買左新路由器,notebook連到wifi但上唔到網,求高手幫手

53 回覆
1 Like 4 Dislike
買左個新路由器,咁自己部主機用lan線冇問題上網好正常,自己同屋企人既手機都連到wifi可以上網,我有一部switch都連到wifi可以上網,但只有一部notebook顯示係連到wifi,但係上唔到網google同ie都係上唔到,ipv6/ipv4都較左自動取得ip位置,試過轉番舊路由器又冇問題,有冇人知道點搞啊,求各位幫幫手
舊路由器:TP-LINK WR841N
新路由器:ASUS RT-AC58U AC1300
NOTEBOOK:Acer Aspire E 15 (E5-573-38Y1)
係咪要入上網Account + Password?
一直都唔洗,而家轉左新router要入?
咩ISP,用緊光纖?
Sorry原來用LAN線同另一部Switch都得, 無睇到
咁你試下關閉Wifi 5分鐘再開過
轉下D wifi channel
佢有1至11個,我淨係轉過1,6,11都唔得,要唔要試埋其他?
香港寬頻,係
Check check settings係咪DHCP
如果係嘅話,有機會HKBN暫時覺得你間屋應該用某一個mac address
你可以試下打佢叫佢free
/插住之後等一日,HKBN會adapt
/將新router個mac address改做舊嗰個
等多陣再上網
等左幾日都上唔到
Check setting 喺router個介面到睇? 仲有咩係mac address?我唔係太熟
試下delete左notebook wifi setting再連過
可唔可以講下點del
管理無線網路
移除
移除左的話 洗唔洗down番?
Ssid我試過改名同唔改名,都係連唔到,我冇試過用notebook入router setting,我係用另一部電腦(駁lan線)setting,id 同dns都係自動
Ip*
我試過改名,router好正常,其他手機個d都連到,notebook都連到wifi,就係上唔到網
試過唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞