到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
唔係wo
我一路都覺得係聖誕速銷

不斷搵啲對自己有利既言論去將自己r著數既行為合理化

點解你假定左班人一定R著數

打手係咁
知道了
香港 台灣 北美
Apple Daily
要聞
娛樂
兩岸
國際
財經
果籽
體育
主頁
即時
動新聞
日報
周刊
動Live
立法會
動直擊
即時分類
焦點
全部
要聞
突發
娛樂
兩岸
國際
財經
果籽
體育
賽馬
影片推介
壹週刊
飲食男女
Ketchuper

喝完沒多一對翼 Red Bull賠1億
世界閃Click

「Red Bull送你一對翼」,廣告是這樣說(圖),但美國有市民投訴喝下飲料後沒有「多一對翼」,控告Red Bull失實陳述。Red Bull本周同意向美國顧客賠償1,300萬美元(1.01億港元),但強調廣告沒有誤導。
2002至2014年10月3日期間在美國購買Red Bull的顧客,可在明年3月前到該公司網址填寫索償表格,毋須提供單據證明,公司會在明年5月起向每名顧客賠償10美元(78港元)或價值15美元(117港元)的產品。暫未知若有逾100萬人索償,會否令每名顧客分得的款項減少。
https://hk.news.appledaily.com/international/daily/article/20141011/18896224

想問大家點睇呢班美國的乞衣?

一班蝗蟲
好聽果句就係貪小便宜
難聽就係乘人之危

不停咁合理化自己既惡行

你話抱著一試無妨既心態都算,搞到咁真係好難睇 同大陸厘一樣咁厚顏無恥

減緊價就係貪小便宜啦
點解咁耐無人罵推減價嘅商人?

貪小便宜唔係問題,減價狗衝自然合情合理

但係減價定錯價,係人都知

你天真無邪或者智商達唔到人既level咁我都冇野好講

但明知係Bug都要利用
利用完之後 仲要扮哂蟹話係減價 理直氣壯 大聲夾惡

R爛塊面咁R著數真係好嘔心
依啲人的氣度、尊嚴同面子真係好唔值錢

扮哂蟹話係減價 [/red]
麻煩你個傻仔諗下自己講乜先

[red]而家人地真係大大隻字寫減價

扮蟹, 最低定義都話假變真
而家寫到明減價 , 怪乜嘢消費者???

都係果句, 而家消費者有責任幫人定價?
好答問題啦
乖啦唔好酸

提交申索書 ——
申索款額不超過 $5,000 ......................... 20

申 索 款 額 超 過 $5,000 , 但 不 超 過$25,000 .................................................. 40

申索款額超過 $25,000,但不超過 $50,000 .................................................. 70
申索款額超過 $50,000,但不超過 $75,000 .................................................. 120

計埋法庭雜費 頂盡咪幾舊水

睇下你幾撚肉緊 點呀計到會賺定蝕未?

多謝你推翻上黎
本身都唔記得左邊頁
屌,係連登只要講出民主,劣根,正義呢d攞分字眼
套入咩話題都先嬴一半
樓主真係心水清,好彩香港仲有你
d人明明係想r著數
人地都解釋左,係出錯
d人就拉埋誠信又乜乜柒柒黎講
佢地好似想連自己都呃埋
人地唔係出錯而係真心想講個價出黎玩人咁
問心果句,你地真心覺得人地本黎真係想1折賣d貨咩?
就算真係信,人地出黎解釋左係出錯真係咁難明?
同大陸d水果車翻車,d村民衝出黎搶西瓜有咩分別?
人地唔翻車就唔會拎,我都以為佢派水果姐,自己都呃撚埋
如果班人真心覺得自己冇錯,真心要叫一叫停民主
人民質素仲未開發情況下如果有民主一定仲亂

岀錯咪負責,就係咁簡單

真係想知你平時講錯野點收科
出錯,出黎解釋,道歉,係最合理做法,下次避免方法,再有誠意先係有賠償,點講都唔會係將錯左件事繼續落去先叫負責掛
照你咁講,入錯錢入人戶口唔洗還啦
waiter送錯飯你食完唔洗比錢?
老師改錯卷事後發現都唔可以扣你分?
肉酸到...

如果自己講錯野就要俾人搞到上庭,唔知佢地又接唔接受到呢
我係真心相信誠仔收尾果幾年
所以忽然良心發現回饋消費者
不竟佢打刧左港豬幾十年
實會落地獄
原來狗最終都係改不了吃屎
減緊價就係貪小便宜啦

但明知係Bug都要利用

好答問題啦

逢星期五阿醫生 識字未?
出錯,出黎解釋,道歉,係最合理做法,下次避免方法,再有誠意先係有賠償,點講都唔會係將錯左件事繼續落去先叫負責掛
肉酸到...

平時講錯野都可以拉埋嚟講。將買賣同你啲例子擺埋一齊 我啲股票唔小心低價放咗,唔該比翻我 呢個先係豐澤而加嘅情況呀

樓主其實講得好清楚
中心思想係,大家其實明知係人為出錯
而最後成班人為左拎到著數
而講出一堆理由 "誠信,權利,責任"上嘅問題
意圖死係人出錯情況下硬要收到件價
明明自己本黎就冇真正嘅損失
法律上分分鐘你講得岩
道理上根本就係流氓

道理上商家佬先係流氓
樓上有巴打講過點推廣, 唔重複教傻仔
你唔同意Iphone 值過萬你大可以去用山寨機、無人拎支槍指住你叫你用Iphone 。

黃子華講得好岩,面斥不雅就係呢d

又係自由巿場 我個例子係想講,商家佬賺到盡無問題,巿民賺翻一萬幾千,肉酸。神邏輯 唔撚見你話商家佬肉酸,大家都係想獲得利益啫,畫公仔真係要畫岀腸

btw,點解唔回應埋我果句消費者保障自己權益有咩錯呀

講到尾你地咁燥都係因為對家係李家誠遮下話,如果係良心小店會唔會有咁多人話要告佢?

憎商家佬一件事,我都憎。但係件事本質唔會因為對面係大商家定小商鋪有變

保障消費者唔好買到次貨,假貨,或者以不合理高價出售貨物就聽過;原來仲要保障埋系統出錯俾人打薄要蝕錢

咁我話會現行法例保障網上賣野既鋪頭方面非常不足。實體鋪標錯價,去到cashier 可以唔收你錢,講句唔好意思打錯價錢牌,但係run online shop 系統一錯就要成個倉俾人放題

無錯,如果係良心小店,佢都的確有錯,不過我想唔想追討又另一回事。有權追討唔代表一定追討,但本質上小店的確係錯。

唔需要保障消費者比咗錢要收到貨?如果無咁嘅需要嘅話,貨品賣清唔洗update個網話售清啦,得閒就先收錢,後講無貨退錢啦。如果提供唔到就緊係要下架啦,淘寶都識啦屌

而加係內部岀錯,唔係system比人hack喎。呢啲就係online shop嘅風險啦。例如你住地震區域就係有機會震撚死㗎啦,好岀奇?
減緊價就係貪小便宜啦

但明知係Bug都要利用

好答問題啦

有㗎有㗎
所以減價真係唔好買啊
商家蝕住做好慘㗎
明明平時都只係求打個和

但明知係Bug都要利用

好答問題啦

推廣只限一天?
你過黎排隊見我先
不嬲我見到呢d bug都會去試下買 搏佢出貨無問題,搏唔到咪算囉,笑兩日當無事發生過,有咩損失。

其實網上購物同買賣股票好相似,有時fat finger 錯價交易,港交所都有權取消交易,根本就好平常

等等先
港交所有權取消
係因為有相關法律講到明
港交所上市, 自己做交易 係不能用於呢單CASE

所以我另一個reply 話現行法律保障唔到網上商店。你幻想今次對像唔係李家誠,你同我講我開間鋪,有機會因為一個IT系統錯誤 打開門俾人搶晒所有貨,邊個夠膽做生意

唔好話咩298都係有俾錢,如果佢set左免費都一樣大把人搶,成件事我覺得同實體鋪半夜度閘爛左俾人搶晒d貨一樣

愈關心得多時事就愈覺得通識真係好重要
大把人都係睇自己立場去決定結論
綜合唔同角度後認為部分消費者有問題就會俾人話幫商家講野
你要消費者定“價格合理”
涉及數字嘅野,當然要睇財務報告先最清楚
咁你嘅“價格合理”最後都要消費者做乜做乜
點解消費者有責任去定“價格合理”?

你答撚左我問題先啦屌你老母

“幾萬既野減到298”合唔合理一個小學生又答到你啦 買家真係有需要做任何research先知合唔合理?

你條小學雞
人地講到明劈價,原價三萬貨品標三萬蚊先唔合理, 原價三萬劈到三萬先合理附合“減價”

“買家真係有需要做任何research”你個ON 9揾俾我睇邊條法例講明買家有責任定價

傻仔, 你一直唔答我問題, 一直答你
唔好以為引用錯CASE 做道德塔利班好型

咁你答我究竟你係因為見到豐澤擘殺呢個promotion先入去買 定連登講先入係買啊

“貪心創造交易” 係正常情況下係雙方你情我願 覺得價格合理先會發生到
呢個case邊到乎合到呢個條件?

你一直逃避緊我問題仲spin去一啲小學生都知既常識

一係你就厚面皮啲話你完全唔知情 唔覺得係系統出錯 genuinely認為呢個係賣家既intention減到咁低 咁我收皮無野講
你要消費者定“價格合理”
涉及數字嘅野,當然要睇財務報告先最清楚
咁你嘅“價格合理”最後都要消費者做乜做乜
點解消費者有責任去定“價格合理”?
你答撚左我問題先啦屌你老母

“幾萬既野減到298”合唔合理一個小學生又答到你啦 買家真係有需要做任何research先知合唔合理?
你條小學雞
人地講到明劈價,原價三萬貨品標三萬蚊先唔合理, 原價三萬劈到三萬先合理附合“減價”

你見到個劈價兩隻字但就見唔到個逢字?
你下句係咪駁我 “呢個sale唔可以上星期五開始?”
問心個句 有買既人係唔係琴晚見到連登fb先知道呢件事?

“買家真係有需要做任何research”你個ON 9揾俾我睇邊條法例講明買家有責任定價

回歸返上面個point 呢個唔係買家責唔責任既問題而且根本就唔涉及到責任

退一萬步講 假設買家真係責責任 如果你厚面皮認你真係完全唔知情既 咁無問題我收皮

如果你係因為連登fb有人講從而得知因系統出錯而定價有問題既 咁唔該你收皮認乞衣

傻仔, 你一直唔答我問題, 一直答你
唔好以為引用錯CASE 做道德塔利班好型

仲有 你從來無回應過我一開始問你 見到豐澤promotion先買家連登講先買呢個問題 而且一直spin到而家 我每個reply都有答你加重覆問你同一條問題
等等先
港交所有權取消
係因為有相關法律講到明
港交所上市, 自己做交易 係不能用於呢單CASE

所以我另一個reply 話現行法律保障唔到網上商店。你幻想今次對像唔係李家誠,你同我講我開間鋪,有機會因為一個IT系統錯誤 打開門俾人搶晒所有貨,邊個夠膽做生意

唔好話咩298都係有俾錢,如果佢set左免費都一樣大把人搶,成件事我覺得同實體鋪半夜度閘爛左俾人搶晒d貨一樣

愈關心得多時事就愈覺得通識真係好重要
大把人都係睇自己立場去決定結論
綜合唔同角度後認為部分消費者有問題就會俾人話幫商家講野

你不如出街問100個學生有邊個考試嗰陣係真係list咗全部arguments出黎先決定立場
咩爲商家佬諗啫 都係果句 如果咁好死298買到成皮野既電子產品 佢會唔限數量等你班撚樣落單? 啲咩真誠相信啲廢話收嗲啦 第一日住香港定智商有問題?

佢點定價我點解要幫賣家諗埋

利申:無買 偏向支持買家果邊

所以我認同架 繼續打飛機 聽日記得入表 唔好係度吠 咁真誠相信留返同個官表演

你同果個醫科生user比真係即刻高下立見

利申 無買 但呢單野好精彩好有思考價值所以黎睇正反意見
你邏輯好𠹌有問題,咩一日未到手一日唔係你?俾𠹌哂錢唔交貨已經係問題
乜能嘢合約?買嘢有根有漒,法律上已經係有效力銷售証據,意義等同合約,一買一賣已成交,噚晚嘅事如冇今日cut 單已經按正常運作,今日討論係兇宅單方面cut 單,而出錯責任完全係兇宅內部,銷費者有權利追討,追唔追到,告唔告一件事,唔好乞兒前,道德綁架後咁講你道理
各買家未需上庭無需俾💰已有幾個部門可協助,已成功判罰幾年後再民事豐澤仲得
咪𠹌以為自己好柒醒,做開狗你嘅事
利申:冇買,睇唔過眼啲𠹌樣扮嘢嚇鬼

果份「合約」我係expect呢d,點知班「苦主」spin 左咁耐都係唔去搵,最後係要我自己搵

就算入罪,罰款都唔係落你袋
要賠償就要入稟民事,到時唔俾堂費律師費搵鬼同你打

被一個懶醒o既撚樣撚狗應該點稱呼?撚撚樣?

你呢個係講緊一份contract既standard terms and conditions,但你一份contract仲要有offer and acceptance,consideration,intention to create legal relations,而你就算有一份binding contract都可能因為一啲vitiating factors(今次係mistake)而搞到佢void咗。
而家個問題在於豐澤credit card hold limit算唔算一種acceptance,份standard terms and conditions有冇相關limitation clauses限制呢方面情況(就算有都唔代表萬能),同埋呢個pricing error算唔算unilateral mistake fundamental to the contract,有既話咪void contract。
事實上真係有案例基於價錢「低到唔合理」所以用咗mistake doctrine黎void咗個contract,但既然都有唔少外國案例係度,咪姐係世界各地遇到呢種情況,真係想玩既都係法庭見,呢件本來就唔係啲咩肉酸既事。講到尾,我都唔覺得我作為一個消費者有責任去顧商家覺得呢個bargain合唔合理。

好𠹌中肯,清泉,所以建議幾千買家做哂免費嘢先,冇人做冇法律嘢支持,咁李家班狀都係求其用300 出個post 拋九你地。完全唔需要咩成本
300x 2000 (仲要按email ac 計封頂300) 隨時十幾廿萬搞掂,哩次廣告慳埋,仲獵咗過千members 俾旗下brand 用
肉酸到...

平時講錯野都可以拉埋嚟講。將買賣同你啲例子擺埋一齊 我啲股票唔小心低價放咗,唔該比翻我 呢個先係豐澤而加嘅情況呀

股票低價放左,錯得太離譜真係追得番

笑撚咗,揾邊個嘔比你?同你買咗股票果個持有人?
我認同連登仔普遍係為著數

但唔代表兇澤做錯事唔洗代價
你話以為我地有無條件退貨拎原價我先覺得合理
得300蚊就想平息件事未免太著數

肯比返300現金券仲叫無代價?連登仔真係識得搶道德高地再拎便宜,仲要咁多人正評
肉酸到...

樓主其實講得好清楚
法律上分分鐘你講得岩
道理上根本就係流氓

最尾兩句夠精警
佢點定價我點解要幫賣家諗埋

利申:無買 偏向支持買家果邊

所以我認同架 繼續打飛機 聽日記得入表 唔好係度吠 咁真誠相信留返同個官表演

你同果個醫科生user比真係即刻高下立見

利申 無買 但呢單野好精彩好有思考價值所以黎睇正反意見

由佢地當我打手 我純粹花生友 想睇表演
肉酸到...

樓主其實講得好清楚
法律上分分鐘你講得岩
道理上根本就係流氓

可以咁講,不過對住流氓要講道德?

以直報怨 以德報德

好答問題啦

推廣只限一天?
你過黎排隊見我先

所以逢星期五更新 上星期五更新完啲價無事 到琴日突然劈價 勸你唔好讀醫 唔好害人
各位苦主唔洗講咁多
一於告豐澤告到李生甩褲
咁點解買到2手iphone都無得即場退款
你公司點對人 人咪點對你
提交申索書 ——
申索款額不超過 $5,000 ......................... 20

申 索 款 額 超 過 $5,000 , 但 不 超 過$25,000 .................................................. 40

申索款額超過 $25,000,但不超過 $50,000 .................................................. 70
申索款額超過 $50,000,但不超過 $75,000 .................................................. 120

計埋法庭雜費 頂盡咪幾舊水

睇下你幾撚肉緊 點呀計到會賺定蝕未?

多謝你推翻上黎
本身都唔記得左邊頁

肯告未呀你?洗唔洗籌旗呀乞衣仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞