你地平時點儲同整理自已d 相?

40 回覆
0 Like 2 Dislike
有冇人會用iphoto 加icloud 排好哂album 咁?
定其實平時d 電話snapshot 都係亂放算
放google photo
咁唔會分album?
我發現iphone 用左幾年,冇執過入面d 相
而家有成萬張好多都係垃圾同screenshots
會呀
咁多相,唔分點搵返出嚟
Save 係external hardisk
每次影完相開一個file擺哂啲相入去
手機影個d 你點?
因為有相機所以好少用手機影相
平時都會帶住?好細部嫁?
長插住電腦 每次一影完就相機過hard disk
大約一個銀包咁大啦
同樓上一樣 用外置harddisk keep開raw檔
每次影嘅相開新file 放 打返日子地點
執過嘅會 電腦會sv jpg同會放上drive 分返file放
始終影過就大約記得幾時影咖啦
我都係亂亂地

手機又影,又用兩部唔同牌子嘅相機影。
會用手機&電腦後製。
又會用手機、harddisk、google photo backup。

總括:
手機keep精選靚相+近期嘅相
backup: harddisk+雲端
album分類: 雲端

平時相機過相就send晒去手機先(壓縮過), 之後del唔靚嘅相,順便mark星/最愛,揀靚相再後製。
每日都同步backup d相上google photo雲端。手機唔夠位先del走冇精選過嘅靚相,反正有其他backup。

另外,sd card入面嘅相都會全部入落harddisk度。
一部相機一個file, 入面再分日期(可能會加名), 順住時序排,當raw data backup唔郁佢。

另外harddisk都會再backup電腦後製嘅相, d相就會跟主題/類別分類,
入面可能再細分日期/細類等等。
同時又會送上雲端backup。

google photo度再開album分類, 加tag。手機/電腦後製相一樣可以拉去google photo album度分類。

反正都會用唔同device睇相,
又會換手機電話harddisk。

所以揀用google photo album做分類
方便唔同device睇/share條link都可以比人睇, 換機又唔洗煩再分類過相。
用開flickr儲相,宜家flickr改制,
得10000張quota,
唯有dl番落黎
有冇人會用icloud?
相機影嘅執完放上iCloud
咁你電話影既會自己sync 哂?
係咪會連埋d capascreen 既垃圾都sync 埋
會,所以旅行相會開返個album 分類
咁都好麻煩會有好多垃圾相
可能直接開個google photo/ dropbox 好d
每個月都清,放哂落電腦,開個folder分哂日期,攝影類又一個folder(執過嘅相),電話cap圖有用就keep,冇用就掉。
平時影相嗰啲,通常都會揀啲真係唔想keep嘅相掉咗先,每月清相時唔洗咁煩。
最後再back up落外置hd。
有無人想買 NAS? 我諗左好耐但未捨得買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞