[人生絕望] 見完社工

25 回覆
11 Like 2 Dislike
社工聽完我講之後佢都忍唔住喊 叫我輔導返佢
我知我好廢 人生玩完
講黎聽下
無人會幫到我
想知有咩經歷可以連社工都忍唔住喊
曾經都好似你咁諗過
每日有幾百次想死
有三次真係去死
不過唔夠膽
不斷喊
神奇既係當你覺得喊得聲嘶力竭,神係咪會眷顧你既時候
聽日一早張開眼
所有野都係無變,你依然都要面對
https://youtu.be/EJ_S5Rjt_iI

我地嘅每一日
睇漫畫 自殺島
睇漫畫 自殺島
男定女?
男嘅去叫個雞 開拓人生觀
女嘅 我請你食餐飯
講完經歷再講點解想自殺 本身見佢有幾次都忍住 但一到佢講叫我唔好咁諗就喊了 可能佢太代入我
相信你心中一定非常痛苦,才會如此寫下你的心聲!雖然,我並未完全了解你,但我明白置身痛苦中是怎樣一回事。有些人在困苦之中,會選擇放棄自己,不知道你是否也有這自殺的念頭?

無論你是否想過放棄自己,我也希望你不要將困擾藏在心裡。因為人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。你不如停一停,到我們的網站 www.help4suicide.com.hk。 那裡有一些勵志故事、有趣短片,也有與自殺有關的人與事,你可以隨心看看。您更可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),即時與我們的義工在網上交談,或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
每日都係到問神點算 日日都係到喊
勁辛苦 上個月都有吊頸
但諗起屋企人見到我條屍有幾傷心
令我卻步了
就係到諗可唔可以俾我自私一次
樓豬 只可以講你個社工係廢人

改變消極=改變一生
會諗叫雞既男就不了
我已經見第二個社工
第二個都係廢人

呢度幾十萬個社工都未見
講黎聽下
Exact7ly係咁
樓主請講
有邊個男人未FF過
諗下都唔得我諗你真係生存唔到落去了
屋企人對你咁重要
就生存下去對佢地好D
再一路搵自己存在意義

唔好一個人太耐
一個人好易亂諗野
俾D時間同家人同朋友一齊

辛苦啦~加油!!
係咪有抑鬱
記住影響妳嘅係個病
並唔係妳真係想死
將個病同自己分番開
希望在轉角
講嚟聽吓咩事
看來你心中的痛苦,已令你覺得生無可戀...人生之中往往有很多重要的決定,而自殺肯定是人一生中最矛盾、最痛苦,也是最重大的決定。我相信,自殺不是你想選擇的,更不是你唯一的選擇,只不過你所面對的困境和痛苦好像超越了你所能應付的,是嗎?

無論你將會如何打算你的前路,我也希望你不要將困擾藏在心裡,好像氣球裡積存的壓力一樣。你不如停一停,到我們的網站www.help4suicide.com.hk。那裡有一些與自殺有關的人與事,你可以隨心看看(http://www.help4suicide.com.hk/myth_showlist.php)。 你更可以進入網站內的『Chat窿』((星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),即時與我們的義工在網上交談,或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞