到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
即使係貧小便宜都唔代表消費者果一方有責任承擔後果
當退後一萬步承認有私心想要平貨又有咩問題?
資本社會講求合約精神 日日都有低買高賣
一賣一買從來針對就只有定價其望既差距
你可以話果班人立心不良 但在理法上衛護自己本人應有權益有咩問題?
同走水貨果堆野有咩關係 打稻草人?

唔係有人cap過啲條款話佢有改價錢同cut單既權利咩
係既話,佢冇錯架喎,冇責任要賠比你
有300班乞衣撿到啦

係呀
但係亦都有人質疑過呢d條款有冇效

依家網上交易正常個t & c會寫到係買家先係offer個一方,賣家cancel orders 其實係reject offer。係英國同美國啲online store 之前啲pricing mistake 的case 賣方都係可以單方面取消order,除非買家已經收到貨。
唔關民唔民主事,重點係+x一向咁仆街,一有位入就國結啲做鳩佢啦。
樓主係資本主義奴隸定+x個仔?

點解我唔支持班苦主就係資本主義奴隸
我只係覺得而家班苦主做緊既野唔合情理
仲要懶正義咁拎民主比好嘔心
我從來冇話過自己支持+x

但點解告豐澤就喺肉酸?連消委會都話有權告

每個人諗法都唔同,我覺得有問題可能你唔覺,都係個人見解。
我只係覺得大家明明一開始都係抱住一個貪小便宜心態去落單 何必要一話cut單就搞到又話告呢個果個咁
同埋有啲人為自己r著數黎搵藉口做掩飾,令人反感。
你有無睇過曬先
就係存在argue 先有咁多野睇啫

冇啊,不過有講明你用呢個電子商店,就表示同意條款,而佢又有呢條條款,有咩好拗
因為上面條友講個例子太戇鳩,有無實質爭議點

寫乜條款就係乜?法律自己定?咁點解有消委會?消委會係幫人R著數嘅乞衣機構?

你咁講,世上所有合約都可以作廢啦
啲乞兒就好啦,咁就有300蚊禮卷收
唔係有人cap過啲條款話佢有改價錢同cut單既權利咩
係既話,佢冇錯架喎,冇責任要賠比你
有300班乞衣撿到啦

係呀

依家網上交易正常個t & c會寫到係買家先係offer個一方,賣家cancel orders 其實係reject offer。係英國同美國啲online store 之前啲pricing mistake 的case 賣方都係可以單方面取消order,除非買家已經收到貨。

買家已經收左錢又點計先?(唔係指信用卡 而係真係收左錢)
要出貨 定係退錢當冇事?
雖然我撐買家,但公道d講句

苦主們
如果你地真係有買到

就快d告尻豐澤

如果唔告就冇得怨
以後比大財團繼續恰尻你地

呢單官司上到庭絕對有得打

法治精神唔係9up就得
我認同連登仔普遍係為著數

但唔代表兇澤做錯事唔洗代價
你話以為我地有無條件退貨拎原價我先覺得合理
得300蚊就想平息件事未免太著數

我都認同豐澤係應該係呢件事上負番責任
但其實連登仔都冇可能大條道理去要求人地出番件貨比佢地
始終正常都應該知豐澤係呢件事有失誤

Contract有機會已經構成左,而豐澤單方面取消張order, 如果已經構成contract, 咁人地話去告佢都唔係冇可能,
點解要覺得自己有問題呢?

而家網上交易好多時啲t & c會寫到買家係畀offer的一方,賣家取消order 其實係reject offer。網上交易的成約條件同係街鋪買賣會有唔同。
咁 團購 百貨公司減價 black friday thanks giving 所有減價野 全部都係乞衣R著數
問心你地鍾意買正價野?突顯自己地位?

冇必要非即白既
我只係陳述事實姐
個post我直播睇到1001
亦問過苦主們點解明知冇貨出都要落單
大家其實心知肚明
你若果睇過個post覺得我9up既
大家咪列舉理據對比囉

你最撚白痴係
要消費者自我審核完 再考慮埋商家角度 先可以買野?

請問我邊句說話係講緊
「要消費者自我審核完 再考慮埋商家角度 先可以買野?」?
原post一早就自己討論緊cut單問題
大家傾得不亦樂乎呀
我參與討論就係「要消費者自我審核」?

更何況我只係講緊個post R著數氣氛問題
客觀事實,你睇過唔認同大家咪列舉理據對比囉,OK?
冇必要轉移話題
其實撐豐澤嗰班 除咗打手外
最主要撐嘅原因都係劣根性問題
見好多買家言論行為
有意無意地都同支那人思想差不多
“又唔係偷又唔係搶 r盡佢着數有咩問題”
背後個思想理念
同支那人食自助餐成班餓鬼咁同岀一轍

我已經特登冇提呢樣嘢費時啲人覺得我踩港然後唔肯討論
結果都係有啲人一入黎就破口大罵
見好多買家言論行為
背後個思想理念

你個比喻小學生都唔合格
自助餐拎完食唔曬係浪費食物
另外餐桌禮儀唔討論住
今次買一百部電視黎睇又好 轉賣都好
都只係純粹自用/賺錢 唔會影響到其他人
當然你呢D傻鳩又會話要考慮埋誠哥賺唔到錢點算
成日話人大種啊乞衣啊果種人究竟係本住咩心態咩持分角色去講
你係咪真係咁正義咁講社會責任啊
老實講 根本講得出呢種說話你在場咪又係搶埋一份
唔好係到講道德咁虛偽啦
見好多買家言論行為
背後個思想理念

你個比喻小學生都唔合格
另外餐桌禮儀唔討論住

我覺得你啲比喻重慘啵
香港人就係咁 鍾意貪小便宜 郁啲就投訴
冇啊,不過有講明你用呢個電子商店,就表示同意條款,而佢又有呢條條款,有咩好拗
因為上面條友講個例子太戇鳩,有無實質爭議點

寫乜條款就係乜?法律自己定?咁點解有消委會?消委會係幫人R著數嘅乞衣機構?

你咁講,世上所有合約都可以作廢啦

事實上賣方通常都會寫好多無效的條款兇人
反正寫左又冇蝕抵
冇必要非即白既
我只係陳述事實姐
個post我直播睇到1001
亦問過苦主們點解明知冇貨出都要落單
大家其實心知肚明
你若果睇過個post覺得我9up既
大家咪列舉理據對比囉

你最撚白痴係
要消費者自我審核完 再考慮埋商家角度 先可以買野?

請問我邊句說話係講緊
「要消費者自我審核完 再考慮埋商家角度 先可以買野?」?
原post一早就自己討論緊cut單問題
大家傾得不亦樂乎呀
我參與討論就係「要消費者自我審核」?

更何況我只係講緊個post R著數氣氛問題
客觀事實,你睇過唔認同大家咪列舉理據對比囉,OK?
冇必要轉移話題

果條友係咁
為左r著數係咁亂踩人小學雞
其實佢自己咪係cold call撚,上連登r人去做cold call sales
香港人就係咁 鍾意貪小便宜 郁啲就投訴

其實呢d點睇都唔係小便宜掛?
太多打手
係呀

買家已經收左錢又點計先?(唔係指信用卡 而係真係收左錢)
要出貨 定係退錢當冇事?

睇t & c,英美online store通常會寫到件貨dispatched 先算係acceptance,所以就愈收左錢都可以cancel order 同refund(當然咁就等於買家係件貨未出之前都可以單方面cancel張單),同埋hold起左筆錢唔得於已經畀左錢,係英國就算用debit card通常係件貨delivered左先會正式過數。
見好多買家言論行為
背後個思想理念

你個比喻小學生都唔合格
另外餐桌禮儀唔討論住

情況就好似去自助餐
間鋪柒咗無寫明限時幾耐
有班人就由朝坐到晚 r盡佢着數
咁有冇問題?
當然無喇 又無犯法係你自己笨柒姐
但係學黃子華講 呢啲情況叫面斥不雅
香港人同支那人最大分別就係呢點上
見好多買家言論行為
背後個思想理念

忽略左人性既妒忌心啊
好奇一問,
今次件事係喺交易完易後豐澤再取消訂單
如果相同情況用喺飲食上,
如果我睇到餐廳做緊1蚊1隻龍蝦,交易完成(食完)之後先同我講餐廳出錯其實應該係200蚊1隻,咁嘅情況應該點計?餐廳認衰仔認數?定係要我谷俾差價?定係要我嘔咗佢?
好奇一問,
如果我睇到餐廳做緊1蚊1隻龍蝦,交易完成(食完)之後先同我講餐廳出錯其實應該係200蚊1隻,咁嘅情況應該點計?餐廳認衰仔認數?定係要我谷俾差價?定係要我嘔咗佢?

相同情況
你收左電器喇?
好奇一問,

人地有條款講明,餐廳唔會比個條款你係個menu度(除左圖片只供參考)
咁係佢認數啦
好奇一問,

相同情況
你收左電器喇?

利申,唔係其中一位當事人,純粹想問下呢種尷尬情況可以點做,冇話要支持班苦主,希望你理性d
見好多買家言論行為
背後個思想理念

你個比喻小學生都唔合格
另外餐桌禮儀唔討論住

情況就好似去自助餐
間鋪柒咗無寫明限時幾耐
有班人就由朝坐到晚 r盡佢着數
咁有冇問題?
當然無喇 又無犯法係你自己笨柒姐
但係學黃子華講 呢啲情況叫面斥不雅
香港人同支那人最大分別就係呢點上

其實點解會存在r呢個概念
你可以話你出錯 但錯唔代表無責任
買家完成交易
賣家單方取消
買家唔表受
對簿公堂
合乎情理 又唔係靠關係
R係邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞