去砌機遇到個小問題想問下

45 回覆
0 Like 15 Dislike
好彩你講一講,如果單靠樓主咁講真係以為佢中伏
廠機真係好痛苦 見你地拆都拆左好耐
廠機升級極其量都係換下SSD之類
咁攪成部扔撚咗佢砌過部新無咁嬲
本身想屌人黑店
但睇住塊死人廠機板,又覺得可能真係唔夠位
但用H110點都唔ok啦,冇M2位
同佢出去買一塊底板返黎都要啦
H110m $330,出去買佢又要等,隻SSD又唔夠大,佢本身都要換500GB啦,為左隻128GB SSD 買塊B250, 差價分分鐘高過隻128GB SSD 既價值 不了
但樓主唔係話想要500Gb M2 SSD咩
而家轉左做SATA SSD
唔識又唔學都唔緊要,有人講真話又唔信

係都要信d sales 樓主咁你咪係度問啦,番去問個sales 啦
佢黎之前已經Whatsapp 左我
佢本身prefer m.2 但我本身係預SATA
大家agree左現場再決定既~
因為兼容性問題,upgrade 廠機未見過實物無得傾
傾完都要轉

而都係果句,m.2 /SATA SSD差價 $400-500, 底板又差400-500,我覺得就唔值得上m.2

不過我無expect 過樓主會明顯感受到m.2 慢過SATA
Sales 在此
長嘅雙槽卡會頂住24pin
公平啲
佢粒嘢係7400, 對應舊LGA1151, 淘汰咗啦
「用落有分別」會唔會係其他問題, 例如炒Driver
因為正常M.2同SATA「用落」唔會有咩分別...
出機之前Check過,聽日開工跟進下先
一時醒唔起 但係如果樓主等得會唔會幫佢訂更好
其實本身係電腦白痴,開post係想知有咩其他選擇炸,而家都搵到答案 b250同z270 ,已經叫長知識,黎緊砌機都會繼續搵返飛馬
用短卡rx570就夠位

SAPPHIRE, AMD, RX 570 PULSE ITX V1, 4GB GDDR5 $1099
係,我係#24有提過
硬件台推 HX10 嘅野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞