孟晚舟出入境紀錄首曝光! 3本特區護照共33次遊走美加

161 回覆
263 Like 1 Dislike
佢對上一次入美國既記錄
但係美國已經知佢有第三本同個number喇喎
有護照資料庫架嗎
唔係你入境點知你個本野係有效定點
我睇晒成份野,我覺得有機炒車

我個本特區係 10 年拎,係 K0
唔知其他人係 17 係唔係 K7 , 如果係佢本 KJ7 可能係對上一次入美之後換,鳩估
先不論香港呢個case 以我所知 係其他國家(包括美國)係有機會一個人同時持有多個一本有效護照 (我親身遇到) 但大前提係佢正式向其所屬國家申報及提供足夠理由 (以我所知同職業有關)
但香港有冇呢個特例我就唔清楚
澳洲得
In cases of demonstrated need you can apply for a concurrent passport – a second passport of the same kind as your first – to facilitate international travel. Approval is generally limited to cases where significant travel delays could be caused by waiting for visa(s) to be issued or when a destination country will not accept a passport showing evidence of travel to another country.
Concurrent passports are issued for a maximum of three years. The normal application fee applies.
講真,唔同我哋交代幾唔閑
你有本事就連對住美帝都咪撚講
哩個政府只係門口狗
push
有無奶共傳媒跟進事件?
聽日保安局話係櫃桶底搵返大概咁上下嘅例回答記者嘅提問
可能最後都唔會答剩係話3 本護照都合法乜乜乜
由得香港人繼續懷疑都吹佢唔脹
中間果本已經確定係有效護照, 出入加拿大
最新果本點會無效

而家睇呢個垃圾正苦, 惟有改紀錄, 話無效
跟鬼咩 上面都未統一口徑
大陸d網全部迴避“同時擁有中港護照”呢個問題
一味針對美國拉人
你認為咁都無問題
就算關聯護照都會剪角,所以佢第二本護照道理上一定係無效
我都預咗佢唔會交代d咩,咪又係個別事件
不過某程度證實即使你走去報失舊passport,但條友拎住本野去第二個國家入境好可能都入到,因為外國無香港database
老公同仔響美加喎
入境美國要打手指頭模
用幾本護照都會夾埋一齊出
睇怕要港豬噢冧橋, 閪環大爆炸或者膠鐵撞車全部乘客瓜曬先轉移到
班官兩三日都未回應 on9 㗎
未收到柯打邊夠膽亂講嘢
八九成係特務間諜果d㗎啦

一般白手套嘅話,你睇下何志平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞