黃世柒:HSBC向孟晚舟提供十成按揭,是否洗黑錢?

89 回覆
191 Like 4 Dislike
你嬲乜?
弱撚智
渣打試過洗黑錢比人周到
咁渣打同HSBC係咩關係呀?
我睇完都係唔明點解十成按揭就係幫人洗黑錢
千億喺強國, 運唔到出去
如果係國外借錢
國內用人仔還
咁咪
又關黃毓民事?
人地可能簽左personal guarantee 呢
又可能華為簽左group guarantee呢
無俾downpayment唔等如佢無野押係銀行
可能抵押品已經夠照有突呢

唔係話成單野滙豐一定無問題
不過corporate level(孟晚舟皊身份已經係corporate level)的financing本來就係極之複雜
唔係一句銀行借左10成按揭無downpayment就等如有問題

黃世侄d野亦實在不用跟車太貼
客觀講句, 其實HSBC今次係柒既, 唔係團隊入面既AML/Sanction/ loan approval team發現
10成loan批俾條女, 最後俾人踢爆佢同被制裁國家有聯繫

不過照條女既Background,好多員工都會好放心批
加上佢個人本身又唔係/未被制裁, 佢暗啞底做污糟野既, 未必咁容易發現
就算係銀行都唔係100% guarantee安全
只能講支那沒有一個人係無辜的, 特別係果D同支那___黨有聯繫果D啦

不過相信HSBC已經一早做左補救措施
但聲譽就受損左唔少啦

同埋想講句, 制裁同洗黑錢係兩回事, 大家講之前要分清楚
而家人地係被人話佢同被制裁國家有交易
黑錢係將從犯法既事得到錢轉成乾淨錢

利申: 從事呢行既人
陳太當年都十成按揭
中國企業係呢方面就係要學習下。堅稱唔知,證明到自己唔知
世柒D野唔洗禁認真
試過入$800落戶口 部機有出單但無record
搞一大輪發現到先寄封信話冇紀錄 如果唔嘈 啲錢又被班銀行狗拎去填數
鴕鳥政策
共剷黨20年就將香港玩爛咗
d錢你估係用咩方法得來呀拿
帶住個叫做香港嘅面具
周圍做壞事 消費港英時代留下嘅good will
明明可以用50年 家陣20年就甩左
現在反屈人地歧視 眼紅...etc
而家搞到慢慢周
留係美國又唔係
返去中國又唔係
十成按揭咪人人買倒樓
點解無我份?
所以話呢,有$嘅就只會越來越有$

無$嘅就越來越窮撚

如果我哋土生土長嘅香港人有十成按偈呢個玩法,我哋駛捱貴租?駛鬼住劏房?
做得銀行其實都黑黑地 乜撚野德意志果d 依家都一身蟻
咪臭係,人地無收入都借到錢
我月入萬1蚊都借唔到錢買樓
呢個世界真係好撚唔公平
聖誕鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞