真係無得怪人地歧視amd,到今時今日都咁多低級錯誤

84 回覆
25 Like 85 Dislike
就算睇qvl 都有機會撞ram
我用asus板 x370 嗰時已經試過
最尾焗住換一條qvl無嘅ram
反而上到2933
原本嗰條2666 1.2 C16都唔穩
QVL只係畀你參考用
唔好當聖經嚟讀
一定係amd問題,一定唔係你條ram問題啦
不嬲都話啲XMP超頻RAM唔係包生仔,你運氣差嘅話用Intel一樣有機會load XMP即收皮
唔洗超頻ram,最撚common 最撚basic kingston 2666都撞,可能只係2400升少少
1.2v?
睇番你邊隻牌子啦

搵下Dram freq
痴線,咁多盲橕
咪係
買amd係傻仔吧
Intel唔作死,AMD邊有位上

怪就怪intel啦
樓主請優化都冇人屌
樓主又無講錯喎
ryzen 有時候係有呢啲問題
不過可能樓主呢次黑仔咗少少 2666都死
ryzen 想玩ram超頻 真係要挑ram
用平嘅高頻ram 多數唔穩定
或者default setting 高頻但高CL timing (等於延遲高 無意義)
但係intel 用一樣 平嘅高頻ram 可以做到xmp 指定嘅timing 又穩定
呢點又要再等amd改善下啦
想好超啲又穩定 b-die就一定架啦 但問題貴啊嘛
咩u 咩版 咩ram bios版本
咩都唔講 好難討論架wor
intel 行到4條4000C16 wo
咁又點啊

食300球雪糕同400球仲有冇分別

ryzen上3000目的係乜,你明白未?
唔好怪人歧視你,今時今日砌機都犯啲低級錯誤...
bios 都唔識update 就賴人低級錯誤
我講緊update bios 呀
喺廠商官網down 嗰啲呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞