12月尾去貝加爾湖,有咩有準備?

34 回覆
0 Like 2 Dislike
Hi, 黎緊12月尾一條友去西伯利亞 貝加爾湖,請問有無人近期去過可以比d貼士或者注意事項?
多謝各位

機場atm係咪可以用銀聯卡拎盧布?
香港唔多地方有得對換盧布。。。
利申已訂機票住宿
提款機有銀聯就撳到

S7 個時間好閪,去到買唔到電話卡,啲的士黑到仆街,有人試過上咗黑車遇劫,車你去山卡啦地方,好彩只謀財無害命,但都嚇餐死。

香港可以買到 MTS (MTC) 電話卡,但貴幾倍,成百蚊港紙用十零日,抵唔抵自己諗。

裝定個 YANDEX TAXI 電話APP,去到叫的士。(首先你要上到網)
唔好著咁多衫,一件背心加風褸就ok
多謝提點!
去程s7直航, 夜晚11點先落機,已經book左最近機場住宿,第二日先入市區。
其實機場可唔可以整到電話上網卡?有就整完先出市區
我應該搵酒店既人幫手book車,自己唔識俄文

自己一條友去都有d擔心,希望順利啦。。
日頭就坐巴士都得。

有冇電話卡賣,唔知,答唔到你。
俄羅斯買卡好撚平,上次去好似百幾港紙有成20gb
巴打準備左咩裝備?細佬我一月頭都去
我去到酒店再問下人啦。。。
今次去九日,中間五日留係奧利洪島參加local tour同影相
咁平?!
淘寶鴨記食水都幾深
300Rub 一般夠用半個月

5蚊美金咋
鴨記有 MTS (MTC) 卡賣,都係一百頭。

講明出發前一日要通知佢幫你 Active 張卡

因為 MTS 係每日扣錢,佢張卡得 150 Rub 左右。

可能只夠用15日以下。
準備左保暖底衫褲,雪靴,相機既保暖套,買左即沖湯水之類啦。

第一次去-20度地方
但係鴨記買既都有流量上限?

我應該會買張做後備,去到現場搞唔到先開黎用
我今年3月尾去左,真係小心黑的,我係伊爾庫茨克就中左一次,上車前問左價錢先,唔好去到先任佢講,好彩我地4個男仔同佢講價。我地初頭以為有錶按路程收費,如果經酒店叫的就應該明碼實價。街頭截的就自求多福

另外MTS電話卡係好平,一百蚊左右,上網都好快。不過奧利洪島Local Tour就好多地方收唔到,始終太荒蕪。

提一提胡日爾你除左自己酒店解決三餐之外,真係無乜餐廳比你食,就算有都唔好食,始終太原始無咩人。

同埋係胡日爾好多流浪狗會跟住你,但唔洗驚,有好多大狗會跟住你仲會露肚出黎比你摸,好狗👍🏻
仲會好似保鏢咁如果有惡狗衝埋黎幫你兇走佢
行出去冰湖時仲跑出去同你玩,最後我地攬住啲狗一齊影相,總之啲狗就好Nice
原來唔係鴨記,係有間銅鑼灣同旺角都有鋪嘅。

Google 一搵就排最頭。

佢計法係一個月嘅流量。

呢張係佢賣俾我個 friend 嘅十日卡。

包 15GB ,每日扣費,唔夠錢就用唔到。

補充,所有俄羅斯電話卡都係上台卡,買卡要入資料啟動。

香港買都要通知佢幾時用,淘寶買都要揀啟動日期。

買咗冇得唔用帶返嚟。
我今年新年去
果時個湖結晒冰
會好冼 所以帶冰爪去會易行好多
帶多d衫
同埋最緊要戴手套
唔係好易會凍傷
屌,原來係咁樣。。。
去到先搞啦,平咁多
我24/12-29/12係個島上面玩,唔知結曬冰未
最怕到時無野影
香港勁貴,仲要十日起錶,118蚊一張
TB 最平可以2-30 蚊 (不過就日數少)

10日都係4X人仔。
Lm
帶美金去兌啦,香港同銀聯個rate都唔多靚
暈車浪既帶定暈浪丸,去湖條路好攞命
貝加爾湖hostel入面既tour有船就揀船
帶部switch 去因為好悶
12月尾有心理準備未結曬厚冰,車落唔到冰面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞