炒樓鋪, 炒股票, 炒衍生工具, 做生意的比較

30 回覆
8 Like 15 Dislike
炒樓鋪, 炒股票, 炒衍生工具, 做生意的比較

做生意相當個人
但從宏觀來看, 做生意敗多成功者小
成不成功要看個人

主要想講下炒股票, 炒樓鋪, 炒衍生工具

股票
十多年前, 匯豐, 個個人相信匯豐年年升, 而且可以財息兼收當年股價130-140左右, 但十多年過去了, 結果怎樣呢?
很多都用騰訊做例子, 但事實上騰訊例子碩無僅有
當日十多年前, 如日中天既人壽, 現在命運如何呢?
情況好比,翻車魚比媽媽剛生出魚仔, 成千上萬小魚, 究竟將來那隻或那幾隻可以倖存下來, 成為海中巨無霸呢?
見唔小人買股票結果都是損手爛腳. 當中有部份, 在升市或大牛市時, 曾經贏了很多, 但幾個股市周期的反反覆覆上上落落, 結果永遠是蝕突, 傾家蘯產也大有人在
在金融市場, 對沖基金, 基金經理, 投行, 莊家, 一大堆人要開飯, 沒有大部份人蝕錢, 那有錢讓他們買名車, 飲名貴紅酒, 玩模特兒, 多個月花紅.
股票也可以做落, 可以預先沽空, 然後配合媒體和消息, 令基金和散戶恐怖性拋售
當然大戶都會吃大戶, 但長遠而言, 沒有幾多散戶可以贏錢
也有部份股票是向下炒, 呃股東錢
香港以至中国, 差不多全部股票都是用來呃錢的, 炒高派貨, 向下炒等老千股, 比比皆是
我知道有人會反駁, 十年前恒指3萬2, 今年見過3萬3, 不是創了新高嗎?
但事實係, 當中的指數, 只靠幾隻股票推動, 而事實上裡面既藍籌股價相比十年前是倒了的
玩股票, 等同比人呃錢

樓鋪
如果呢十年無把握樓或鋪, 就等同沒有把握金牛
同一個單位, 03年最低位40萬, 09年低位(=06年價位)90萬, 之後18年最高位550萬
樓是槓桿投資, 付出首期, 例如06年1成首期10萬買單位, 然後18年最高位變成600萬, 足足升值60萬
個人意見來看, 樓是最值得投資, 當然你總不能在高位接貨, 因為槓桿意味這是雙面刀, 升時賺到笑, 跌時要跳樓.
在97-03年, 香港社會整體愁雲慘霧, 很多人負資產, 以當日嘉湖山莊為例, 某單位300萬跌淨80萬, 足足蒸發生了2百多萬. 當日真的很多人燒炭跳樓, 日日都有幾單, 生命不能承受的重的損失. 努力工作, 節衣縮食, 要多久才有2百萬?
在97-03年, 樓價足足跌了7成左右, 這也是當時香港人絕望的原因, 也是50萬人上街的原因
因為香港政府極大收入和地產有關, 所以它不容許地價大幅下降, 如果出現什麼問題, 便會出行政措施, 如限制供應, 或停止賣地等. 當日的孫九招就是要保護地產霸權的鐵證.
樓不同股票, 樓不可以買落或向下炒
樓而且具有居住功能, 可以收租等升值, 財息兼收. 因為有居住功能, 它是有一定需求的, 不是只是用來炒
根本樓市周期, 自67年以前, 香港樓價不斷新高(暫時最高位為18年年中), 只有有能力持貨, 始終會贏錢, 會回家鄉
樓始終是槓桿投資, 有巨大風險, 但它有居住功能, 又有政府"救市", 而且和地產霸權同坐一條船.
呢十多年, 樓鋪的投資者是大贏家, 人人都大賺. 很多人靠磚頭富甲一方, 唔洗做, 退休上岸等比比皆是

衍生工具
如期指, 期權, 期貨等
在金融市場, 大戶都用這些工具來搵食, 那邊有利, 就造上或造落
玩衍生工具輸到傾家蘯產比比皆是, 或許有幾個天材可以長遠贏錢, 但極大部份既人都是輸錢收場
樓主做乜係咁係呢個風頭火勢既時期叫人買樓?
股票果PART 我好認同
我邊忽有叫人買?
我意思是如果揀, 就一定係揀炒樓鋪, 但我無話叫人而家買

要自己判斷樓市周期
樂觀蛇
咁你覺得樓會繼續升定跌?
其實點簡都係跳唔出被社會,被上層 consume既現實

唔係話買樓唔好
但有無諗過你 e個思考模式都係比人 guide住既結果
過大海大細算啦
Assets allocation

係真 但做生意好多種 根本唔可以一概而論
由高科技Tesla 咁既又係生意 到你樓下茶記都係生意 仲有多人失敗根本未夠班做生意 再者生意率高唔= 多人一世做生意都唔會成功 成功一次就夠 失敗完又失敗 咁係人問題 做生意係好logical既事 唔係賭錢 咁淨係靠好彩就成功
同埋做生意既人一定做埋其他投資

係真 但做生意好多種 根本唔可以一概而論
由高科技Tesla 咁既又係生意 到你樓下茶記都係生意 仲有多人失敗根本未夠班做生意 再者生意失敗率高唔= 多人一世做生意都唔會成功 成功一次就夠 失敗完又失敗 咁係人問題 做生意係好logical既事 唔係賭錢 咁淨係靠好彩就成功
同埋做生意既人一定做埋其他投資
証明樓主唔識𧗠生工具
寫左幾句收工
可唔可以唔好用中文打字??用粵文仲好啦
股票唔係零和遊戲
如果保守想穩定收錢又唔想輸通漲是否玩定期? 假設得港元
衍生工具不認同
你都係落棺把喇
我個friend睇方向幾準,期指唔做槓杆呢一年應該食左幾十萬,當一點一百蚊計

高位沽蝕極都有限
點解衍生品果part咁草草了事
眼訓,要訓,唔想再寫埋落去
More
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞