
監督仲有石原同山田,石立可以幫吓分鏡演出先
系列構成仲有吉田,花田志茂嗰啲都應該可以幫吓手
人設同總作監無咗西屋同池田係大傷,睇吓門脇未来幫到幾多

我睇法偏向樂觀,解散就唔會,但會質素下降
Rip
當初京都就係唔想認人做老豆先出KA文庫,雖然唔高質,但至少賺嘅錢係入京都褲袋,接job個問題就係工期未必由自己訂,質量未必保證到。當年jc就係監督走到七七八八,工期又密,但冇得唔接,結果就搞成咁。
但冇好嘅劇本好難練到手,你見呢幾年即使係石原武本,靠改編都未必拉到個水準(京吹係例外,但唔係出自KA文庫)
我同意"系列構成"嗰部分嘅見解
但到人設同總作監,門脇未來好似未完全到班,硬係差啲啲咁
其實遺族意向重要定公共利益重要
之前好似睇過啲報社玩到上法庭都要開名
https://twitter.com/DaisukeP/status/1166247361527418881
門脇人設唔多掂,冇咩比我留下深刻印象嘅人物,例:境界的彼方 太子+門脇
監督方面,石原都老啦,山田風格比較單一,但莉茲配西屋太志有奇效,但西屋就...
至於系列構成如果冇一個好嘅輕小或者漫畫做底點改都搞唔掂,KA文庫質素有目共睹,近年口碑最好嘅京吹亦非出自KA,原創更加唔洗唸(詳見MUNTO、玉子),有d擔心淪為空有畫面而無靈魂ge公司

不過聽聞KA出嘅京電唔差,期待一下
京阿尼事件後續

雖然之前京都動畫官方和被害者家屬都對公布死者身分表示反對,但在12家媒體聯合要求警方公開完整名單的情況下,日本警方在稍早之前已正式提供完整姓名,導致Twitter上罵聲一片。

NHK新聞(含名單):
https://www3.nhk.or.jp/news/html/20190827/k10012050701000.html

對於是否公開的兩面說法(PTT):
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1566458448.A.A25.html
其實京紫小說好好睇
我都覺得京紫
後面有一半篇幅係爭論好唔好開名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞