請問下砌機跟佢咁買有無伏

130 回覆
1 Like 22 Dislike
二皮野budget 砌一部機,其實好多選擇
問人拎list, 再逐件parts買,再比$200-300搵人砌
Adata Ram 肯定伏
Samsung SSD係最穩定和高速,970EVO 可以上埋970Pro
有咁嘅budget其實冇必要慳幾百蚊喺條M.2到 除非你20000蚊要格硬上2080 Ti 咁就唔同講法
明白
我都係咁唸
Define C
裝唔落 H150i + msi trio
又開始加多少少
如果要轉兩條970pro1TB
你要俾多$1800
珍寶價
一條970evo1tb $1799
一條970pro1tb $2640
呢間野唔識真係唔好上去買 會係咁同你講冇貨叫你轉其他
如果你自己識砌又有哂target人地點講你都企硬嘅話先好係呢間買 個價算幾平 問過幾間代理都話受保
係wor仆街
R6
咪係
我同事都係咁講
張2080ti無現貨架
參考用
買EVGA水貨好過
機箱買 nzxt 型
伏味濃
同你差不多配置都係15k到
*** SSD有幾垃圾?
箱點解唔好???
伏就無伏, 不過overkill囉. 除非你好有錢啦, 如果係錫錢既買新U就通常唔抵玩, 仲要10月先出, 有心既應該研究下用上一代U overclock 會唔會都做到你既剪片要求. Gaming 就更加係overkill, determining factor 一定係GPU

講開GPU, 買到2080唔係問題, 問題係你用唔用得盡, 例如你個mon 係咪可以推到2K 或者 144fps? 如果只係用普通平mon 但用2080就一定係overkill, 又係睇你錫唔錫錢既問題

唔係太清楚Ram 係咪需要32GB, 只係知道Gaming 16GB就好足夠, 而且點解會有人數ADATA Ram 有問題? 唔知其他牌子係咪, ADATA Ram 保養係永久, 壞左一條咪拆落黎去換條新囉, 我自己用開ADATA就從未壞過, 當然唔代表所有人啦

至於water cooler, 其實如果你唔用overclock, 好似無咩需要用到既, 又係睇錫錢問題

牛既野最重要都係自己上網研究下唔overclock 650W搞唔搞得掂啦, 易唔易壞既野, 除非有統計做過各牌子牛巴質素, 否則我又唔會亂屌
P6廢架
對比define c
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞