到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
其實佢地係做錯野
咁做錯野咪要承擔翻責任
係咪每人300蚊優惠卷就算丫
你自己上網買野禁多左個零買左10件都要自己比哂佢la
你可唔可以到card center 講比300無數
做生意就係有風險咖la
又唔係黑客攻擊,又唔係中毒
你自己做錯野,無論係10蚊定係10億,都要食左佢咖la
邊個話用生意係包賺咖,個數太大就唔洗賠啊?一句唔小心就當無事?
你自己做錯野人地正當途俓買貨,叫你賠合情合理啦掛。
你D貨online 寫298,人地見平咪買,買之前仲要思考點解咁平,我諗咩關唔關你事丫,哇298一定有伏,大佬你大公司,你見到apple 咁扺有邊個唔尻衝,尻衝係因為你叫豐澤,就係信你唔會呃尻人,幾多人因為琴晚比左個人資料做左會員,你一句唔好意思就拎哂人地d個人資料,大佬D個人資料唔洗錢,唔係成本丫?
你話外國有案例唔賠咖,但依家明明係豐澤唔岩在先,其實正常邏輯去諗,佢D貨一定要照出,如果係因為以前案例,就叫人唔好去打,就因為咁去笑人,話人,咁合唔合理先。沒錯,案例係重要,但最重要既唔係果件事本身誰是誰,如果因為佢係大財團,佢係誠哥期下,同誠哥打官司哂氣la,咁唔係就正正反映社會的不公平咩。我唔係話買50幾部iPhone 既人既心態沒問題,但呢件事平心而論去睇,真係買左野既人錯咩,真係比左錢想拎到貨物但一句個伺候器壞就取消交易的人錯咩,佢地比左錢想拎貨本來就係正常,依家只係豐澤做錯野但係唔想承擔翻後果,係大家都覺得佢地唔洗承擔後果?定係社會既不公另到佢地唔洗承擔後果

我個人好希望大家係後者

後果咪係 如果有人報海關 海關會罰佢錢
就係咁簡單,關你撚事?

罰咗之後民事開始
好開心有呢件事發生,令我以後永遠都有一個好實在嘅point話俾關sir知,香港人同支那係同一個種,流一樣嘅血,唔撚係咩臭蟲論

洗唔洗咁 個個做緊鍵盤戰士呻吓啫,接唔接受都好,到呢刻為止都無人真係出嚟打 咁都將兩者拉埋一齊
睇死過咗個零月個個都無咗回事㗎啦

鍵盤戰士最反映真實嘅個人性格 咁多人咁理直氣壯講啲平時我地笑大陸行為嘅說話 現實可能佢地唔敢 最少證明佢地內心就係呢種人
有人代表自己話諗住大特賣有咩問題?
但有人諗住原來無貨就真係牽強左少少
因為豐澤己經公開左係網站故障
你話原來無貨 你代表豐澤? 定自己 9 up

BTW, 網上鳩UP笑下之嘛 唔洗又話人乞兒又新香港人喎
香港唔係美國 無集體訴訟就算真係有人告都唔會告得入啦
ON9先會入紙告 報紙出哂真名 俾你地班打手抹黑做乞兒仔出黎仲洗見人?

但而家真係豐澤法律上有錯
買家係呢件事係法律上係受害者係事實
而家個問題反而係 買家如果唔接受豐澤既賠償
就要受你地班濕鳩抹黑做乞兒仔同新香港人同埋無文化
即係要"被接受"賠償
連接唔接受賠償既權利都無
輿論機器我屌你個閪啦

受咩害?真心想知。心靈創傷?
法律計賠償好簡單,有損失咪賠,請問你損失左乜?
即係你架錢七俾我架波子撞凹左,你人無事,我賠車房錢唔夠,仲要俾埋我架波子你好未?

合約精神完成交易

完成唔到咪退十足金額,有咩問題?喂,iphone俾人cut單無得炒又唔見有人屌蘋果?
其實最貼近既例子就係大陸人嚟搶奶粉,佢地都明碼實價,如果照今次啲連登「苦主」邏輯,香港人無資格話大陸人嚟香港買晒啲日常用品搞到無晒貨,人地有比錢㗎喎。搞到啲野貴晒?你窮咋!

認自己貪心真係咁難咩?

一個係日常生活必需品
一個係非必需品甚至係奢侈品
咁都可以比較?
其實佢地係做錯野
咁做錯野咪要承擔翻責任
做生意就係有風險咖la
邊個話用生意係包賺咖,個數太大就唔洗賠啊?一句唔小心就當無事?
你D貨online 寫298,人地見平咪買,買之前仲要思考點解咁平,我諗咩關唔關你事丫,哇298一定有伏,大佬你大公司,你見到apple 咁扺有邊個唔尻衝,尻衝係因為你叫豐澤,就係信你唔會呃尻人,幾多人因為琴晚比左個人資料做左會員,你一句唔好意思就拎哂人地d個人資料,大佬D個人資料唔洗錢,唔係成本丫?
你話外國有案例唔賠咖,但依家明明係豐澤唔岩在先,其實正常邏輯去諗,佢D貨一定要照出,如果係因為以前案例,就叫人唔好去打,就因為咁去笑人,話人,咁合唔合理先。沒錯,案例係重要,但最重要既唔係果件事本身誰是誰,如果因為佢係大財團,佢係誠哥期下,同誠哥打官司哂氣la,咁唔係就正正反映社會的不公平咩。我唔係話買50幾部iPhone 既人既心態沒問題,但呢件事平心而論去睇,真係買左野既人錯咩,真係比左錢想拎到貨物但一句個伺候器壞就取消交易的人錯咩,佢地比左錢想拎貨本來就係正常,依家只係豐澤做錯野但係唔想承擔翻後果,係大家都覺得佢地唔洗承擔後果?定係社會既不公另到佢地唔洗承擔後果

我個人好希望大家係後者

後果咪係 如果有人報海關 海關會罰佢錢
就係咁簡單,關你撚事?

罰咗之後民事開始

咁你咪告民事囉 告左未?
上到庭個官都當你傻仔啦
豐澤做錯野,佢係需要為疏忽負責
佢而家退返錢,再加送優惠劵,叫唔叫負左責?
定係係你眼中佢一定要出左貨先叫負左責?
法庭案例個重點唔係話商家標錯價唔洗出貨,而係消費者明知商家有疏忽,都照樣落單,想從中得益,咁樣個交易就唔成立
如果你係街趺左野,係你疏忽,有人執到,但拾遺不報,都係做錯。
換句話講如果你明知對方係犯錯,你想從中得益,法庭係唔會比你咁做
不過我好支持苦主告上法庭,一齊睇下會唔會推翻之前案例囉
笑左 如果係賣298一層樓 唔知話人r著數果班係咪都會堅持唔買咁有原則
其實最貼近既例子就係大陸人嚟搶奶粉,佢地都明碼實價,如果照今次啲連登「苦主」邏輯,香港人無資格話大陸人嚟香港買晒啲日常用品搞到無晒貨,人地有比錢㗎喎。搞到啲野貴晒?你窮咋!

認自己貪心真係咁難咩?

一個係日常生活必需品
咁都可以比較?

比較點不在於貨物
在於人既道德批判
正常都知呢啲野價格係邊
要減價都唔係咁誇張
有番正常智力既人都應該會知道

聖誕大特賣聽過未 真係平到咁有幾出奇

全地球都知蘋果野唔會劈價到咁
series4唔使3舊,大特賣?

弱智先講得出口

全地球都知鮑魚唔止值一蚊
消委會認為消費者網購時以網店標示的價錢購買貨品,付款後商戶應按時送貨,如最終商戶決定不進行交易,消費者有權追討。
其實佢地係做錯野
咁做錯野咪要承擔翻責任
做生意就係有風險咖la

我個人好希望大家係後者

R著數就R著數啦死Cheap精

r著數有咩問題
正當途徑,正當手法
見平咪買lo
根本所有人都係咁,你買之前一定衡量過扺唔扺,值唔值,琴日見到豐澤D野岩你心水,個價平,咪買
你會唔會online 買discount野等二日人地同你講唔好意思伺服器壞左,唔賣比你
同埋重點都唔係呢到
你唔係理性既我覺得我無必要同你討論落去

每日150個中國人落黎R福利都係正當正常合理合法
聖誕大特賣聽過未 真係平到咁有幾出奇

全地球都知蘋果野唔會劈價到咁
series4唔使3舊,大特賣?

弱智先講得出口

全地球都知鮑魚唔止值一蚊

你個野壞左呀

印象中早十幾年啲大肚婆 聽到係飛機度生仔成世唔洗比錢搭
湧哂入去搭 「我咁岩預產期去旅行唧,法律無唔比我搭飛機」
心照
消委會認為消費者網購時以網店標示的價錢購買貨品,付款後商戶應按時送貨,如最終商戶決定不進行交易,消費者有權追討。

岩阿 咁追討左未?
係連登死lur有用?
利申定 無買 覺得d 人十部十部咁樣掃黎轉手好撚肉酸
但如果依照部份連登仔既睇法
咁去豐澤買野買完野發現買貴左係咪可以去搵佢退返錢話搞錯左先?
寧願佢解釋做無貨cut 單 都好過咁樣解釋話搞錯所以唔賣喎
同埋咁係咪以後d 商家可以試水溫減價賣野 發現好多人買 之後就cut 單話都係搞錯先?
R著數就R著數啦死Cheap精

r著數有咩問題
正當途徑,正當手法
見平咪買lo
根本所有人都係咁,你買之前一定衡量過扺唔扺,值唔值,琴日見到豐澤D野岩你心水,個價平,咪買
你會唔會online 買discount野等二日人地同你講唔好意思伺服器壞左,唔賣比你
同埋重點都唔係呢到

正當呢兩個字我諗唔適合比你用作論點
襯火打劫 厚顏無恥 好似岩啲

都係果句,做生意係咁咖la
一定有風險咖wow,稍一不慎就會好似今次咁
但係中左招係咁一句對唔住就算,明明就係自己問題,咪食左佢lo,
我上面咪講過買50幾部iPhone 既人心態唔係無問題,但係佢地既行為係完全無問題
係唔係因為係李嘉誠,因為要賠好多錢
就可以唔洗承擔應該要承擔既商業後果?

追!一定要追討呀
千祈唔好放過豐澤呀
豐澤咁撚賤Mark 錯價丫那
笑左 如果係賣298一層樓 唔知話人r著數果班係咪都會堅持唔買咁有原則

又如果呀?

認自己貪心真係咁難咩?

一個係日常生活必需品
咁都可以比較?

奶粉都唔算必需品,人奶比奶粉更好。 你無時間喂?Sorry,係你既問題。咪去捱貴價囉。 再諗下黃牛,佢地又明碼實價,點解要屌?

認自己貪心真係咁難咩?

你都識講日常用品啦

呢啲電器係咪你係咪成日都要買先
r著數有咩問題
正當途徑,正當手法
見平咪買lo
同埋重點都唔係呢到

正當呢兩個字我諗唔適合比你用作論點
襯火打劫 厚顏無恥 好似岩啲

都係果句,做生意係咁咖la
一定有風險咖wow,稍一不慎就會好似今次咁
但係中左招係咁一句對唔住就算,明明就係自己問題,咪食左佢lo,
我上面咪講過買50幾部iPhone 既人心態唔係無問題,但係佢地既行為係完全無問題
係唔係因為係李嘉誠,因為要賠好多錢
就可以唔洗承擔應該要承擔既商業後果?

點解你覺得人地承擔既後果你係得益果一方?
定係自己貪?
有人代表自己話諗住大特賣有咩問題?
但有人諗住原來無貨就真係牽強左少少
因為豐澤己經公開左係網站故障
你話原來無貨 你代表豐澤? 定自己 9 up

BTW, 網上鳩UP笑下之嘛 唔洗又話人乞兒又新香港人喎
香港唔係美國 無集體訴訟就算真係有人告都唔會告得入啦
ON9先會入紙告 報紙出哂真名 俾你地班打手抹黑做乞兒仔出黎仲洗見人?

但而家真係豐澤法律上有錯
買家係呢件事係法律上係受害者係事實
而家個問題反而係 買家如果唔接受豐澤既賠償
就要受你地班濕鳩抹黑做乞兒仔同新香港人同埋無文化
即係要"被接受"賠償
連接唔接受賠償既權利都無
輿論機器我屌你個閪啦

受咩害?真心想知。心靈創傷?
法律計賠償好簡單,有損失咪賠,請問你損失左乜?
即係你架錢七俾我架波子撞凹左,你人無事,我賠車房錢唔夠,仲要俾埋我架波子你好未?

合約精神完成交易

總知唔理每個人張單個數幾大 每人訂左幾多件貨 每人有幾心急要件貨
香港人今次毁約費$300
你唔接受? 你就係支那種 你就係乞兒 你就係賤精地底
THIS IS FUCKING HONG KONG CULTURE in 2018
連登仔日日笑港女臭雞貪錢偷鮑魚 笑大陸人冇文化自私冇知識 真係得啖笑
好開心有呢件事發生,令我以後永遠都有一個好實在嘅point話俾關sir知,香港人同支那係同一個種,流一樣嘅血,唔撚係咩臭蟲論

洗唔洗咁 個個做緊鍵盤戰士呻吓啫,接唔接受都好,到呢刻為止都無人真係出嚟打 咁都將兩者拉埋一齊
睇死過咗個零月個個都無咗回事㗎啦

過一排可以出全城中伏post

認自己貪心真係咁難咩?

一個係日常生活必需品
咁都可以比較?

奶粉都唔算必需品,人奶比奶粉更好。 你無時間喂?Sorry,係你既問題。咪去捱貴價囉。 再諗下黃牛,佢地又明碼實價,點解要屌?

人奶係比奶粉好
但係巴打知唔知有啲老母係冇人奶出?
咁呢個時候嘅奶粉對於呢啲BB仲係咪必需品?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞