【甜中帶苦】 [互動][育成] [奇幻]廢棄都市調查隊

620 回覆
23 Like 6 Dislike
A
係准唔係準呀樓主
你舉高雙手,語氣充滿委屈與後悔:

「我知錯啦...唔好射我呀!」

寧思的態度仍沒有被軟化、反對楊小姐說:

「你要問既野、問佢呀!」

「咩話?」

楊小姐也很意,向你凝視:「佢知?」

「我....我?冤枉呀!」

「砰」!

你聽到槍聲響起,你真想不到寧思竟然有敢開槍!

你倒在地,「呀呀呀呀」的慘叫;等了一陣,

卻沒發現身上何處有痛楚。

「你真係失禮、都唔係射你....」

寧思的語氣恢復平靜,你起身一望、

見寧思的槍仍指著楊小姐剛才站著的位置。

「好地地、做乜野.....?」

寧思:「啲子彈射佢唔到。」

「吓?」

寧思:「頭先我睇準機會、對住佢開咗槍;

佢反應好快、子彈只係擦過佢條腰,但係...

穿過咗佢身體,一啲血都冇。」

你見寧思此刻根本沒在發怒,才知道剛才她只是做戲,

好讓楊小姐分心,找到機會攻擊。

「咁....佢依家係邊?」

其實你不希望她們之間起衝突,

但寧思竟然突然就開槍打楊小姐....

寧思:「唔見咗,你小心啲......頭先果槍、

我都唔認為殺得到佢,只係想確認佢係人係鬼....」

你開始慌:「咁你都唔使開槍掛、分分鐘激嬲人地...」

你背後突然有一把聲:

「講得冇錯、快啲話我知....

係邊個召喚翻個女仔既魂魄,竟敢違反生死常理?」

「我....我.....」

「你唔快啲講既、我一嬲,連你都送落去輪迴。」

你已經感到背後被人用槍抵住,你應該?

A : 如實相告

B : 嘗試反抗

C : 講條件
C
C
「我講都得、但係...你唔准傷害寧思!」

楊小姐:「無論如何,我都會送佢落黃泉。」

「咁你就永遠都唔會知係邊個架啦!」

你其實仍不清楚她說的什麼返魂還魂咒是什麼。

但問題是,你自己也沒有一個確實的答案,

到底寧思是不是被人下了咒。

楊小姐:「我有好多時間可以慢慢查....」

對方拒絕了你的條件,你應該?

A : 唔好逼我打女人

B : 如實相告
屌佢自己咪又係鬼 係都要送寧思返黃泉做乜鳩

Btw A
反擊都打唔過啦, 不如念方法帶入隊還好

成個過程人地都冇實際攻擊行為

但是直接坦白都係bad end, 任人魚肉
點解唔可以再談判 例如話唔洗依家殺死, 可以幫手之類
推一推
「你好囉喎!唔好逼我打女人喎!」

你看不到楊小姐聽到你這一句時是什麼樣子,

只知道她看似回答得很認真:

「我都唔想同你打、你合作少少。」

「我合作你都係會殺寧思,我點解要合作?」

楊小姐:「佢一早就死咗、唔係我殺架。」

「生勾勾企係度你話佢死咗...!啫係逼我郁手啦?」

她的槍隨時就可以要了你的命,

可她仍然沒有作出攻擊,看來還真不想跟你打。

楊小姐:「你見到既只係一個仍依附係自己屍體既靈魂、

唔完全係一個人;佢新死無耐你先睇唔出佢有奇怪...」

你心一虛,忽然想到寧思昨晚曾經斷過氣....

「冇理由既.....唔、唔會既!」

楊小姐:

「唔信既、佢俾我吉一槍就知道;如果流既唔係血,

係青綠色既淡光的話,佢就已經唔係人。」

寧思雙眼凝視著你們、臉色很奇怪;並沒有發表意見。

你應該?

A : 讓寧思給她刺一槍

B:拒絕對方提議
試就當然要試
不過用火藥槍試
長槍我怕一插就升天

應該選A定B禁?
長槍
B啦禁
係試都比男主自己試啦 (用自己把槍 )
點解要試呢
因為男主話兩邊都信, 唔試姐係唔信
點解唔選A呢
因為怕試到然後就直接殺埋(睇清楚邊個試)
男主再唔講埋之前個句的後半段就bad end 啦
C 讓男主角各給兩女一炮
「你都癡線既、你支槍咁犀利,

試吓企定定俾我吉一下吖!」

明顯地,楊小姐對你的尊重遠超於寧思;

你這樣的語氣都沒有惹起她的脾氣。

楊小姐嘆了口氣:

「總之,我既職責係帶走哩啲影響住人世既靈魂,

如果你執意要阻止我既話.....祝你好運。」

你知道楊小姐肯定要殺死寧思、

能夠阻止她的看來就只有你一個;

然而你卻未必有能力打贏楊小姐。

勉強的話,你很可能會死。

但若果選擇放棄寧思,皮皮肯定會唾棄自己。

再三思量下,你回答:

「既然係咁,我都......_________。」

A : 祝你新年快樂

B : 祝你恭喜發財

C : 唔阻你,再見
A
D
喝!
「......新年快樂。」

這一句祝賀說話,你在教會曾經衝口而出講過一次。

那時候並沒有發生什麼事、那只是你的本能反應。

假如本能反應驅使你在當時情況說出這句話,

那這句說話必然有它的特別含意。

此刻,你也很自然地說了這一句,

而你卻抱著以命相搏的覺悟。

紫黑色的火炎,自你腳下環形噴出。

你即時感覺胸口一沉,極之氣悶;張嘴一聲怒吼!

「喝!!!!!」

叫聲如同狂獸、諸身百骸咯咯作響、

全身宣洩著積存已久的悶氣。

黑火自你一吼而爆開,楊小姐早有反應,

卻不能免去黑火爆開時強大的衝力,一舉被你震退,

單膝跪地的咳嗽喘息。

寧思站得比較遠,也被你震得倒地難起。

寧思:「乜野新年快樂呀....」

誰又會想到一句新年快樂竟會緊接著爆炸呢?

黑火揚起,包覆著你雙手,

形成了一雙燃燒著的紫黑色利爪。

你瞧著自己雙手,

覺得比昨天那火炎所形成的手甲更有實感,

包圍手臂的火炎更加旺盛,

一雙手似乎擁有無窮的力量任你發揮。

你看著已經準備好長槍備戰的楊小姐,

心裡更加自信:「終於....出黎啦!!」

楊小姐掃視圍繞著你的黑火:

「隱約都察覺得到你體內有魔力,估唔到係哩一種...」

「怕啦嘛?」

楊小姐卻搖頭:「你都唔識得運用...」

她揮動手中的長槍:「真係要打,我都有把握贏...」

看來你們之間,一戰在所難免。

你應該選擇那種戰鬥方針?

A : 積極進攻

B : 沉著穩守

C : 自殺式
c
呢個時候唔係你收皮就係我收屍
c
C
男主都未打過架,
A同B 念下就算啦

喝! 呢招真係用得 ?!
屌真係新年快樂

C啦
新年快樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞