[感情哲學] 生存係極地沙漠世界中嘅情侶

26 回覆
30 Like 10 Dislike
係一個無限巨大嘅沙漠入面有一條村
入面有唔同男人同女人
呢到長期都好似一個焗爐咁,又熱又乾,寸草不生
所以生存係呢到嘅人黎講,
不出半日,就會流失極大量水份
會好口乾,好想飲水
天神比左所有男人有一個技能,
就係可以變出冰凍嘅可樂,
而女人,就只可以變出一杯熱辣辣嘅滾水

雖然呢到D男人可以有能力變出一杯冰凍嘅可樂
但呢到嘅女人,好多人根本未試過飲過一次可樂,
只係知道每次口乾時都會好想好想飲,
因為對於男人黎講,佢地好清楚明白,好多女人好想飲可樂
雖然對佢地而言,可以輕易變出一杯冰凍嘅可樂
但對於一班只可以變出滾水嘅女人而言
呢樣的確係一樣好珍貴嘅野黎
以下有三對情侶。

第一對情
男人同女人大家開始相愛時都好熱情
拍拖左一星期,大家都冇諗得太遠,只為激情地互相討好
當女人口渴時,男人就會立即變出一杯冰凍嘅可樂比女朋友飲,
要幾多,比幾多
但好景不常,佢地只係單單拍左兩個月拖就分左手,最後都各自找尋新喜歡。
女人認為,雖然男人比到冰凍嘅可樂自己,但慢慢發覺自己唔係真係真心鐘意對方
嘅然唔係真心鐘意,都冇理由夾硬係埋一齊,又或者可能真係當初為左想飲可樂先同佢一齊
男人認為呢個女人只係為左飲冰凍嘅可樂先同佢一齊,根本唔係真愛
都好後悔當初比左可樂佢飲,覺得自己做CHEAP左自己
對於旁人而言,兩個都只係一個蠢人,女人貪心,男人隋便。

第二對情侶
呢個男人醒好多,佢明白係呢個沙漠入面,
好多女人為想飲可樂先會同你一齊,
飲完分手,係真心呃,定係真心情淡左,根本冇人會知
所以佢決定,係結婚之前,係絕對唔會比女人飲一啖可樂,
呃可樂飲都唔係重點,只怕自己放左真情同心機時間入去一個未必真心鐘意你嘅人身上
先係最可惜最不值,
然後直到呢個男人同一個女人拍拖
女人表示自己係真心鐘意呢個男人,
所以呢個男人就講出左自己嘅諗法,認為如果大家係真心相愛
冇可樂都絕對冇問題
女人聽完男人咁講,都覺得應該尊重對方,而自問都係為左愛而唔係可樂,
都想證明自己唔係為左飲可樂先同對方係埋一齊
所以即使每日都係呢個熱到令人發癲嘅地方,都依然捱落去,
每當渴到就快想死嘅時候,即使望到男人揹住無限支一樽樽冰凍嘅可樂,
女人都只會變出一杯熱水出黎,反正飲完口渴感覺都會大大減少,
一日,兩日,三日......如是這一年,兩年,三年
到第5年有一日,女人真係好口渴好口渴,忍唔對再問男朋友一次
可唔可以比可樂佢飲,其實係背隻拎樽比佢飲真係咁難咩,真係好想飲
其實大家都已經係最親,最信任嘅人,佢其實唔難可以滿足到佢呢個心癮
男人再次表示,我知你真係愛我,但你忍下,遲下結婚之後就會比你飲
然後男人仲裝左杯熱水比女朋友,飲完就唔渴啦
女人望一望杯水,飲完繼續好似舊時咁忍住,但有腦海上不時都有住呢個問號,
但女人開始諗,我好明白你係想有份安全感,咁做都係保護自己
但其實你係咪只係為左單單保護自己? 即使我呢5年付出左咁多時間心機精神係你身上
你都依然覺得我同你一齊,都係為左你杯可樂? 其實我都有份不安感
可樂的確只係慾望,冇左係唔會死,但實實在在呢樣野係身理上係一種折磨
重點你其實可以輕易幫到我解決,為左得到自己百份百嘅保障,但你決定要折磨我咁多年,
我係你心目中,真係咁唔值得信任?
女人冇講出口,繼續忍落去,直到第十年佢地結婚前,女人一直都忍得好辛苦
第十年,男人係佢手中比左杯冰凍嘅可樂比佢老婆
佢老婆終於試到人生入面第一樽可樂,開心到喊出黎
呢刻男人腦海特然又浮現左個諗法,其實女人係咪為左飲可樂先同佢結婚?
不過男人冇再諗落去,係唔係,其實都冇得改變啦
不過呢個假設,佢一世都唔會知道答案

第三對情侶,
呢對男女都明白,如果大家係真愛
跟本唔會為左有可樂定冇可樂呢d事而改變
大家都好尊重對方,女朋友都一直冇要求要對方比可樂佢飲
雖然,佢每次口渴時都會想試下,不過,佢明白飲熱水都可以止到渴
一年...兩年...三年...
其實三年時間,未必真係可以肯定呢一段係咪一個真愛
但男仔明白,即使以後或多或少都有機會分手,
但都可以肯定係,女人唔會係因為想飲一支可樂,而呃佢三年
但諗到有人話,你比左一支咁珍貴嘅可樂女人飲,遲d真係分左手
就冇人會要你,人地覺得你cheap
但男人諗深一層,如果為左自己以後可以有機會搵過第二個女人
基於呢個考量而唔比女人飲可樂,其實先係自己唔信任呢個女人嘅表現
而且,佢都唔忍心睇住女人每日精神上受到折磨,跟本變支可樂出黎比佢飲
自己能力上跟本可以幫到佢
最後男人決定開支可樂比女人飲,
女人飲好開心,呢世都未試過飲到d咁解渴消暑嘅野飲
都好多謝男友咁信佢
之後,男人都會不時變d可樂比女人飲,雖然男人都依然明白
佢依然有一日有機會離開佢
一年又一年,直到第十年,佢地結婚,
男人已經完全知道,佢女朋友一定唔係為左飲可樂先同佢一齊
佢地都冇一刻懷疑對方對自己嘅信任
要走,一早飲悶走左,如果單單為左要飲可樂,都冇需要結婚
至少,唔會因為一個懷疑,折騰左一個人十年八年
雖然結婚前後分別唔大,但正正因為結婚前所有野已經同結婚後一樣
佢地呢段婚姻更加唔會因轉變而變得不穩定

純故事分享
連登仔有可樂情意結
其實好同意. 好多人會話女仔要保護自己

然後d女就打住"冇安全感為"由

唔到結婚一刻都唔真正相信男方

係女人角度一定係100%好嫁,

佢係100%冇蝕底, 拍5年散左都係你忍左5年

佢根本都唔在意你生理上係咩感受

其實拍左5年你都覺得條仔會因為做完飛你

其實為左扑野而結婚係一件更加容易嘅事

但d港女就覺得結完就唔會離, 反正綁到你結婚就放心咁
會有糖尿病
男人禁住性慾嘅折磨感覺
其實真係同係沙漠口乾時面對有一支冰凍嘅可樂好接近
係 可樂如性交 熱水如自瀆

呢個社會就係噉,男人話想同你做愛,你又唔畀佢,佢自然會覺得自己屈就梗,你話頭嗰兩三年都好啲。時間一長,條仔次次自己打飛機都冇引啦,最尾都可能會分手。分咗手啦,啲女又認為好彩當初冇畀個處佢,一直認為條仔係想呃蝦條,誰不知自己先係呢段感情破裂嘅罪魁禍首。

當然你話男女雙方都冇問題,大家都想要柏拉圖式戀愛嘅戀愛另計。

呢個社會就係噉,男人話想同你做愛,你又唔畀佢,佢自然會覺得自己屈就梗,你話頭嗰兩三年都好啲。時間一長,條仔次次自己打飛機都冇引啦,最尾都可能會分手。分咗手啦,啲女又認為好彩當初冇畀個處佢,一直認為條仔係想呃蝦條,誰不知自己先係呢段感情破裂嘅罪魁禍首。

當然你話男女雙方都冇問題,大家都想要柏拉圖式戀愛嘅戀愛另計。

係.基本上男人同女人提過情要求已經係騎苦難下
繼續一齊,佢繼續懷疑你
做左就算最後因為其他原因分開
你一定係因為做所以完分開
證明比佢唔係因為做完分開,
所以未做就分開,
你就係因為冇得做所以分開,
睇到自己個閪好緊要,
男人性需要比女人而求大好多係鐵一般事實
根本唔係自己控制,
唔通唔提佢地就覺得冇需要咩
老實講,真係當對方係最親嘅人真係有需要想做果時係會直接同對方講

但男人就清楚,果d係女人眼中嘅乖乖老公
去到結婚先"破處"果d
其實幾多靠叫雞解決,佢地又會知咩
女人語錄 :
男人的性和愛是分開的,一個真正愛你的男人,跟本不必要有性

結論 :
男人的性和愛是分開的,男人和別個女人做愛(甚至多個),也能真正愛你的

小有唔錯既post
小有唔錯既post

其實呢個係我一直諗唔明嘅野,
但如果直接寫論點出黎,
實會比人圍插話支持婚前性行為
其實呢樣野係我見到部份港女明明係自己過份唔信人
明明自己唔到結婚都唔肯信自己男朋友
但最後就寫成呢種完全無視男方感受同需要嘅行為係一種尊重
明明自己都冇信過人.
只係單方面受苦

相反我同老婆拍左拖好多年之後
就係婚前有性行為,果種先係大家互信嘅感覺,
而唔係果種單向叫男人忍受,證明專一果種霸道
有感而發

繼續一齊,佢繼續懷疑你
所以未做就分開,
睇到自己個閪好緊要,
根本唔係自己控制,
老實講,真係當對方係最親嘅人真係有需要想做果時係會直接同對方講

去到結婚先"破處"果d

家裹不開飯難道不準到外面吃嘛

繼續一齊,佢繼續懷疑你
所以未做就分開,
睇到自己個閪好緊要,
根本唔係自己控制,

去到結婚先"破處"果d

家裹不開飯難道不準到外面吃嘛

咁就要問問果d女人接唔接受到喇
老老豆豆
都冇乜男人做到第三對情侶可以等三年
係連登三個月都嫌長啦

不過你個論點我都大致同意,婚前性行為根本唔係咩洪水猛獸
就快變第二對情侶
就快變第二對情侶

講多啲
早幾日同條女去左日本玩
同佢又去新宿買手信
又去有馬浸溫泉
返到去酒店已經累撚死
咁咪上床訓囉
點知條女又玩未玩夠
想玩D新奇又刺激既野喎。

咁見難得可以陪佢去日本玩
咪陪佢玩下囉
佢係我送俾佢個LV袋入面拎左張紙同支筆出黎
原來佢想玩井字過三關。

大家如果識玩既話都知呢個係必和既遊戲啦
頭幾舖我都扮下認真同佢玩
間唔中輸下當俾佢開心下啦
點知佢發爛渣用D橙皮掟鳩我
話我玩得唔認真喎。

屌佢老味真係火都黎
即刻轉身射個三分波!!
之後佢又好似唔憤氣
係個LV袋入面係咁摷
都唔知佢摷乜撚
摷左成分鐘之後拎左個卡路士出黎
估唔到個衰婆成日袋住第二個男人係身邊。
個卡路左拎住個波可到角球旗
屌佢老味我都未準備好
卡路士已經開左角球
嘩個波勁撚到呢連愛國者導彈都截唔撚到
成個香蕉波咁一野彎入左
真係服撚左佢

好彩先前我入既係三分波
而家三比一!!
諗住自己有兩分係手有優勢啦
佢又伸隻手入個西度係咁摷
今次又唔知佢想點喇
摷兩摷抆左個舒拉寶娃出黎

屌係個西係叮噹百寶袋咩!!
已經心知不妙集中精神去應付
當我去搵我塊球拍時
舒拉寶娃已經開左個波
你老味我拍都冇唯有用手接啦
成機渣下舒拉寶娃個波都好嘛!!

唔洗兩秒個波已經去到眼前
咁我出手啦
個波我就掂到喇
不過就勁撚到呢
打到我手掌都就斷咁
仲搞到我原地轉撚左幾十個圈。

就咁俾佢入左個ACE波
俾佢拎左十五分
而家三比十六!!
屌呀!!
十三分要追, 真係追撚死人咩!!
你有係既百寶西
我都有我既龍珠
拎左兩粒龍珠出黎叫神龍幫我許願
神龍話支持我所以爭五粒龍珠都冒死出黎幫我
真係多撚謝佢啦。

我請佢幫我叫呀奧蘇利雲出黎!!
我條女見到我出絕超佢已經嚇到係咁流西水
我都理撚得佢!!
奧蘇利雲果然冇令我失望
一CUE打出147分
全場都拍撚哂手掌!!
而家一百五十比十六!!我睇你點追!
早幾日同條女去左日本玩
同佢又去新宿買手信
又去有馬浸溫泉
返到去酒店已經累撚死
咁咪上床訓囉
點知條女又玩未玩夠
想玩D新奇又刺激既野喎。

咁見難得可以陪佢去日本玩
咪陪佢玩下囉
佢係我送俾佢個LV袋入面拎左張紙同支筆出黎
原來佢想玩井字過三關。

大家如果識玩既話都知呢個係必和既遊戲啦
頭幾舖我都扮下認真同佢玩
間唔中輸下當俾佢開心下啦
點知佢發爛渣用D橙皮掟鳩我
話我玩得唔認真喎。

屌佢老味真係火都黎
即刻轉身射個三分波!!
之後佢又好似唔憤氣
係個LV袋入面係咁摷
都唔知佢摷乜撚
摷左成分鐘之後拎左個卡路士出黎
估唔到個衰婆成日袋住第二個男人係身邊。
個卡路左拎住個波可到角球旗
屌佢老味我都未準備好
卡路士已經開左角球
嘩個波勁撚到呢連愛國者導彈都截唔撚到
成個香蕉波咁一野彎入左
真係服撚左佢

好彩先前我入既係三分波
而家三比一!!
諗住自己有兩分係手有優勢啦
佢又伸隻手入個西度係咁摷
今次又唔知佢想點喇
摷兩摷抆左個舒拉寶娃出黎

屌係個西係叮噹百寶袋咩!!
已經心知不妙集中精神去應付
當我去搵我塊球拍時
舒拉寶娃已經開左個波
你老味我拍都冇唯有用手接啦
成機渣下舒拉寶娃個波都好嘛!!

唔洗兩秒個波已經去到眼前
咁我出手啦
個波我就掂到喇
不過就勁撚到呢
打到我手掌都就斷咁
仲搞到我原地轉撚左幾十個圈。

就咁俾佢入左個ACE波
俾佢拎左十五分
而家三比十六!!
屌呀!!
十三分要追, 真係追撚死人咩!!
你有係既百寶西
我都有我既龍珠
拎左兩粒龍珠出黎叫神龍幫我許願
神龍話支持我所以爭五粒龍珠都冒死出黎幫我
真係多撚謝佢啦。

我請佢幫我叫呀奧蘇利雲出黎!!
我條女見到我出絕超佢已經嚇到係咁流西水
我都理撚得佢!!
奧蘇利雲果然冇令我失望
一CUE打出147分
全場都拍撚哂手掌!!
而家一百五十比十六!!我睇你點追!

好長 有冇扼要講咩
驚晒咁多時間睇左篇飛機文
好長 有冇扼要講咩
驚晒咁多時間睇左篇飛機文

已經精簡左
小有唔錯既post

但如果直接寫論點出黎,
明明自己都冇信過人.
只係單方面受苦

有感而發

信對方又點
有幾多情侶係行到最後?
邊個寫包單一定結得成婚先
唔知未來有咩阻礙 就唔好魯莽下決定
高汁
小有唔錯既post

但如果直接寫論點出黎,
明明自己都冇信過人.
只係單方面受苦

有感而發

信對方又點
有幾多情侶係行到最後?
邊個寫包單一定結得成婚先
唔知未來有咩阻礙 就唔好魯莽下決定

我睇法就係
如果真係相處左一排
亦都有性關係
最後因一啲事分開
咁就唔好諗成人地為呃你而同你一齊
其實有咩損失?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞