究竟全盛時期的 garnett係咩水平

310 回覆
123 Like 5 Dislike
其實同melo lbj有啲似
有段時間好似一時愉亮
跟住被極速拉開距離

melo由比肩lbj變成同pierce比
就相近於kg/td/dirk
(當然sf嗰幾個差距更大 )
當年好似打到西決的oneal先輸都比你地話廢過dirk
同埋td kg好小兩個互守 td大隻可以爆入去 kg拉td出去打
開頭仲打左陣sf
一時瑜亮條毛
第一年已經雙一陣
第二季已經冠軍FMVP
之後年年FIRST TEAM喇大佬
撚有人同佢比到啊
真係同佢一時瑜亮個件係都係ONEAL啦
佢唔係唯一一個
奧拉祖雲仲同一季攞晒(加埋fmvp)
當然可以有兩個都不愧為nba歷史上全能代表之一
係連登同高登眼中 佢只係一件垃圾口水佬
btw當年覺得佢好有霸氣 身型線條都勁靚
果期中遠真係好殺食
但後期已經唔準 成日揼釘
而家NBA 同kg 時代規則又唔同左
唔同年又唔同位置
輿論就係搵性質相近嘅比
正如melo從未一陣冇入過final但就係有人攞黎同lbj比過
(fans多都係其中一個因數嘅)
依家隔十幾年睇自然發現榮譽/實力都有唔少距離
當年實力同榮譽已經都唔係啦
其實點解要去比較邊個最強?

3個都有自己風格
td係傳統pf極致,嗰個年代教科書式pf
kg係比較新派,有靈活性加防守
dirk就係現今strech4先驅,射程加準繩度

佢地係後jordan年代都係獨當一面嘅pf

全盛都會係伯仲之間,都係名人堂級球員
每個年代風格都唔同,要咁比較malone,barkley都應該都係最top
當年仲有jo rasheel webber
真 · 大前盛世
吹左
randle進攻屌打 防守差小小
kuz就要練多2年就應該同dirk差不多
如果要定位

傳統pf td—webber,jo—kg,rasheed—dirk 現代pf

每個都有自己擅長/比較強嘅地方,宜家嘅nba好難再出現
01 年all star game 個陣係 td webber kg
打波既野幾時都講運氣+實力55波
09年傷左入唔到東決
果年湖人同魔術根本就係中學生打小學生
GASOL, 拜林, ODOM已經足夠強姦全盛時間既HOWARD
魔術外線同個教練就算把啦
10年又係, GAME6傷左柏堅斯
果年又飲恨輸波
講十大最有運氣球員一定要加高比
10年後唔洗講, 又老多幾年慢多幾年, 再加熱火三巨頭既出現
12年打到GAME7已經到頂
Webber都有人講,Webber有冠?
KG抱團先得一冠,反省吓啦
Bosh有兩冠,應該係TD之後,KG之上
好明顯唔係策應組織贏幾條街啦
睇下11年拎冠軍年 屌打全世界 有組織有策應有單打 一夾就比 garnett完全唔係同一班次
全方位屌打係基於咩先?
如果你計td老咗之後屌打kg我都認同,始終基本功一定會俾體能重要

但係如果佢地各自嘅全盛真係各自有各自比較強嘅地方

點解一定要比較?
點解一定要分邊個最強?
因為人地真係強過你囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞