到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
其實貪唔貪嗰少少錢都好閒
但鍾意睇人仆街就係香港習慣

一來啦
但真係犯左法
而家係睇下消費者包唔包容
定係要迫所有消費者"被包容"
標錯價唔等如可以cancal 張單
學個律師話齋,如果佢已經接受左你既款項,就需要出貨
去超級市場買野,佢標錯價都依然要果個價錢賣比你,呢d 係消費者權益,之前金寶湯就係例子

No
超級市場佢未收你錢都可以唔賣俾你
用個錯價賣俾你唔係老馮

屌人地咪話己經接受左款項囉
即係己經過左數
只係件貨未到手
你有無用過信用卡?

ok呀,原來無貨,退錢,搞掂。犯咩法?對你又造成咩損失要額外賠償?
為著數又如何 家陣依家係標明價錢買
又冇搶 家陣犯法?阻住阻你對商家佬既良心?
你係咪見到超市特價都唔買
佢有失誤係佢嘅事 但係我覺得人借呢個機會攞著數真係無問題
你又唔講下成日最識得爭取機會果班ibanker 不如話炒樓 炒股票都係犯法
利申:沒有與上者任何一方扯上任何關係

超市特價同今次單野都唔同
平時特價大家走去搶冇人會理
但今次人地解釋咗係失誤
仲要搞大件事真係正確?

你唔俾人地1蚊大減價make noise?
我見到佢咁平以為限定優惠去買得唔得?
你去百佳淨係買正價野?
佢無啦啦咁平我以為佢幾多十週年益街坊 係咪佢8/9折先叫正常? 人地清貨 10蚊件你係咪唔會睇下有咩平先

真係好合logic 誠哥預左298賣哂間鋪啲野佢 你覺得咁樣係正常 咁我無咩好講
其實貪小便宜有咩問題?

問題係R爛晒塊面咁R

如果合約成立左 而且係有效
根據合約要求對方出貨都係R爛晒塊面咁R?

所謂o既合約係乜?不如我俾你睇下

我們保留權利可更改貨品的價格而不作另行通知。我們可根據存貨供應,全權決定是否接受所有訂購。
係就係佢地自己出錯 但香港人都唔好咁肉酸啦 死lur爛lur 出貨係道理 但唔出貨都合理

唔lur你估自動波有?呢單嘢冇通天一9就cut單,依家通天就300,有師兄投訴銷委會/海關再上court一定唔止咁派彩,但一定冇幾個企到最後

9up無極限,咁有信心你去告啦,唔好滾其他人去送死
樓主係大樓個仔 講野咁離地
問題係R爛晒塊面咁R

如果合約成立左 而且係有效
根據合約要求對方出貨都係R爛晒塊面咁R?

所謂o既合約係乜?不如我俾你睇下

我們保留權利可更改貨品的價格而不作另行通知。我們可根據存貨供應,全權決定是否接受所有訂購。

根本誠哥背後d律師團一早寫好哂t&c。告?

e加個問題唔係在於點解會出錯或者邊方先係錯啊

而係在於豐澤在交易已完成之後唔願意出貨啊

設身處地一下,有一日你去間鋪落訂,因為見到有幾款野個價格好平,所以你先去落訂

結果落完訂俾完錢之後,過左一日之後有人通知你個訂單要取消,因為佢地d貨的價格出左問題,而你落的訂正正係出問題個一批

你點解有咩責任要接受個後果?
幾百蚊一個雪櫃
大家心知肚明啦
係拎住張單 係度打嘴炮唧

好似你好憎個死八婆
有一日搵到佢痛腳
然後扮哂周圍講 撚狗咁撚唧

不過香港好自由既
想告咪告
如果係苦主就快啲告啦
你唔俾人地1蚊大減價make noise?
我見到佢咁平以為限定優惠去買得唔得?
你去百佳淨係買正價野?
佢無啦啦咁平我以為佢幾多十週年益街坊 係咪佢8/9折先叫正常? 人地清貨 10蚊件你係咪唔會睇下有咩平先

你打完段野出黎有冇面紅
連自己都呃唔到啦
你鐘意告佢又好咩都好
貪小便宜咪認左佢

我大把錢洗貪個幾千蚊
依家係人地同呢個價錢我去買有咩問題

你有大把錢就帶頭告誠哥啦
係就係佢地自己出錯 但香港人都唔好咁肉酸啦 死lur爛lur 出貨係道理 但唔出貨都合理

唔lur你估自動波有?呢單嘢冇通天一9就cut單,依家通天就300,有師兄投訴銷委會/海關再上court一定唔止咁派彩,但一定冇幾個企到最後

有咩去死
小額錢債驚上報?
上完報誠哥尋仇呀?
其實問題是網上購物,在哪一個時間點視為合約完成。
是禁確定那刻,信用卡過數定收左貨。
咁我網上買野,可不可以事後發現買貴左取消番?
No
超級市場佢未收你錢都可以唔賣俾你
用個錯價賣俾你唔係老馮

即係己經過左數
只係件貨未到手
你有無用過信用卡?

ok呀,原來無貨,退錢,搞掂。犯咩法?對你又造成咩損失要額外賠償?

原來無貨?
你有無睇內文架
唔好諗就自己當係

如果告得入o既話只係再一次證明香港人唔適合民主法治
大家都是中國人 不用分得那麼細

我睇唔到果班連登仔同佢地有乜分別

有比錢嫁喎
你講到成班垃圾傻西唔比錢搶人野咁

支那人食自助餐夠有俾錢啦
佢哋響度搶你哋班連登仔咪一樣話佢哋肉酸

設身處地一下,有一日你去間鋪落訂,因為見到有幾款野個價格好平,所以你先去落訂

結果落完訂俾完錢之後,過左一日之後有人通知你個訂單要取消,因為佢地d貨的價格出左問題,而你落的訂正正係出問題個一批

講乜春呀?交易完成左就即係收埋貨啦。未收貨等於交易完成? 落左訂唔可以退訂?
即係己經過左數
只係件貨未到手
你有無用過信用卡?

原來無貨?
你有無睇內文架
唔好諗就自己當係

樓上都有人「諗」住係大特賣架喎

係囉,點解要接受後果?有d乜後果?
利申先 無買到
我其實唔覺得有咩問題
佢本身都有責任去入個正確的價錢,再自己check返

咁個網寫住劈價,先不論你覺得個商家有無可能將啲商品價錢set 做298
但身為一個消費者,我無可能幫你諗埋你有無錢賺掛?見到你個網寫住咩價錢就買㗎啦,又唔係偷,有咩問題先?

你話佢都道咗歉、又話賠啦,收手啦等等
但問題係今次真係佢哋自己嘅人為疏忽
如果某啲消費者因為咁次事件而不滿,咁唔接受呢個方案,都可以掛?

之不過,不滿還不滿,連登仔真係去打官司、商家佬肯賠先算啦

貪小便宜人之常情啫,在情其實人係唔應該咁大貪,例如買50部個啲
但在理,佢係真金白銀比錢買,無問題喎
純粹睇你有無咁厚臉皮做唔做得出啫

再講,平時個啲商家咪一樣提高價錢,逼香港人食炒價,何謂唔係貪婪嘅表現?而點解個個都理所當然咁接受,無人去追擊佢哋?反而買咗平貨嘅消費者會比人追住嚟鬧?
幾百蚊一個雪櫃
大家心知肚明啦
係拎住張單 係度打嘴炮唧

好似你好憎個死八婆
有一日搵到佢痛腳
然後扮哂周圍講 撚狗咁撚唧

不過香港好自由既
想告咪告
如果係苦主就快啲告啦

唔告正契弟

有咩去死
小額錢債驚上報?
上完報誠哥尋仇呀?

堂費律師費etc

唔知貪果幾百幾千蚊o既連登仔俾唔俾得起
明買明賣 有咩問題?
假設你正價向豐澤訂iphone x
點知過幾日佢減價
你又有冇得喺訂單已經被接受同送緊貨嘅途中同佢講 sor9ry我睇錯日期原來今日減價我唔要呢部喇 ?
佢地會唔會接受你早咗買冇享受到優惠而俾你退款?
同樣道理
點解明明係佢地自己標錯價 我見到幾平所以買 就係錯?
嗰啲買一兩部嘅巴打我覺得冇咩問題 正常需要
有個post話有人買4個mon 我都覺得冇問題
我屋企都我一個desktop我細佬一部喇
一人兩個mon都合理
十幾部雪櫃同50部ip xs max就係抵撚死嘅
明買明賣 有咩問題?
假設你正價向豐澤訂iphone x
點知過幾日佢減價
你又有冇得喺訂單已經被接受同送緊貨嘅途中同佢講 sor9ry我睇錯日期原來今日減價我唔要呢部喇 ?
佢地會唔會接受你早咗買冇享受到優惠而俾你退款?
同樣道理
點解明明係佢地自己標錯價 我見到幾平所以買 就係錯?
嗰啲買一兩部嘅巴打我覺得冇咩問題 正常需要
有個post話有人買4個mon 我都覺得冇問題
我屋企都我一個desktop我細佬一部喇
一人兩個mon都合理
十幾部雪櫃同50部ip xs max就係抵撚死嘅

一個係市場價格調整
一個係人為錯失引致過平價格

咁樣撈亂黎講
人地豐澤都講到明出錯 道曬歉 仲想點?
一單野睇得出班連登仔個啲劣根性同支那班生蕃差唔多
有班仲死雞撐飯蓋咁話:我覺得係豐澤做promotion喎
大佬呀 男人老狗唔好咁肉酸啦

14隻連登生蕃負左皮 但又駁唔到 真係好鬼肉酸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞