到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
好奇一問,
今次件事係喺交易完易後豐澤再取消訂單
如果相同情況用喺飲食上,
如果我睇到餐廳做緊1蚊1隻龍蝦,交易完成(食完)之後先同我講餐廳出錯其實應該係200蚊1隻,咁嘅情況應該點計?餐廳認衰仔認數?定係要我谷俾差價?定係要我嘔咗佢?

相同情況
你收左電器喇?

利申,唔係其中一位當事人,純粹想問下呢種尷尬情況可以點做,冇話要支持班苦主,希望你理性d

你個情況都唔同...
好奇一問,
如果我睇到餐廳做緊1蚊1隻龍蝦,交易完成(食完)之後先同我講餐廳出錯其實應該係200蚊1隻,咁嘅情況應該點計?餐廳認衰仔認數?定係要我谷俾差價?定係要我嘔咗佢?

網上交易通常買方係offer 一方,賣家cut 單不過係reject offer,所以無成約。不過要睇返t & c
好奇一問,

而家都未出餐
其實撐豐澤嗰班 除咗打手外
最主要撐嘅原因都係劣根性問題
見好多買家言論行為
有意無意地都同支那人思想差不多
“又唔係偷又唔係搶 r盡佢着數有咩問題”
背後個思想理念
同支那人食自助餐成班餓鬼咁同岀一轍

忽略左人性既妒忌心啊

貪就係人都貪
情況比着鬼佬一樣會搶
但係如果間鋪之後講到明自己疏忽標錯價
係有作岀適當賠償下
我諗大部分鬼佬都會接受
但係今次單嘢 有不少人個理念都係
“係你自己笨柒 我買一萬部你都要比我”
有幾盡去幾盡
好奇一問,

相同情況
你收左電器喇?

利申,唔係其中一位當事人,純粹想問下呢種尷尬情況可以點做,冇話要支持班苦主,希望你理性d

佢意思係,你已經使用左產品/服務
苦主們掂都未掂過啲產品,情況唔同
好奇一問,

網上交易通常買方係offer 一方,賣家cut 單不過係reject offer,所以無成約。不過要睇返t & c

見有人吹到t&c都係冇用,唔洗睇咁樣
班人貪小便宜核唔核突一回事 佢地有冇權去爭取返自己應有嘅權益又係一回事 唔通我買錯嘢或者買貴咗佢又會退返俾我?
利申 琴晚好早訓咗
見好多買家言論行為
背後個思想理念

忽略左人性既妒忌心啊

商家佬又何嘗唔係r盡供應商著數?
如果供應商計錯價錢 又可唔可以話
呀我計錯 而算數
相同情況
你收左電器喇?

咁豐澤都幾好彩
如果喺一d即買即有嘅情況下我諗佢應該都要認衰仔了
連登仔:你個嘢壞咗啊
你個比喻小學生都唔合格
自助餐拎完食唔曬係浪費食物
另外餐桌禮儀唔討論住
今次買一百部電視黎睇又好 轉賣都好
都只係純粹自用/賺錢 唔會影響到其他人
當然你呢D傻鳩又會話要考慮埋誠哥賺唔到錢點算

情況就好似去自助餐
間鋪柒咗無寫明限時幾耐
有班人就由朝坐到晚 r盡佢着數
咁有冇問題?
當然無喇 又無犯法係你自己笨柒姐
但係學黃子華講 呢啲情況叫面斥不雅
香港人同支那人最大分別就係呢點上

其實點解會存在r呢個概念
你可以話你出錯 但錯唔代表無責任
買家完成交易
賣家單方取消
買家唔表受
對簿公堂
合乎情理 又唔係靠關係
R係邊?

完全合法合理 我都諗唔到買家有咩問題
但係最主要個爭拗點係背後個劣根性
係咪揾到啲灰色地帶/對家有痛腳
就要去到盡
如果本身豐澤網上購物出貨前有得無條件取消+退款既話佢今次話做錯野cut單都無可厚非
如果唔係既話 你出錯就有得cut
我做錯你就要我照食
咁又真係唔公平
無錯
放過做錯野既it狗啦
一陣隻it狗跳樓 班人過唔過意得去
唔通叫隻it狗賠身家比你地咩
好奇一問,

見有人吹到t&c都係冇用,唔洗睇咁樣

t & c好重要,以前有朋友係英國買電話,銀行過數出左問題無畀到錢,但係因為t & c所以可以keep 貨,部電話變左免費。
點解我唔支持班苦主就係資本主義奴隸
我只係覺得而家班苦主做緊既野唔合情理
仲要懶正義咁拎民主比好嘔心
我從來冇話過自己支持+x

但點解告豐澤就喺肉酸?連消委會都話有權告

每個人諗法都唔同,我覺得有問題可能你唔覺,都係個人見解。
我只係覺得大家明明一開始都係抱住一個貪小便宜心態去落單 何必要一話cut單就搞到又話告呢個果個咁
同埋有啲人為自己r著數黎搵藉口做掩飾,令人反感。

貪小便宜都分好多種 我覺得佢哋貪得合理 有機會可以喺豐澤買到平嘢有咩唔啱?告都好合理 拎唔拎到唔喺由我哋決定 我喺想知點解呢件事你會覺得肉酸
見好多買家言論行為
背後個思想理念

忽略左人性既妒忌心啊

貪就係人都貪
情況比着鬼佬一樣會搶
係有作岀適當賠償下
我諗大部分鬼佬都會接受
有幾盡去幾盡

所謂既合適係點樣厘定先
你係咁諗鬼佬姐 呢個太主觀啦
呢家暫時個背景個所謂300蚊都只係強迫買家被接受
不過最後果句唔洗講太多 只可以話人性就係咁樣 唔存在人種問題
講道德講良心
不如同大財團講左先,叫佢地做到,你先再同小市民講啦
忽略左人性既妒忌心啊

貪就係人都貪
情況比着鬼佬一樣會搶
係有作岀適當賠償下
我諗大部分鬼佬都會接受
有幾盡去幾盡

所謂既合適係點樣厘定先
不過最後果句唔洗講太多 只可以話人性就係咁樣 唔存在人種問題

鬼佬先多乜都告一餐
其實我個人覺得有300蚊卷其實都足夠作為補償了,俾著係我我應該唔會再搞太多野

不過我絕對支持苦主告豐澤,一來有法院裁決總好過眾說紛紜,二來可以有個例子,日後再有呢種尷尬情況發生,大家就知道香港法例會點判
情況就好似去自助餐
間鋪柒咗無寫明限時幾耐
有班人就由朝坐到晚 r盡佢着數
咁有冇問題?
當然無喇 又無犯法係你自己笨柒姐
但係學黃子華講 呢啲情況叫面斥不雅
香港人同支那人最大分別就係呢點上

其實點解會存在r呢個概念
你可以話你出錯 但錯唔代表無責任
買家完成交易
賣家單方取消
買家唔表受
對簿公堂
合乎情理 又唔係靠關係
R係邊?

完全合法合理 我都諗唔到買家有咩問題
但係最主要個爭拗點係背後個劣根性
係咪揾到啲灰色地帶/對家有痛腳
就要去到盡

劣根性就人本皆貪
只有貪到同貪唔到既分別
貪唔到咪大大聲屌人大種果種人囉
其實我覺得呢單野只係好多人眼紅人地掃到平貨,佢就掃唔到
見到豐澤要cut單,就心都涼埋,眼紅者再責怪消費者。
黃子華既魚旦論:魚旦佬你比多粒魚旦比佢?我唔制,你要拎返佢果粒,你唔好比多粒我。
忽略左人性既妒忌心啊

貪就係人都貪
情況比着鬼佬一樣會搶
係有作岀適當賠償下
我諗大部分鬼佬都會接受
有幾盡去幾盡

所謂既合適係點樣厘定先

人種一定有關係
以前香港老麥配料任攞咖啡有得refill
點解最後無咗
其實唔明點解可以叫自己苦主,你話佢要你原價食左佢就話姐
香港客係咁架啦,只要道理係自己個邊就有風駛盡,務求自己一定要攞到啖氣同啲著數,聲大夾惡。

咁豐澤都幾好彩
如果喺一d即買即有嘅情況下我諗佢應該都要認衰仔了

如果有真係要比既話
情況大概係你食大家樂
嗌左特價2蚊焗豬排,嘟左八達通
去到攞餐,個阿姐話焗豬唔出啦,前台搞錯左餐牌價錢
叫你去退錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞