[Uaena] IU 討論區 (26) -感謝知恩帶給我們美好回憶

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
果幾年出道既solo歌手好似真係得返IU係最後生還者
一係就團隊走出黎既假solo出道
大約1700蚊一位
好彩佢同埋佢公司都無放棄
娘娘係一個奇蹟 十年啲歌都係咁正
唔計solo歌手,同期的組合好多都消失曬啦.....
金東律攜手 IU 唱出雋永〈童話〉 幕後原來有段感人故事?
https://www.koreastardaily.com/tc/news/112068?fbclid=IwAR1bnBFNoUWcqlDVCau4-jxKgjom8R8g1Gm0fTtyUwZnKiflRZVCJyXtY9A
事實上係越來越正
娘娘真係捱左好多先走到呢一步
可以睇到佢去到呢個成就同高度
真係好感動
係…以前追開嗰啲團已經潛曬水甚至解散埋
得返娘娘
好驚有一日連娘娘都潛水
呢樣真;女子嚟計,同佢咁上下時候嘅團/組合基本上都無晒,得返半隊少時,同埋Davichi;SOLO又有名氣嘅,好似真係一個都無,打矛波只計「韓國出道」就得Younha (2007;但2004已經響日本出道)...
我以前都係SONE 我恩得一個人仲依然屹立不倒真係唔簡單
棉花糖好撚正喎 以前有排成日聽
3:50
Nanbee痴漢發現
其實對返當時年齡唱Boo同棉花糖呢啲都好正路,宜家就當然窄啲啦...

當年出道Lost Child,其實某程度上係叫好唔叫座;樂評界同前輩歌手之間評價唔錯,只係大眾市場sell唔出。可能就係好在咁樣「死唔晒」,公司先無失信心,改少少路線就再博過,結果六穿六十三,過關成功 (Boo有一位候補,跟手有《善德女王》OST、棉花糖,人氣keep住上,再嚟Nagging響電視榜開齋,跟住Good Day,the rest is history)。公司同個人撞正夾得啱,成件事應該無咩機會複製到~
都唔係,而家濟洲谷旅遊業,交通算整得好過以前好多
你dl個地圖app點對點教埋你搭車,又有每個站既中文或者拼音
你對返巴士上面個mon 到站禁鐘落車好簡單
早2個星期先去完濟洲全程坐巴士無難度
我係呢三四年先入門Kpop,已經見到啲cycle越轉越快,直頭好似開快鏡咁,有種重悲涼過香港樂壇嘅感覺...
所以女神企得住。我覺得真係天時地利人和。當時剛好搵返條路線開返個好頭。之後集到人氣就開始試唔同曲風。最後加上人品嘅關係。各樣配合先成就到今日嘅iu。唔好話韓國。睇返女神呢種人品嘅歌手。真係去到四大天王個期先見到。
快又好濫
一年9萬幾隊debut,紅得幾隊,每隊玩幾年又收皮無限loop
三,四代團同一,二代團比 個存活cycle真係快咗好多
所以專心追iu好過
我應該係其中一個

一開波好有heart買左本書晚晚睇 背左啲字母發音同一堆生字
慢慢開始跟到啲韓文歌詞 可以唱下IU啲歌黎自high下
同埋間中會睇得明一啲外來詞
但之後睇到啲文法位就冇心機睇落去

總結都仲係冇學到啲咩 希望遲啲有時間可以認真上堂學
師太呢種,就好似將醫神嘅性格/諗法壓制再煉化做歌,然後加牛華嘅識撈/fan service,贏得好有道理...
有種好難簡明扼要咁講到嘅感覺:真正單頭撐起半邊天嘅「天王」級歌星,響東亞區應該會好快絕跡:宜家我哋見到嘅,日韓台港,不論老嫩,都係最後一代。師太就係南韓嘅代表之一...
呢樣真,自從男團女團彈起之後,都殺左好多真係唱得既solo歌手
打開個音樂節目,十首歌有9首都係偶像團既口水歌,洗腦歌
歌詞無意義都算,唱live又出曬事,一係就賣色情

Kpop黎講,我真係只係追snsd同IU,有時會聽下某一兩隻好聽既歌但唔會追個歌手e.g davichi, ailee, boa, f(x)
由出道初期活動係去中學表演,慢慢睇住佢地爬到上去全世界都識,上埋美國節目,真係叫做可以影響韓國,見到自己追既偶像可以爬到咁高會真心為佢開心。

早排諗返轉頭,我都算好彩,snsd同iu都叫做紅到可以世界周圍開show,就算香港開唔成,都大把機會飛去第二度睇。係下面果班明明有實力但紅唔起or半紅不黑既歌手可能連演唱會都無機會開,佢地既fans會係咩心情
其實我見韓國都有好多好歌手。但真係做到女神咁friendly就無出其右。始終要滿足大眾意願其實係不足為外人道。下下都開聖人mode有求必應真係會害死自己。所以好多歌手寧願做cindy都唔做friendly。最大問題係媒體。而女神係好人到媒體都叫行家收聲唔好搞佢(啱啱知拍拖個陣)。唔會話最後一代嘅。世界總有人會不顧一切去犧牲自己為大眾。我只係希望女神唔好咁辛苦者。依家潛下水爽完先繼續嘅pattern其實唔錯呀
其實所謂半紅不黑真係睇入唔入屋only。只係女神剛好有樣又努力又有啲天份。你諗下當年出道佢都係俾人鬧架啦。有啲都係歷煉同俾人mean出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞