[重貼]Netflix購黃之鋒紀錄片版權 擬全球190國家播放

26 回覆
11 Like 2 Dislike
美國網絡串流電視Netflix今日宣布,購入香港眾志秘書長黃之鋒紀錄片「Joshua: Teenager vs. Superpower」的版權,成為Netflix的第一部香港紀錄片,擬在全球190個國家播放。據美媒報道,是次交易價為7位數字美元。

Netflix今日發出新聞稿,宣布購入「Joshua: Teenager vs. Superpower」的全球版權,全球190個國家、合共9300萬名訂戶均可在網上觀看,並形容此片是一部「描繪勇氣、韌力和年輕人理想主義的出色作品」,以及「示範一個年輕人如何押上他的前途,嘗試去拯救他的城市」。

Netflix紀錄片副總裁Lisa Nishimura指出,電影呈現出一個複雜且發人深省的故事,「這種勇敢的行為和堅定的信念應該要被世人看見。我們正身處一個公民參與和表達自由愈受重視的世代,我們很高興能提供一個全球的平台,讓觀眾參與到這項議題。」

該片導演Joe Piscatella表示,今次與Netflix的合作,令全球數百萬年輕人有機會從黃之鋒的故事得到啟發。監製鄧肯(Andrew Duncan)說,「Netflix的全球平台讓我們向全球觀眾傳達黃之鋒的訊息──有關正當法律程序及言論自由的重要性。」

黃之鋒亦在facebook專頁上感謝Netflix,稱並希望未來透過Netflix的平台,能讓更多世界各地關心民主自由的人們,了解香港的民主進程和抗爭歷程。

「Joshua: Teenager vs. Superpower」片長為78分鐘,本月20日在美國日舞影展(Sundance Film Festival)首播,片中記述了當年18歲的黃之鋒作為學生領袖之一,如何推動2014年學生罷課和「雨傘運動」,並帶領香港人向中央政府爭取全民普選。

Netflix目前在香港、澳門和台灣均有提供服務,但尚未進入中國市場。

- See more at: http://m.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170124/s00001/1485254672570#sthash.ss5Cfp1L.dpuf
仲講緊梁游
黃之鋒起外國出名過呢兩條粉皮
送錢

造神
仲講緊梁游

昂山素姬嗰啲嚟
上咗位就會背道而馳
外國勢力介入
仲講緊梁游

昂山素姬嗰啲嚟
上咗位就會背道而馳

呢個世界個玩法就係咁㗎啦
唔造神只會wfc

世人只會記得martin luther king, 冇人記得malcolm x
有newton 冇leibniz
有edison 冇tesla

仲講緊梁游

昂山素姬嗰啲嚟
上咗位就會背道而馳

唔造神只會wfc

世人只會記得martin luther king, 冇人記得malcolm x

tesla
仲講緊梁游

昂山素姬嗰啲嚟
上咗位就會背道而馳

唔造神只會wfc

新年緊係edison啦
條友真係上左神台了
播完之後

知名度勁過家下
昌明國家
USA USA USA
仲講緊梁游

昂山素姬嗰啲嚟
上咗位就會背道而馳

未上已經係啦
仲講緊梁游

昂山素姬嗰啲嚟
上咗位就會背道而馳

唔造神只會wfc

Leibniz有讀AL pure math都會識

咪得d al撚識leibniz rule
dse都冇撚咗啦
條友真係上左神台了

算唔算係最成功既食人血饅頭??

BTW覺得有機會係侵仔後面指示
條友真係上左神台了

算唔算係最成功既食人血饅頭??

BTW覺得有機會係侵仔後面指示

而家公又佢贏,字又佢贏
香港維持一國兩制,做新Martin
一國一制,留亡民運領袖
香港獨立,等做高官總統
之鋒好波
仲講緊梁游

昂山素姬嗰啲嚟
上咗位就會背道而馳

唔造神只會wfc

tesla

睇完tesla個列傳後,好想屌柒愛迪生
買下港產片好過啦
都話係草帽路飛後
而家就係等緊兩年後
班反造神撚點睇
算唔算又係 越反越紅既例子??

之前佢成立 香港眾志 果陣
個個都恥笑係 香港中箭

佢同周庭開唔到戶口, 又比人恥笑佢cap水失敗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞