到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
其實都唔知邊個道德撚上身
明明係貪小便宜,襯人地出錯想拎著數,咁肉酸既行為
講到咩blame the victims,消費者權益,打到大財團等等咁
死都唔認自己私心想要平貨
仲衰過走水貨、大陸人坐地下、大媽表演

Agree
講到咩blame the victims,消費者權益,打到大財團等等咁

連登仔永遠都係一隻手指指住人黎笑o既時候,三隻手指指返自己,第一日上黎咩
大部份‘苦主’ 包括我
都係諗住睇下佢係咪真係咁平
對件事無期望 只係當玩下買個開心
但係唔知點解有成班唔關事 無參與嘅人 喺豐澤有回應之前已經衝出黎好‘緊張’件事 又講道德 又講法律

你咁講好多時事都唔需要討論

到時又話港豬政治冷感,連登又贏
大部份‘苦主’ 包括我
但係唔知點解有成班唔關事 無參與嘅人 喺豐澤有回應之前已經衝出黎好‘緊張’件事 又講道德 又講法律

人性就係咁樣

想睇一堆連登仔抵抗財團
大部份‘苦主’ 包括我

你咁講好多時事都唔需要討論

到時又話港豬政治冷感,連登又贏

唔係同船就打手
民族劣根性完全反映哂出嚟
錯撚晒
而家賣家係自己出錯
如果個情況唔係online shop而係鋪頭你又點睇?
只係拎咗貨同未拎貨嘅分別
唔好淨係識人身攻擊 比d理據

我邊有人身攻擊
拎咗貨 合約就完咗
但而家賣家都未比到個consideration
想要取消交易有咩問題

一 錢比咗
二 自己出錯

你google哂條例先再討論啦
一味鳩up有咩用

sor 睇到好眼訓諗嘢都唔清晰
自己出錯唔係一個問題黎架喎
單方錯誤都係其中一個可以令合約無效既方法黎
又唔係偷呃拐騙, 買完冇貨收, 投訴下有咩問題?
利申, 睇到冇買

而家有班人講緊 消費者要站喺商家角度設想
買野之前要衡量商家有無錢賺
如果減價幅度大 就唔應該貪小便宜
如果商家出錯 就唔應該為貪小便宜追究

不過好遺憾既係, 根據我之前fb所聞, 只要冇參與既人, 都會企係道德高地咁話, 冇理由要賣家蝕
我邊有人身攻擊
拎咗貨 合約就完咗
想要取消交易有咩問題

一 錢比咗
二 自己出錯

一味鳩up有咩用

咁你點睇個大律師話如果係人為出錯
而佢又收左錢
買家好大機會贏?
係就體驗法治精神
集體訴訟上庭

賣家絕對有責任
買家係乜人都有

有真心 有R著數 有乞衣
但冇犯法

如果只focus落R著數同d乞衣
對真心意為年尾劈價既人係非常不公平
乜撚照賣係人情?

而家我係買咗㗎喎大佬, 錢就俾左, 貨就收唔到咁都係道理?

咪再幫商家佬奶袋底啦屌
我邊有人身攻擊
拎咗貨 合約就完咗
想要取消交易有咩問題

一 錢比咗
二 自己出錯

一味鳩up有咩用

要再證明買家係一早知賣方出錯先成立

依一點要睇雙方點拗
而事實上買家係有得拗
依度就開始複雜 同要睇個官
就嚟商家佬變選舉主任, 可以任意追溯交易前任何野, 包括無證據之下都可以DQ 任何交易

問你邊條法律, 你答唔到, 港共衰到一點點都要釋法, 班撐商家佬奴隸一D 法律都唔講

以後交易前要宣誓:“本人相信此交易並沒有造成買家損失, 及真誠地(沒有隱悔地)反對消費者利益, 本人有責任去幫買家定價。。。。。。。”
又唔係偷呃拐騙, 買完冇貨收, 投訴下有咩問題?
利申, 睇到冇買

而家有班人講緊 消費者要站喺商家角度設想
買野之前要衡量商家有無錢賺
如果減價幅度大 就唔應該貪小便宜
如果商家出錯 就唔應該為貪小便宜追究

不過好遺憾既係, 根據我之前fb所聞, 只要冇參與既人, 都會企係道德高地咁話, 冇理由要賣家蝕

正常架 魚蛋論
但係唔好撚扮正義 正直囉 好撚搞笑
一 錢比咗
二 自己出錯

一味鳩up有咩用

而佢又收左錢
買家好大機會贏?

睇番篇報導既話裏面有一段係咁的

另一律師則指出,若消費者接受網站對貨物的出價而購買,雙方已算是達成合約,不論價格高低,按理賣方不能違約。不過《合約法》亦訂明容許商戶有出錯的機會,故若商戶能證明在交易中出錯,並證明顧客已知道商戶出錯,商戶便可以取消合約。不過假若顧客對賣方取消交易不滿,仍可嘗試循民事程序索償。

我講既大約同呢個人一樣

而佢又收左錢
買家好大機會贏?

另一律師則指出,若消費者接受網站對貨物的出價而購買,雙方已算是達成合約,不論價格高低,按理賣方不能違約。不過《合約法》亦訂明容許商戶有出錯的機會,故若商戶能證明在交易中出錯,並證明顧客已知道商戶出錯,商戶便可以取消合約。不過假若顧客對賣方取消交易不滿,仍可嘗試循民事程序索償。

我講既大約同呢個人一樣

但臨近聖誕 佢又寫住“出招劈價”4隻大字
買家唔係輸硬
一 錢比咗
二 自己出錯

一味鳩up有咩用

依一點要睇雙方點拗
而事實上買家係有得拗

的確
我地唔清楚全部買家既背景
唔可以一口咬定佢地全部都知道/唔知道呢個價格究竟係咪合理
不過我開post都係唔想啲人用藉口將r著數呢個行為合理化only
佢地最後拎唔拎得到件貨我唔太緊張
唔關民唔民主事,重點係+x一向咁仆街,一有位入就國結啲做鳩佢啦。
樓主係資本主義奴隸定+x個仔?
而佢又收左錢
買家好大機會贏?

我講既大約同呢個人一樣

但臨近聖誕 佢又寫住“出招劈價”4隻大字
買家唔係輸硬

所以都係期待下班苦主究竟會作出啲咩行動啦
成班乞兒

依一點要睇雙方點拗
而事實上買家係有得拗

的確
不過我開post都係唔想啲人用藉口將r著數呢個行為合理化only

咩叫R著數?
你識分邊個主動未
有人打開門做生意 去買個d人係R著數?
你已經曝露左你係小學雞嘅身分
其實成件事重點都冇影響到任何人 係得豐澤要賠償姐 今次係擺明啲人係捉住佢哋出錯 想賺返筆㗎啦 呢筆錢誠哥俾得起啦 但唔知點解總有班人喺都要話佢哋唔道德 黑衣 ....

再者消委會都話有權告 點解告就肉酸?

正如如果豐澤做唔住侷住要大平賣 有幾多人喺關心豐澤咩事 而唔喺狗衝去掃平嘢

即使係貧小便宜都唔代表消費者果一方有責任承擔後果
當退後一萬步承認有私心想要平貨又有咩問題?
資本社會講求合約精神 日日都有低買高賣
一賣一買從來針對就只有定價其望既差距
你可以話果班人立心不良 但在理法上衛護自己本人應有權益有咩問題?
同走水貨果堆野有咩關係 打稻草人?

依一點要睇雙方點拗
而事實上買家係有得拗

的確

咩叫R著數?
你識分邊個主動未
有人打開門做生意 去買個d人係R著數?
你已經曝露左你係小學雞嘅身分

你睇番個原post當時既氣氛就係R著數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞