其實人生根本係一層又一層嘅謊言

138 回覆
3634 Like 27 Dislike
你成世都聽人講叫你做乜就做乜唔好怨人
人地走去做拉麵乖食乖做忍左唔少辛酸冇同你講姐
未來靠自己打拼
打拼得唔到一係唔夠勤力,一係唔係你想要嘅野
日本工作唔會輕鬆,佢地好撚認真。

但周邊生活環境好過香港好多囉
掉轉睇54321先係成功基礎
兇你、勤力有好報,呢啲例子都係事實,不過無喺你身上發生。
讀書唔叻,靠手勢,人地擺出黎俾你見到既咁啱係你羡慕。換轉係地盤佬由低做起,靠勞力月入過五萬,你亦未必稀罕。

而家終於醒覺長輩睇重既野唔係自己,咁係壞事?還是一路察覺唔到自己想要乜,繼續依人地既優劣標準而活係好事?

別人建議勸誘再多,都無人會為最後由你行出黎既路而道歉,但自己可以盡早揀番條想行既路。

期待巴打再出post ,講自己已經揀番條自己想行既路,唔再為唔稀罕既野捱生捱死。

https://t.me/hkbodhigarden
睇到你話social media上面既Johnny仔就話人好幸福好開心都知你on9啦 人地有其付出同辛苦位你又知咩?你都可以係social media上面營造到自己好幸福㗎,話唔定大把人羨慕你,覺得當初點解唔讀好書啦 淨係識睇人好
就係咁
仲要俾人話廢人
有時d野好睇彩數,睇開d la
樓主十幾萬一個月呀仲呻咩丫
好快退得休啦
因為蠢果個唔係Johnny仔而係你
蠢在只識得盲目相信上一級既人講既野
其實佢地無呃你 不過只係講緊理想情況
實際係10個都有1個既
如果所有奴𡝯突然間冇哂班富商會唔會仆街

*香港
睇完死返去溫書先

#xm #xm
#xm
讀書果陣玩盡佢
出黎求其打份工做mk 仔
娶個mk 妹生番2 件 住公屋
一年4 季去幾次旅行 根本冇得輸
#xm
我想贏一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞