到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
見到啲人將件事同啲乜民主拉上關係又話係報復大商家又剩就覺得肉醱
虧佢地又真係有面目咁打行字出黎
佔中到家陣咁多件事比班人展現英雄氣概
又會咁岩豐澤標錯價佢地先覺醒?

明明就R著數 可以講撚到為公義而戰
屌你老母我諗得香港先出到呢啲死乞衣
咁大間公司,點解我唔相信佢先?
我唔會諗佢賣呢件貨賺幾多㗎喎

扮乜撚姐
你就係知標298有幾多水位先會衝去搶姐
個個買電視雪櫃貪到盡扮咩唔知價呀

扮乜撚姐
豐澤就係見到原來有咁多人買要蝕本就扮出錯要cut人單

佢冇扮呀
佢係唔想蝕喎
依家係d人扮唔知價姐
其實標左價仲要收埋錢呢個理由好足夠,唔好扯太遠咩咩民主自由
死都要R著數嘅人同蝗無分別
利用人地mistake 好肉醜怪
一係你就係智力有問題, 睇唔出係mistake ,

自己簡一樣

唔好講到豐澤無錯
佢出錯預咗比人鬧
事實上真係佢係出錯
作為一個消費者,點解消費都要諗埋人地係咪出錯呀?
香港樓價係全世界最高,就逆來順受
嘩,香港人有冇奴性咁重呀。而家我想買件野,都要諗人地係咪出錯?
咁我想買下你地,作為一個消費者,有冇義務幫做生意果個諗埋對與錯先?
佢標呢個價,岩價就買,唔岩價唔買。點解要企喺佢角度諗呀?

我覺得如果係真心唔知梗係冇問題喇,但你睇返原post先喇,第二個留言已經估計係系統有問題,之後大家都係估佢系統出錯。

如果真心唔知,咁就係你留言口中嘅消費者。
如果明知/半知/少少估到,都照鑽呢個漏洞、喺人地有機會蝕底嘅情況下令自己有獲利,咁話係呢啲人係貪小便宜,一啲都唔過份掛?

到底大家係前者定後者,我覺得冇得討論嘅,總知自己心知肚明就得。
話咩咁係r著數果d我又睇唔明 明明告商家呢d外國先最多 支那特性除左貪小便宜之外仲係奴性重 畏強權 鍾意欺欺壓弱小 唔敢挑點權貴 明明係權貴錯都可以講到人地冇錯 係自己錯 幫人諗埋理由 邊d係蝗 好清楚啦
扮乜撚姐
你就係知標298有幾多水位先會衝去搶姐
個個買電視雪櫃貪到盡扮咩唔知價呀

扮乜撚姐

佢冇扮呀
佢係唔想蝕喎
依家係d人扮唔知價姐

咩叫扮唔知價 唔通你會話習近平同美國簽完合約買賣然後扮唔知 唔守合約?
死都要R著數嘅人同蝗無分別
利用人地mistake 好肉醜怪
一係你就係智力有問題, 睇唔出係mistake ,

自己簡一樣

唔好講到豐澤無錯
佢出錯預咗比人鬧
事實上真係佢係出錯

無講到豐澤無錯
但係利用人地嘅錯, 過分到R賠償,
唔洗人教, 都知面斥不雅啦係味?
如果有個業主賣樓,話賣錯咗價,買家畀咗訂金,業主可唔可以就咁畀返訂金個買家算數?
擺明就犯左商品說明條例
你去7仔買野啲職員標錯盒菊花茶做1蚊
7仔咪又係要做返1蚊比你

你真係有做過7仔?
本質上同趁火打劫無分別
貨車係大陸炒車一班人去搶
調轉諗下而家豐澤係網上炒車
只係唔洗當面去搶 令到大把人都加入埋一份
回歸現實無可能有人告上庭 因為羞恥之心出返黎
你話點解要幫商家佬講野
大陸搶野果班人都可以話生活逼人
左膠 五毛 眼紅 呢d反對論點其邏輯混亂駁都廢事
好似只要反部分人利益就套用到呢3個詞彙 變左濫用
有人拎外國有類似事件而真係攞到貨
事實上可悲到連臭蟲論都唔記得左咩黎
上到法庭其實都係同你講邏輯 常識
睇到有人為左呢件事R爛塊面真係好好睇
支持連登集體登報 不過烏合之眾點會團結
笑人港豬前諗下自己有無分別
見到啲人將件事同啲乜民主拉上關係又話係報復大商家又剩就覺得肉醱
虧佢地又真係有面目咁打行字出黎
佔中到家陣咁多件事比班人展現英雄氣概
又會咁岩豐澤標錯價佢地先覺醒?

明明就R著數 可以講撚到為公義而戰
屌你老母我諗得香港先出到呢啲死乞衣

咩香港前香港後 香港係咪中國 你係咪想反習近平 想分化中國
扮乜撚姐

佢冇扮呀
佢係唔想蝕喎
依家係d人扮唔知價姐

咩叫扮唔知價 唔通你會話習近平同美國簽完合約買賣然後扮唔知 唔守合約?

Up乜鳩呀
9唔撚答8
上面有條友話唔會諗佢賺幾多嘛
但樣樣都298佢又識簡d最貴既買
定佢屋企要十部雪櫃呀?
佢冇扮呀
佢係唔想蝕喎
依家係d人扮唔知價姐

Up乜鳩呀
9唔撚答8
定佢屋企要十部雪櫃呀?

你地覺得屌有買既人係打手係5毛 咪係到雜總前雜總後囉
作為一個消費者,點解消費都要諗埋人地係咪出錯呀?
香港樓價係全世界最高,就逆來順受
嘩,香港人有冇奴性咁重呀。而家我想買件野,都要諗人地係咪出錯?
咁我想買下你地,作為一個消費者,有冇義務幫做生意果個諗埋對與錯先?
佢標呢個價,岩價就買,唔岩價唔買。點解要企喺佢角度諗呀?

我覺得如果係真心唔知梗係冇問題喇,但你睇返原post先喇,第二個留言已經估計係系統有問題,之後大家都係估佢系統出錯。

如果真心唔知,咁就係你留言口中嘅消費者。
如果明知/半知/少少估到,都照鑽呢個漏洞、喺人地有機會蝕底嘅情況下令自己有獲利,咁話係呢啲人係貪小便宜,一啲都唔過份掛?

到底大家係前者定後者,我覺得冇得討論嘅,總知自己心知肚明就得。

其實貪小便宜係人之常情
當然拉扯埋民主 對抗地產霸權呢啲垃圾理由聽到都覺柒
但當成個交易系統正常情況下 成功交易 有人連到貨sms都收埋然後去到比人趕走 豐澤歸咎於標錯價
呢種賣家既人為錯誤 又點解要去怪責買家既所謂鑽洞?
只能夠話琴日豐澤既處理的確好難去平息班連登仔
佢冇扮呀
佢係唔想蝕喎
依家係d人扮唔知價姐
Up乜鳩呀
9唔撚答8
定佢屋企要十部雪櫃呀?
地覺得屌有買既人係打手係5毛 咪係到雜總前雜總後囉
擺明就犯左商品說明條例
你去7仔買野啲職員標錯盒菊花茶做1蚊
7仔咪又係要做返1蚊比你

你真係有做過7仔?

法律上好似真係
中國法律都好似係咁 你唔係想唔守中國法律 想反習近平
屌 不如限定一個post比班人集中討論,好過依家係出面一人一post 洗板
我認同連登仔普遍係為著數

但唔代表兇澤做錯事唔洗代價
你話以為我地有無條件退貨拎原價我先覺得合理
得300蚊就想平息件事未免太著數

我都認同豐澤係應該係呢件事上負番責任
但其實連登仔都冇可能大條道理去要求人地出番件貨比佢地
始終正常都應該知豐澤係呢件事有失誤

咁。。。咁你都知道係佢地失誤
憑乜野屌消費者?
明明同樣案件喺世界各地都係消費者贏
明明律師, 消委會都支持消費者權益
點解你會覺得連登仔唔啱?
你而家講一大堆野都係想表示自己係企喺道德高地, 自我感覺良好
人種一定有關係
以前香港老麥配料任攞咖啡有得refill
點解最後無咗

在商言商,只係老麥唔想再bare the cost者。

同樣情況 歐美仲係無限refill
再攞另一個例子
Iphone以前香港係任退貨無條款
點解後加條款唔比任退貨呢?
因為香港人近年思想行為愈嚟愈支那化
有痛腳/灰色地帶一定去到盡
唔洗你死都要你殘廢
事實上豐澤賠300又即時退錢
係無付出成本下 呢個方案算係可以接受

Ruby tuesday, outback都有得refill, 做得生意所有決定都係cost and benefit, be it tangible or intangible

Up乜鳩呀
9唔撚答8
定佢屋企要十部雪櫃呀?

條友都on撚9
搵唔倒位駁 就喺度雜種前雜種後
真係肉鳩酸
我認同連登仔普遍係為著數

但唔代表兇澤做錯事唔洗代價
你話以為我地有無條件退貨拎原價我先覺得合理
得300蚊就想平息件事未免太著數

人地標錯價zha wor 又唔係殺錯你全家 嘔三舊出黎平息件事都叫太著數? 正一大種乞衣 你冇做錯過既
本質上同趁火打劫無分別
貨車係大陸炒車一班人去搶
調轉諗下而家豐澤係網上炒車
只係唔洗當面去搶 令到大把人都加入埋一份
回歸現實無可能有人告上庭 因為羞恥之心出返黎
你話點解要幫商家佬講野
大陸搶野果班人都可以話生活逼人
左膠 五毛 眼紅 呢d反對論點其邏輯混亂駁都廢事
好似只要反部分人利益就套用到呢3個詞彙 變左濫用
有人拎外國有類似事件而真係攞到貨
事實上可悲到連臭蟲論都唔記得左咩黎
上到法庭其實都係同你講邏輯 常識
睇到有人為左呢件事R爛塊面真係好好睇
支持連登集體登報 不過烏合之眾點會團結
笑人港豬前諗下自己有無分別

其實點解可以用趁火打劫 搶野形容
正如好多地方 例如澳洲 你作為賣家標錯價 買家係有權用呢個錯價去買野 只係豐澤炒車炒得嚴重左姐
標錯價又點?見到平野搶住要係人之常情
機會係佢畀嘅,況且我只係透過正途、合法嘅途徑去買。
我邊會理你係咩理由誘使平價嘅出現
唔通話哎呀呀~唔好意思呀~set錯價當無數啦不如
屌你咩
我立場係消費者,同你商家嘅立場係對立㗎
我睇唔到其中有咩cheap
佢自己set錯價佢就要負責,況且唔係因為外來原因

姐係有比錢就可以為所欲為?

咩叫為所欲為?我畀錢買你貨
我嘅欲只係你件商品
睇唔到當中我用錢做到咩額外嘅事

收啦傻西
Up乜鳩呀
9唔撚答8
定佢屋企要十部雪櫃呀?

條友都on撚9
搵唔倒位駁 就喺度雜種前雜種後
真係肉鳩酸

習近平話 我的話就是法律 你叫習大大做 雜種 你係咪要港獨要反習近平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞