到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
成件最肉酸係D參與唔到嘅葡萄撚死都要出黎話人無道德 貪心 唔應該蝦商家
最撚好笑仲要講埋法律

仲要非既得利益者
但衛護既背後只係自己既妒忌心
最笨既人
法律上你唔一定錯,道義上一定係仆街一個

白鳩痴。使唔使讚你為人正直 富正義感 品格高尚
未見過D人咁唔知醜

人無恥便無敵

我關心既係香港作為一個先進社會點樣in general 保障網上商店因為系統技術問題出錯免受不合理損失,如果現行法例保障唔到佢地即係有不足。

豐澤實體店標錯價會唔會係修正前俾你地落到咁多張單

如果你地只係覺得件事係小市民大戰李家誠我無咩興趣討論

收撚皮啦
如果誠哥真係減價你咪又係仆去買
上網伸張正義?幫李家誠搞公關?維護香港商業市場競爭力?保障資本主義?
使輪到你?
照下鏡先啦 好笑在你而家覺得自己有使命上黎教化大家 要大家都加入你呢個正義聯盟
法律上你唔一定錯,道義上一定係仆街一個

資本社會講道義就太唔岩時候啦
不過某程度上我同意你

要求人地對住一個冇道義的人講道義

未見過D人咁唔知醜

人無恥便無敵

我關心既係香港作為一個先進社會點樣in general 保障網上商店因為系統技術問題出錯免受不合理損失,如果現行法例保障唔到佢地即係有不足。

上面先出哂例子其他「先進社會」係呢D 情況點樣真係賠返哂比人
網上商店竟然可以因為系統故障就可以免受不會理損失果D 叫落後社會囉OK?

成日賠賠聲你損失左咩野?拎張credit card出黎hold limit 要成本?有real loss? 人地入貨有成本,$298賣晒俾你邊個有損失
舖頭被人爆鎖,個賊人擺低1蚊,拎晒全舖頭d貨=合理

你個講法係對應緊hacker hacks入去偷哂喎,唔好偷換概念

冇錯呀,佢咁講我咁qoute, 邊度偷換概念?

人地講緊間店防盜做得唔好,要負上比人偷野嘅責任,唔係話個賊仔啱呀屌你
咁你點睇雍澄軒單野
法庭係咪應該用普通法廢除合約

呢單嘢我唔知佢係咪有心去博大霧 所以答唔到你
而且我又唔知賣家有冇俾到合理賠償
如果買家取消交易可以拎返所有錢當咩事都冇發生過
咁繼續撐落去有咩意思
不過我唔熟呢單案所以講唔到太多

尊重合約精神喎
賣家冇樓賣比你賠1萬就算
買家撻訂就要賠訂金
咁公平咩?

咁講又奇怪 而家咪全額退左比你 當初你比呢298 就係貨物既價值
take advantage of mistake都唔比,我唔小心高位接咗樓巿火棒,幫我退翻

高位接火棒入面 make mistake既係買家 佢錯誤估計市場情況 但佢係交易過情中係心甘情願

屌你老母啦 雖然都係make mistake 但兩個case完全irrelevant都拎出黎講 你中學畢業未啊

好,就對應翻件事。

我簽買賣合約果陣,唔知係唔小心定發雞盲定病到傻咗,層樓我想買一千萬賣錯咗做一百萬,之後第二日同買家講,我睇錯咗,比翻我啦

清 買定賣啊
人無恥便無敵

上面先出哂例子其他「先進社會」係呢D 情況點樣真係賠返哂比人
網上商店竟然可以因為系統故障就可以免受不會理損失果D 叫落後社會囉OK?

成日賠賠聲你損失左咩野?拎張credit card出黎hold limit 要成本?有real loss? 人地入貨有成本,$298賣晒俾你邊個有損失

你好撚酸呀 唔好再咁核突啦
你係唔係真係咁好心要幫誠哥計盤小生意嘅數
自己問心啦
人無恥便無敵

sor, 唔用賠字囉
「上面先出哂例子其他「先進社會」係呢D 情況點樣真係出哂貨比人
網上商店竟然可以因為系統故障就可以免受不合理損失果D 叫落後社會囉OK?」
系統出錯係人為失誤
就算佢比人HACK 左入去改佢價錢都係豐澤人為失誤,因為佢網絡保安做得未夠好
無心之失,即係都係失左啦
同老人家訓到半夜點同,唔好再QUOTE 埋D 咩飲醉酒,比人用槍指住頭果D 做例子,根本就唔係有外力影響到佢做錯
佢自己本身就做錯
你話踢波人地鏟到你斷腳先入到,都話可以駁佢果球犯規唔計
咁你係真係禁區自己仆街丫嘛!咁我直入一球又乘人之危呀?
唔通我真係對面隊帶緊波去你個龍喇,見你自己仆街我要扶返你先呀?
「唔得既,你都來唔切守我,我就咁入左,好唔正人君子架!」
屌諗起都覺得白痴啦!

其實點可以拎踢波做例子
呢個世界有法律呢樣嘢
明知賣家標錯價仲要特登利用賣家錯誤去爭取利益
照道理已經可以用普通法黎將份合約廢除
但踢波冇呢啲規矩 邊有得比

就算都係誠哥旗下百佳都出過唔少標錯價啦
貨架標錯價,去到收錢收返正常
個C9 先醒起收多左錢
仲要比左錢,確保個交易完成先去報
返去佢個貨架到對質
最後咪又要回返比人
好多單消委會見啦,最後咪又係回返比人
根本淨係誠哥旗下都大把呢D 案例

要用普通法廢除一份合約其實主要都係睇究竟個錯誤係咪真係咁重要
如果差額太細既法官唔會比佢取消交易
但今次事件唔同
一來價錢真係平咗好多 二來交易數量好大
如果因為賣家稍微既大意導致咁大損失
照道理係唔應該比呢堆交易成立
高位接火棒入面 make mistake既係買家 佢錯誤估計市場情況 但佢係交易過情中係心甘情願

屌你老母啦 雖然都係make mistake 但兩個case完全irrelevant都拎出黎講 你中學畢業未啊

好,就對應翻件事。

我簽買賣合約果陣,唔知係唔小心定發雞盲定病到傻咗,層樓我想買一千萬賣錯咗做一百萬,之後第二日同買家講,我睇錯咗,比翻我啦

清 買定賣啊

想賣一千萬,打錯咗
好撚多打手

利申冇買
其實點可以拎踢波做例子
呢個世界有法律呢樣嘢

個C9 先醒起收多左錢
返去佢個貨架到對質
最後咪又要回返比人

要用普通法廢除一份合約其實主要都係睇究竟個錯誤係咪真係咁重要
但今次事件唔同

咁講係咪即係差額較細的交易就應該成立?
咁要幾細先成立
夜啦 好恰陣 建議班覺得兇澤要出貨果班 等小額開左就去填表 唔好係度打飛機
人無恥便無敵

我點解要知買家有損失?
邊條責任或者義務或者教科書上面有講?
做道德塔利班你太低級
其實點可以拎踢波做例子
呢個世界有法律呢樣嘢

個C9 先醒起收多左錢
返去佢個貨架到對質
最後咪又要回返比人

但今次事件唔同

即係投機取巧呀,到頭來都係要過法官呢一關.......
換句話說,即係邊個過到就邊個贏
其實點可以拎踢波做例子
呢個世界有法律呢樣嘢

標錯價點厘定可謂錯或對
298就係錯 29800就係岩?
定係高過成本價就係岩?
明知?點解要假定咩都要買家知道?

唔係我假定
有post你睇
擺到明就知架啦。。。

無可能假定100個人入去到一定係因為睇左po先入去
正如唔可能凌晨4點見有人係街就一定作姦犯科
講證據就要確定 唔存在中間
唔排除有人真係夜既無野做入去睇
正如開post果個樓主都係凌晨開post一樣
好聽果句就係貪小便宜
難聽就係乘人之危

不停咁合理化自己既惡行

你話抱著一試無妨既心態都算,搞到咁真係好難睇 同大陸厘一樣咁厚顏無恥

其實貪小便宜冇問題 人貪心都正常
但最撚柒係呢頭屌鳩支那人,個頭自己又做埋同一樣既野
跟住仲要幾百個理由合理化自己既行為 完全同啲支那人一撚樣

有啲外國公司將錯就錯
當promtion又好
係蝕但
之後啲人買電器會揀豐澤先
屌你老母誠仔你打刧左港豬幾十年
收尾果幾年都唔做返件好事
利申果日睡左
講到消費者買野首先要諗下商家定價有無錢賺
再考慮下商家會唔會咁樣做促銷宣傳
再要證明自己喺呢次消費上有咩損失
唔可以無啦啦搵商家著數
講得呢D出黎個D一係就係商家 一係就白痴仔
未見過D人咁唔知醜

人無恥便無敵

收撚皮啦
如果誠哥真係減價你咪又係仆去買
上網伸張正義?幫李家誠搞公關?維護香港商業市場競爭力?保障資本主義?
使輪到你?
照下鏡先啦 好笑在你而家覺得自己有使命上黎教化大家 要大家都加入你呢個正義聯盟

根本對面係咪誠哥我都係咁諗,係依家太多人見到對面係李家誠就自己企晒邊 仇富又好憤世又好唔跟良心講道理

討論成個法律制度保唔保障到網上商店經營者關李家誠咩事

新香港人人真係好撚高質
咁繼續撐落去有咩意思

尊重合約精神喎
買家撻訂就要賠訂金
咁公平咩?

咁講又奇怪 而家咪全額退左比你 當初你比呢298 就係貨物既價值

其實我係來講應該尊重合約精神
而家對方亦都係一個尊重合約精神的人
好,就對應翻件事。

清 買定賣啊

想賣一千萬,打錯咗

放心, 呢度大把奴隸, 實撐你可以取消到交易

你好撚酸呀 唔好再咁核突啦
你係唔係真係咁好心要幫誠哥計盤小生意嘅數
自己問心啦

酸? 咪當全香港都咁著緊bug佢果一萬幾千啦
尊重合約精神喎
買家撻訂就要賠訂金
咁公平咩?

其實我係來講應該尊重合約精神
而家對方亦都係一個尊重合約精神的人

岩阿 所以咪退左錢
咁你點睇雍澄軒單野
法庭係咪應該用普通法廢除合約

咁繼續撐落去有咩意思

尊重合約精神喎
買家撻訂就要賠訂金
咁公平咩?

如果覺得唔公平既就唔應該簽約
合約條款都係make decision既因素之一
不過啲商家係咁狗 大家都唔抵幫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞