講下流行嘅開發環境

6 回覆
1 Like 3 Dislike
我講想同user 有個環境 記下requirement , 好似gitlab, jira嗰啲

點幫工公做個環境 提升效率

唔想靠email 同 word excel去jot低user requirements, change request個啲

同埋點記低 uat 然後批准deployment 個flow
可以share吓
我公司用 wrike, 基本上做晒所有 flow
Jira + Confluence.
你係咩職位?公司有幾多人?

好多時唔係工具嘅問題,你所講嘅要求,Gitlab 或 Github 都做到晒俾你。反而係如果你想砌返成個 project development cycle 出黎,你要改變大家嘅 behaviour 同 mindset,呢樣先係最難。
我哋有3條 app teams
加埋user 代表,約八十左人login用緊jira

不過老闆想搞DevOp, 我估佢嫌我哋development唔夠快。我咪睇吓gitlab, 因為便宜啲。想個environment有source control (git), build 及自動deploy
Gitlab
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞