【招旅伴】3月到頭到俄羅斯捉緊極光的尾巴!

10 回覆
4 Like 1 Dislike
小弟早排一個人膽粗粗買左來回機票去俄羅斯莫斯科,咁就3月6香港出發,3月17番
中途除左會去莫斯科同聖彼得堡,仲會去埋其中一個睇極光既地方,摩爾曼斯克
咁就想去摩爾曼斯克附近既Teriberka 同 lovozero追極光
但上網睇好多遊記,當地住宿好似都只係一group group 咁接待
而且要早好多book
有冇巴絲打個期得閑,可以一齊組團去玩??年齡不限
利申:上過小小俄文初階堂
以下係Google 圖片參考
Teriberka

lovozero
Hostel 有tour帶
有啊,就係要跟當地hostel
巴打你本身預自己一個人去呀?
係啊,但上網睇呢d 地方一個人玩貴好多
你預budget 幾多呀?
我一月去莫斯科
如果我遲d去都想join
巴打唔洗擔心
兩年前我都同你一樣膽粗粗咁
買左機票自己一個去俄羅斯
去既地方就係同你一樣 都係呢三個地方
果時我都未學過俄文 都係返到香港先開始學

咁關於摩爾曼斯克呢個地方
其實去到唔跟TOUR真係好難玩
因為本來就唔係旅遊城市 無乜特別配套
但上網可以BOOK定啲極光/LOCAL TOUR
佢收費係睇當日有幾多人出發 所以你唔洗自己搵埋同伴先有得平
除左極光TOUR 仲有TOUR係去附近地方
例如去雪山 北冰洋海岸 馴鹿同雪橇犬村咁

至於住宿方面
我果時係住airbnb
個host好好人 都識英文
但就唔係住市中心 要搭程十零分鐘車程既巴士來往市中心咁
市中心有間酒店比較大 叫azimu hotel好似
但check過都幾貴

p.s. 俄國啲博物館好鍾意星期一,二休息 自己睇住時間
果時我想去睇列寧號 但撞正佢唔開
市區都可以追極光,搵dima, 3000rub位,仲會幫你影埋相,抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞