到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
咁其實係邊個錯先?
仲記唔記得早幾日有個POST 係有個人就咁放個Airpod 係大學圖書館,出來就比人偷左?
係偷野果個人錯,定大意果個人錯?
係兩個人都有錯,而且係大意果個人錯先
更何況R 著數仲要唔係偷野添
咁既然錯,係咪應該要承擔責任?
你可以話佢已經比左300蚊做平息
對唔住,個賠償責任去到邊係應該要買賣雙方共同協商
傾唔掂,咪法庭見囉!我以為香港係法治社會添
乜原來違反合約原則單方面話賠某個金額比對方就可以冇事架?
而且唔好撚成日話人地意圖R 著數,分明係有咩目的諸如此類
香港係行資本主義架!大家打算低買高賣有乜野問題呀?
喂,今次標得太低你先覺極端啫,你知唔知香港每日有幾多人旺角買一堆野返新界賣返比香港人都已經一轉執幾舊水
咁係咪佢本來係旺角買野,旺角個賣家發現佢意圖係轉售既,又發現自己個價同新界賣得到既價差一截,就可以話佢標錯價唔賣野比人丫?
諗都覺得痴線啦!
係資本主義社會光天化日咁打擊正常合法商業買賣,咁同直接變共產有咩分別呀?

你提到係合約精神 / 公平交易呢兩樣野。其實我諗而家有爭議,係因為有部人覺得呢個係一個唔公平嘅交易。

豐澤係技術出錯,而有部分買家係知道系統出錯,所以就從呢個漏洞從中取利。
呢種從漏洞中取利嘅行為,令到一部分人覺得呢個係一個唔公平嘅合約,因為賣方係無心之失之下,簽咗呢個合約。
情形有啲似個老人家訓到半夜就摷佢起身,趁佢矇盛盛簽遺囑。

當然另一部人就覺得你死你事喇,資本主義社會,合約簽咗就簽咗,你賣埋條命我都應份。

又係一場左與右嘅搏奕

系統出錯係人為失誤
就算佢比人HACK 左入去改佢價錢都係豐澤人為失誤,因為佢網絡保安做得未夠好
無心之失,即係都係失左啦
同老人家訓到半夜點同,唔好再QUOTE 埋D 咩飲醉酒,比人用槍指住頭果D 做例子,根本就唔係有外力影響到佢做錯
佢自己本身就做錯
你話踢波人地鏟到你斷腳先入到,都話可以駁佢果球犯規唔計
咁你係真係禁區自己仆街丫嘛!咁我直入一球又乘人之危呀?
唔通我真係對面隊帶緊波去你個龍喇,見你自己仆街我要扶返你先呀?
「唔得既,你都來唔切守我,我就咁入左,好唔正人君子架!」
屌諗起都覺得白痴啦!

舖頭被人爆鎖,個賊人擺低1蚊,拎晒全舖頭d貨=合理
唔好乜撚野都打手啦 係咪窮撚到癡左線阿
咁其實係邊個錯先?
仲記唔記得早幾日有個POST 係有個人就咁放個Airpod 係大學圖書館,出來就比人偷左?
係偷野果個人錯,定大意果個人錯?
係兩個人都有錯,而且係大意果個人錯先
更何況R 著數仲要唔係偷野添
咁既然錯,係咪應該要承擔責任?
你可以話佢已經比左300蚊做平息
對唔住,個賠償責任去到邊係應該要買賣雙方共同協商
傾唔掂,咪法庭見囉!我以為香港係法治社會添
乜原來違反合約原則單方面話賠某個金額比對方就可以冇事架?
而且唔好撚成日話人地意圖R 著數,分明係有咩目的諸如此類
香港係行資本主義架!大家打算低買高賣有乜野問題呀?
喂,今次標得太低你先覺極端啫,你知唔知香港每日有幾多人旺角買一堆野返新界賣返比香港人都已經一轉執幾舊水
咁係咪佢本來係旺角買野,旺角個賣家發現佢意圖係轉售既,又發現自己個價同新界賣得到既價差一截,就可以話佢標錯價唔賣野比人丫?
諗都覺得痴線啦!
係資本主義社會光天化日咁打擊正常合法商業買賣,咁同直接變共產有咩分別呀?

你提到係合約精神 / 公平交易呢兩樣野。其實我諗而家有爭議,係因為有部人覺得呢個係一個唔公平嘅交易。

豐澤係技術出錯,而有部分買家係知道系統出錯,所以就從呢個漏洞從中取利。
呢種從漏洞中取利嘅行為,令到一部分人覺得呢個係一個唔公平嘅合約,因為賣方係無心之失之下,簽咗呢個合約。

當然另一部人就覺得你死你事喇,資本主義社會,合約簽咗就簽咗,你賣埋條命我都應份。

又係一場左與右嘅搏奕

系統出錯係人為失誤
就算佢比人HACK 左入去改佢價錢都係豐澤人為失誤,因為佢網絡保安做得未夠好
同老人家訓到半夜點同,唔好再QUOTE 埋D 咩飲醉酒,比人用槍指住頭果D 做例子,根本就唔係有外力影響到佢做錯
佢自己本身就做錯
唔通我真係對面隊帶緊波去你個龍喇,見你自己仆街我要扶返你先呀?
屌諗起都覺得白痴啦!

其實點可以拎踢波做例子
呢個世界有法律呢樣嘢
明知賣家標錯價仲要特登利用賣家錯誤去爭取利益
照道理已經可以用普通法黎將份合約廢除
但踢波冇呢啲規矩 邊有得比

仲有做奴隸嘅幫奴隸主打壓其他奴隸

同埋條傻仔都未答我消費者點解有責任推測“合理定價”?

答唔到咪唔答

你認奴隸咋我唔認架 不過都解釋到點解成陣乞兒味出哂黎

“仲有做奴隸嘅幫奴隸主打壓其他奴隸” 以你既邏輯 即係幫親不幫理先係岩? 咁你死返上蝗國做終國人啦屌你老母

“未答我消費者點解有責任推測“合理定價” #495

喂,消費者保障自己權益有咩錯?好想知
逢星期五阿醫生 識字未?

推廣只限一天?
你過黎排隊見我先

所以逢星期五更新 上星期五更新完啲價無事 到琴日突然劈價 勸你唔好讀醫 唔好害人

呢個point我一早應過佢 不過佢唔會答 只會扮睇唔到
【埋身擊】「我撻定要賠雙佢又唔使,咁霸道?」雍澄軒買家 企硬成交向長實挑機
要聞

【本報訊】長實旗下雍澄軒今天開始分階段進入最後交易限期,過去一個月,長實不斷軟硬兼施,欲擺平買家取消交易,但不少買家堅持不肯和解。昨日,有買家攜同本票到律師樓向長實「挑機」,聲言堅持交易,今日將再有兩名摩貨買家企硬成交,另有數名買家已報警準備告長實毁約。小巿民硬拼大財團,大戰將一觸即發。

長實至今拒絕回應雍澄軒有多少單位已取消交易,但土地註冊處資料顯示,雍澄軒暫錄約216宗取消交易登記,佔全數360伙的六成。長實售樓部高層黃思聰其中一伙亦已取消,不過有小業主仍然企硬。
有雍澄軒摩貨買家批評長實「玩嘢」。的士司機李先生以344萬元購入雍澄軒11樓一個摩貨單位,已分三期共付68.8萬元定金,今午12點前是完成交易限期。他表明若非有合理賠償,包括賠償雙倍定金等,否則企硬成交,昨天已委託律師樓將按買賣合約今日如期成交,並放低兩張分別寫上100萬元及175.2萬元的本票。

長實律師拒收票

至於若然長實無法交樓,李稱將報警求助:「錢已經畀晒,但交唔到貨畀我,可以告佢行騙嗎?」代表李的律師,已多次去信代表長實的律師樓,表達會如期成交的訴求,及希望了解交收安排,惟對方一直沒有理會,相信是與買家玩心理戰,博部份欠實力的投資者無法抬錢成交,長實可反咬買家未能履行合約而殺定。
同樣撐到底的還有58歲中醫師香國成:「我撻定就要賠雙,佢(長實)撻定又唔使賠,長實係咪咁霸道啊?我要堅持交易,攞番個公道。」他昨晨特意攜242萬元的本票,直闖代表長實的胡關李羅律師行「挑機」,要求交易,律師樓一名主任推卻說:「你畀我,我哋都會退票!」香反問:「咁係咪毁約?」對方只回應:「你咪採取法律行動囉!」
兩人僵持20分鐘後,香國成委託另一間律師樓轉交本票予長實,但他已心中有數,對方不會接受交易,已準備對簿公堂。育有兩子的香國成,97年擁有10個物業,遇上金融風暴,經歷十年負資產,每天在醫館朝九晚十一工作,六年前才還清債。

長和申拆售酒店

2月18日他得悉雍澄軒拆賣單位消息,撲去搶貨,「5千幾蚊一呎咁抵,一個月又可收返一萬蚊租」,當日購入一個303萬元單位,支付60萬元首期。一個月前他將自己兩個物業加按套現300萬元,當中200多萬元準備作交易,豈料長實突然宣佈交易取消,令他大失預算: 「當初又話冇問題,𠵱家又唔交易。」他說就算不退休,也要孤注一擲跟長實拼過。
律師梁永鏗指出,根據《證券及期貨條例》第103及104條,列明任何集體投資計劃,須經證監會認可方可向公眾推廣,「長實同業主簽臨時合約,證監會已經可以告佢」。
另據立法會文件顯示,發展局指地政總署至今收到4宗有關分拆酒店轉讓申請,全為長和系旗下酒店,雍澄軒及紅磡海韻軒海景酒店已獲批,待批中的青衣華逸酒店及靑逸酒店。
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20130619/18304022
呢班係咪乞衣?
襯人地出錯要人地賠雙倍訂金
平時講錯野都可以拉埋嚟講。將買賣同你啲例子擺埋一齊 我啲股票唔小心低價放咗,唔該比翻我 呢個先係豐澤而加嘅情況呀

股票低價放左,錯得太離譜真係追得番

笑撚咗,揾邊個嘔比你?同你買咗股票果個持有人?

https://www.hkex.com.hk/Services/Trading/Derivatives/Overview/Trading-Mechanism/Error-Trades?sc_lang=zh-HK

全世界大把唔同asset class 既交易所有呢d clause 保障市場穩定。你想325蚊賣tencent 禁錯315蚊果d就算吧啦
逢星期五阿醫生 識字未?

推廣只限一天?
你過黎排隊見我先

所以逢星期五更新 上星期五更新完啲價無事 到琴日突然劈價 勸你唔好讀醫 唔好害人

消費者 責任增加:
知道人地IT 狗幾時開工
知道幾時更新網站

你D 傻仔為左拗, 真係乜都講得出

又係一場左與右嘅搏奕

系統出錯係人為失誤
佢自己本身就做錯
屌諗起都覺得白痴啦!

咁如果佢唔鎖好門 仲掛曬營業中 我跟價錢買野又有無問題呢

又係一場左與右嘅搏奕

系統出錯係人為失誤
佢自己本身就做錯
屌諗起都覺得白痴啦!

你個講法係對應緊hacker hacks入去偷哂喎,唔好偷換概念
推廣只限一天?
你過黎排隊見我先

呢個point我一早應過佢 不過佢唔會答 只會扮睇唔到

好撚擔心佢啲病人
平時講錯野都可以拉埋嚟講。將買賣同你啲例子擺埋一齊 我啲股票唔小心低價放咗,唔該比翻我 呢個先係豐澤而加嘅情況呀

樓主其實講得好清楚
中心思想係,大家其實明知係人為出錯
而最後成班人為左拎到著數
而講出一堆理由 "誠信,權利,責任"上嘅問題
意圖死係人出錯情況下硬要收到件價
明明自己本黎就冇真正嘅損失
法律上分分鐘你講得岩
道理上根本就係流氓

道理上商家佬先係流氓
樓上有巴打講過點推廣, 唔重複教傻仔

根本攞著數班人同大商家佬都係流氓
想攞著數既流氓有機會行商的話咪變左商人中既流氓囉
兩班人同思路人架
你地因為唔鍾意一班流氓而幫另一班流氓講說話
同因為唔鍾意大陸人所以支持D&G無分別

又係一場左與右嘅搏奕

系統出錯係人為失誤
佢自己本身就做錯
屌諗起都覺得白痴啦!

其實點可以拎踢波做例子
呢個世界有法律呢樣嘢

咁你點睇雍澄軒單野
法庭係咪應該用普通法廢除合約

又係一場左與右嘅搏奕

系統出錯係人為失誤
佢自己本身就做錯
屌諗起都覺得白痴啦!

又係呢D.....
個賊有比錢,但鋪頭冇話收
而家凶宅開哂單比人呀
答唔到咪唔答

“仲有做奴隸嘅幫奴隸主打壓其他奴隸” 以你既邏輯 即係幫親不幫理先係岩? 咁你死返上蝗國做終國人啦屌你老母

呢個case好明顯係你take advantage of 豐澤 mistake 你仲有面出黎拗消費者權益
系統出錯係人為失誤
佢自己本身就做錯
屌諗起都覺得白痴啦!

個比喻修正係
無人販賣店, 營業中, 跟價錢牌俾錢

又係一場左與右嘅搏奕

系統出錯係人為失誤
佢自己本身就做錯
屌諗起都覺得白痴啦!

其實點可以拎踢波做例子
呢個世界有法律呢樣嘢

標錯價點厘定可謂錯或對
298就係錯 29800就係岩?
定係高過成本價就係岩?
明知?點解要假定咩都要買家知道?
你邏輯好𠹌有問題,咩一日未到手一日唔係你?俾𠹌哂錢唔交貨已經係問題
乜能嘢合約?買嘢有根有漒,法律上已經係有效力銷售証據,意義等同合約,一買一賣已成交,噚晚嘅事如冇今日cut 單已經按正常運作,今日討論係兇宅單方面cut 單,而出錯責任完全係兇宅內部,銷費者有權利追討,追唔追到,告唔告一件事,唔好乞兒前,道德綁架後咁講你道理
各買家未需上庭無需俾💰已有幾個部門可協助,已成功判罰幾年後再民事豐澤仲得
咪𠹌以為自己好柒醒,做開狗你嘅事
利申:冇買,睇唔過眼啲𠹌樣扮嘢嚇鬼

果份「合約」我係expect呢d,點知班「苦主」spin 左咁耐都係唔去搵,最後係要我自己搵

就算入罪,罰款都唔係落你袋
要賠償就要入稟民事,到時唔俾堂費律師費搵鬼同你打

被一個懶醒o既撚樣撚狗應該點稱呼?撚撚樣?

你呢個係講緊一份contract既standard terms and conditions,但你一份contract仲要有offer and acceptance,consideration,intention to create legal relations,而你就算有一份binding contract都可能因為一啲vitiating factors(今次係mistake)而搞到佢void咗。
而家個問題在於豐澤credit card hold limit算唔算一種acceptance,份standard terms and conditions有冇相關limitation clauses限制呢方面情況(就算有都唔代表萬能),同埋呢個pricing error算唔算unilateral mistake fundamental to the contract,有既話咪void contract。
事實上真係有案例基於價錢「低到唔合理」所以用咗mistake doctrine黎void咗個contract,但既然都有唔少外國案例係度,咪姐係世界各地遇到呢種情況,真係想玩既都係法庭見,呢件本來就唔係啲咩肉酸既事。講到尾,我都唔覺得我作為一個消費者有責任去顧商家覺得呢個bargain合唔合理。

上庭就未判之前冇話肉唔肉酸,不過輸左就肉酸

同埋係果班(聲稱)擺明大貪o既肉酸,不過用返平時連登仔屈毛邏輯,呢班都係刻意整臭「苦主」形象o既打手
其實唔使再嘈
屌消費者個班 十個有十個都係無買到/趕唔切買/買唔到
先出黎鳩up
同買樓一樣
永遠只係未上車嘅人屌樓價高

試下而家誠哥話道歉 開放多次一人限買一件
班傻鳩一樣會狗衝
到時就唔會企道德高地
系統出錯係人為失誤
佢自己本身就做錯
屌諗起都覺得白痴啦!

法律上你唔一定錯,道義上一定係仆街一個
推廣只限一天?
你過黎排隊見我先

消費者 責任增加:
知道人地IT 狗幾時開工
知道幾時更新網站

你D 傻仔為左拗, 真係乜都講得出

真係笑而不語 點撚樣讀上大學 交返個學位出黎啦屌你老母 咁唔好同我講咩推廣限一天啦

又係一場左與右嘅搏奕

系統出錯係人為失誤
佢自己本身就做錯
屌諗起都覺得白痴啦!

其實點可以拎踢波做例子
呢個世界有法律呢樣嘢

就算都係誠哥旗下百佳都出過唔少標錯價啦
貨架標錯價,去到收錢收返正常
個C9 先醒起收多左錢
仲要比左錢,確保個交易完成先去報
返去佢個貨架到對質
最後咪又要回返比人
好多單消委會見啦,最後咪又係回返比人
根本淨係誠哥旗下都大把呢D 案例

呢個case好明顯係你take advantage of 豐澤 mistake 你仲有面出黎拗消費者權益

take advantage of mistake都唔比,我唔小心高位接咗樓巿火棒,幫我退翻

法律上你唔一定錯,道義上一定係仆街一個

球例上你唔一定錯,仲可能一定冇錯添
但作為球員就一定係一個白痴仔

take advantage of mistake都唔比,我唔小心高位接咗樓巿火棒,幫我退翻

以後賣完樓花再升多10%仲唔cut單話system有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞