到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
幾百蚊一個雪櫃
大家心知肚明啦
係拎住張單 係度打嘴炮唧

好似你好憎個死八婆
有一日搵到佢痛腳
然後扮哂周圍講 撚狗咁撚唧

不過香港好自由既
想告咪告
如果係苦主就快啲告啦

咁成日有乜乜鋪開張、電腦節、xx節特價
然後某啲貨品賣$1件(限量
咁又係咪佢地搞錯?
如果唔係佢地搞錯
咁點解我望到$298一部雪櫃 mac ipxs 唔可以認為佢地係因為聖誕特價限量發售?(僅限買一兩部嘅人
唔係wo
我一路都覺得係聖誕速銷

死窮鬼
利申先 無買到
我其實唔覺得有咩問題
佢本身都有責任去入個正確的價錢,再自己check返

咁個網寫住劈價,先不論你覺得個商家有無可能將啲商品價錢set 做298
但身為一個消費者,我無可能幫你諗埋你有無錢賺掛?見到你個網寫住咩價錢就買㗎啦,又唔係偷,有咩問題先?

你話佢都道咗歉、又話賠啦,收手啦等等
但問題係今次真係佢哋自己嘅人為疏忽
如果某啲消費者因為咁次事件而不滿,咁唔接受呢個方案,都可以掛?

之不過,不滿還不滿,連登仔真係去打官司、商家佬肯賠先算啦

貪小便宜人之常情啫,在情其實人係唔應該咁大貪,例如買50部個啲
但在理,佢係真金白銀比錢買,無問題喎
純粹睇你有無咁厚臉皮做唔做得出啫

再講,平時個啲商家咪一樣提高價錢,逼香港人食炒價,何謂唔係貪婪嘅表現?而點解個個都理所當然咁接受,無人去追擊佢哋?反而買咗平貨嘅消費者會比人追住嚟鬧?

因為佢買唔到
利申翻 尋晚一開始就睇到個post
但係冇支付寶冇信用卡所以咩都冇買齋食花生
廢事俾人話我係買家所以盲撐
幾百蚊一個雪櫃
大家心知肚明啦

好似你好憎個死八婆
有一日搵到佢痛腳

不過香港好自由既
想告咪告
如果係苦主就快啲告啦

咁又係咪佢地搞錯?
如果唔係佢地搞錯
咁點解我望到$298一部雪櫃 mac ipxs 唔可以認為佢地係因為聖誕特價限量發售?(僅限買一兩部嘅人

繼續自己啦
人地標錯價 你落單買野 ok無問題
肯出貨就人情 唔出貨就道理
死lur真係好肉酸

成日話台灣繁體支那 依家就真係睇清楚邊個先係
做過服務業就知咁多客黎講 香港客就最撚閪 最興無錢裝大頭鬼死R爛R
話我踩港都係咁講架啦
話自己苦主嗰啲正一死乞衣死窮鬼
幾百蚊一個雪櫃
大家心知肚明啦

好似你好憎個死八婆
有一日搵到佢痛腳

不過香港好自由既
想告咪告
如果係苦主就快啲告啦

咁又係咪佢地搞錯?
如果唔係佢地搞錯

咁凶宅而家講左唔係特賣,人為錯失,退款。我唔理解俾左錢既人損失左乜野,可以咁大聲要賠償

抑或某d人習慣左r野拎「賠償」?
問題係R爛晒塊面咁R

如果合約成立左 而且係有效
根據合約要求對方出貨都係R爛晒塊面咁R?

所謂o既合約係乜?不如我俾你睇下

我們保留權利可更改貨品的價格而不作另行通知。我們可根據存貨供應,全權決定是否接受所有訂購。

隔離post個律師咪話如果間公司已經收左錢
買家就好大機會贏
合約成立左已經唔係訂你件貨
而係要買你件貨
詳細的法律理據我真係唔清楚
但係如果係根據合約要求對方出貨有咩問題?
賣家認為合約冇效咪上庭等個官審
點解要話人r著數呢
其實佢地係做錯野
咁做錯野咪要承擔翻責任
係咪每人300蚊優惠卷就算丫
你自己上網買野禁多左個零買左10件都要自己比哂佢la
你可唔可以到card center 講比300無數
做生意就係有風險咖la
又唔係黑客攻擊,又唔係中毒
你自己做錯野,無論係10蚊定係10億,都要食左佢咖la
邊個話用生意係包賺咖,個數太大就唔洗賠啊?一句唔小心就當無事?
你自己做錯野人地正當途俓買貨,叫你賠合情合理啦掛。
你D貨online 寫298,人地見平咪買,買之前仲要思考點解咁平,我諗咩關唔關你事丫,哇298一定有伏,大佬你大公司,你見到apple 咁扺有邊個唔尻衝,尻衝係因為你叫豐澤,就係信你唔會呃尻人,幾多人因為琴晚比左個人資料做左會員,你一句唔好意思就拎哂人地d個人資料,大佬D個人資料唔洗錢,唔係成本丫?
你話外國有案例唔賠咖,但依家明明係豐澤唔岩在先,其實正常邏輯去諗,佢D貨一定要照出,如果係因為以前案例,就叫人唔好去打,就因為咁去笑人,話人,咁合唔合理先。沒錯,案例係重要,但最重要既唔係果件事本身誰是誰,如果因為佢係大財團,佢係誠哥期下,同誠哥打官司哂氣la,咁唔係就正正反映社會的不公平咩。我唔係話買50幾部iPhone 既人既心態沒問題,但呢件事平心而論去睇,真係買左野既人錯咩,真係比左錢想拎到貨物但一句個伺候器壞就取消交易的人錯咩,佢地比左錢想拎貨本來就係正常,依家只係豐澤做錯野但係唔想承擔翻後果,係大家都覺得佢地唔洗承擔後果?定係社會既不公另到佢地唔洗承擔後果

我個人好希望大家係後者
根據《條例》,商戶如沒有合理理由相信在合理期間內,按某指明價格要約供應或提供合理數量的該貨品,可能會觸犯餌誘式廣告宣傳的罪行。
死lur真係好肉酸

做過服務業就知咁多客黎講 香港客就最撚閪 最興無錢裝大頭鬼死R爛R
話我踩港都係咁講架啦

0.5
幾百蚊一個雪櫃
大家心知肚明啦

好似你好憎個死八婆
有一日搵到佢痛腳

不過香港好自由既
想告咪告
如果係苦主就快啲告啦

咁又係咪佢地搞錯?
如果唔係佢地搞錯

個問題係人地話出錯 你仲喺到死lur 好肉酸姐

仲有啲人話咩要主持公義 懲罰佢做錯事 但事實上就算佢要受懲罰都唔代表有人要得益 呢個亦係點解某啲contract 係冇penalty clause 嘅原因 人地犯錯要受罰 唔代表要有得益嘅一方
幾百蚊一個雪櫃
大家心知肚明啦

好似你好憎個死八婆
有一日搵到佢痛腳

不過香港好自由既
想告咪告
如果係苦主就快啲告啦

咁又係咪佢地搞錯?
如果唔係佢地搞錯

咁凶宅而家講左唔係特賣,人為錯失,退款。我唔理解俾左錢既人損失左乜野,可以咁大聲要賠償

咁我上網買錯product
過咗幾日等佢送到屋企門口先發覺自己買錯
又係唔係人為錯失?
佢地又會唔會肯俾你換翻你要嘅嘢or退款先?
係好多人估出錯 但係右係咪代表買嗰啲人知道出錯

正常都知呢啲野價格係邊
要減價都唔係咁誇張
有番正常智力既人都應該會知道

更加知道世界上有各式各樣打折及促銷活動有平時絕對享受不到嘅價格,更用正常智力考慮咗首富家族有絶對能力去提供此優惠普天同慶,所以先放心做會員以及提供信用卡資料去參加活動

師兄,你講嘅嘢屋企教仔可以,其他師兄相信上庭講得俾我好

就係了解誠哥係咩人先知呢種事冇可能發生
當然若果有人覺得自己既利益受到侵害而自己又理據十足
喜見佢告鳩誠哥
其實佢地係做錯野
咁做錯野咪要承擔翻責任
做生意就係有風險咖la
邊個話用生意係包賺咖,個數太大就唔洗賠啊?一句唔小心就當無事?
你D貨online 寫298,人地見平咪買,買之前仲要思考點解咁平,我諗咩關唔關你事丫,哇298一定有伏,大佬你大公司,你見到apple 咁扺有邊個唔尻衝,尻衝係因為你叫豐澤,就係信你唔會呃尻人,幾多人因為琴晚比左個人資料做左會員,你一句唔好意思就拎哂人地d個人資料,大佬D個人資料唔洗錢,唔係成本丫?
你話外國有案例唔賠咖,但依家明明係豐澤唔岩在先,其實正常邏輯去諗,佢D貨一定要照出,如果係因為以前案例,就叫人唔好去打,就因為咁去笑人,話人,咁合唔合理先。沒錯,案例係重要,但最重要既唔係果件事本身誰是誰,如果因為佢係大財團,佢係誠哥期下,同誠哥打官司哂氣la,咁唔係就正正反映社會的不公平咩。我唔係話買50幾部iPhone 既人既心態沒問題,但呢件事平心而論去睇,真係買左野既人錯咩,真係比左錢想拎到貨物但一句個伺候器壞就取消交易的人錯咩,佢地比左錢想拎貨本來就係正常,依家只係豐澤做錯野但係唔想承擔翻後果,係大家都覺得佢地唔洗承擔後果?定係社會既不公另到佢地唔洗承擔後果

我個人好希望大家係後者

R著數就R著數啦死Cheap精
幾百蚊一個雪櫃
大家心知肚明啦

好似你好憎個死八婆
有一日搵到佢痛腳

不過香港好自由既
想告咪告
如果係苦主就快啲告啦

咁又係咪佢地搞錯?
如果唔係佢地搞錯

咪支持你告
又唔係禁止你告
你覺得唔合理咪告 我唔係法官
心照
死lur真係好肉酸

話我踩港都係咁講架啦

其實同茶記d西客一樣,餐牌寫住凍飲加兩蚊,個伙記唔記得寫上去,埋單收返兩蚊,唔撚俾啦。

如果樓上d人咁清高,唔知會唔會俾呢
其實佢地係做錯野
咁做錯野咪要承擔翻責任
做生意就係有風險咖la

我個人好希望大家係後者

後果咪係 如果有人報海關 海關會罰佢錢
就係咁簡單,關你撚事?
冇追留言
但照樓主講法 係唔係法官就可以任意推斷人嘅意圖
咁dq議員 都可以覺得佢地唔擁護就推翻宣言
大家都係同一個logic

利串 冇買 覺得就算唔俾貨都俾合理賠償
支那種劣根性
ok呀,原來無貨,退錢,搞掂。犯咩法?對你又造成咩損失要額外賠償?

原來無貨?
你有無睇內文架
唔好諗就自己當係

樓上都有人「諗」住係大特賣架喎

有人代表自己話諗住大特賣有咩問題?
但有人諗住原來無貨就真係牽強左少少
因為豐澤己經公開左係網站故障
你話原來無貨 你代表豐澤? 定自己 9 up

BTW, 網上鳩UP笑下之嘛 唔洗又話人乞兒又新香港人喎
香港唔係美國 無集體訴訟就算真係有人告都唔會告得入啦
ON9先會入紙告 報紙出哂真名 俾你地班打手抹黑做乞兒仔出黎仲洗見人?

但而家真係豐澤法律上有錯
買家係呢件事係法律上係受害者係事實
而家個問題反而係 買家如果唔接受豐澤既賠償
就要受你地班濕鳩抹黑做乞兒仔同新香港人同埋無文化
即係要"被接受"賠償
連接唔接受賠償既權利都無
輿論機器我屌你個閪啦
其實佢地係做錯野
咁做錯野咪要承擔翻責任
做生意就係有風險咖la

我個人好希望大家係後者

你話咩要主持公義 懲罰佢做錯事 但事實上就算佢要受懲罰都唔代表有人要得益 呢個亦係點解某啲contract 係冇penalty clause 嘅原因 人地犯錯要受罰 唔代表要有得益嘅一方

除非你因為佢cancel 出貨 而蒙受巨大損失 咁你就可以同佢打官司 亦好大機會會贏 但佢賠俾你嘅錢都係叫compensation 而唔係penalty 因為你係冇權去罰佢
咁又係咪佢地搞錯?
如果唔係佢地搞錯

咁我上網買錯product
過咗幾日等佢送到屋企門口先發覺自己買錯
又係唔係人為錯失?
佢地又會唔會肯俾你換翻你要嘅嘢or退款先?

咁我老實答你,退款係無可能。如果無開盒一般俾你換
其實佢地係做錯野
咁做錯野咪要承擔翻責任
做生意就係有風險咖la

我個人好希望大家係後者

「買賣」最基本條件係你情我願
呢單所謂買賣係基於技術故障,做成一個你唔情但我單方願,仲算唔算叫買賣呢?
情況好似啲扭蛋機,因為故障所以你用一蚊就扭到10蚊既野,仲算唔算買賣呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞