windows10每次都留幾個bug 呃用家update

23 回覆
7 Like 1 Dislike
次次都fix唔晒d bug
每修復一個bug 就會多兩個新bug
大如del文件資料 小如黑mon藍mon
其套路同永續基本法一樣

M$永續update大法
仲衰過ios
用 linux
冇一個OS可以完全無bug
問題係Win10每次都有新bug
仲要唔一定係大version先有bug, 有啲bugfix本身都可以有bug
香港it 識咁玩就就唔會俾人炒
"The update introduces more bugs" is a common sense
added more bugs to fix later
想知邊個 OS 有得一個update 就可以保證fix哂bug或唔會再出現新bug?

事實就係市面上無一個 OS 做到咁,
BUG點都會存在,
係差在對你有冇直接影響啫。
頻密到咁真係得win10先做到
咁你遇到啲咩 bug 可以分享吓?
windows 10 1809 最新update 我用咗成日都冇咩問題
之前強制update搞到抄機又抄driver我已經怕怕了
落返win8.1再另外裝start menu開心使用中
因為佢地轉左行Agile
無時間做Fully test
一路加嘢就好大機會有bug,冇公司會停晒所有嘢剩係debug
windows本身個設計就唔適合行agile, 硬件組合太多, 除非由oem負責更新, 否則只會帶來更多兼容性問題
就算android, google都唔夠膽自己幫非親生仔機發更新
最大罪係強制自動更新
apple都未敢行強制 最多日問夜問
M$哪來的勇氣
我都明,但點解要迫我升級
舊software 成日跟唔切/唔再support
明明做緊野都多一堆windows既野出來騷擾我
D setting 又左改右改,加埋d唔會用到既雞肋function, 又強制裝xbox果d app。
以前用開既control又收收埋埋,新整出來個app又唔齊功能,最後advance setting 又係要連去以前個界面
淨係 入安全模式 個方法隨住咁多更新都轉左2-3次
放過我啦,我只係想要個stable既environment 做下野
求不要更新了,老子学不动了?
用 linux
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞