到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
咁其實都無人拎支槍指住 豐澤用298 出貨。。。。
道理兩邊走姐

不嬲我見到呢d bug都會去試下買 搏佢出貨無問題,搏唔到咪算囉,笑兩日當無事發生過,有咩損失。

其實網上購物同買賣股票好相似,有時fat finger 錯價交易,港交所都有權取消交易,根本就好平常

等等先
港交所有權取消
係因為有相關法律講到明
港交所上市, 自己做交易 係不能用於呢單CASE

所以我另一個reply 話現行法律保障唔到網上商店。你幻想今次對像唔係李家誠,你同我講我開間鋪,有機會因為一個IT系統錯誤 打開門俾人搶晒所有貨,邊個夠膽做生意

唔好話咩298都係有俾錢,如果佢set左免費都一樣大把人搶,成件事我覺得同實體鋪半夜度閘爛左俾人搶晒d貨一樣
係阿 誠哥打開銀包比你任拎阿 講得出黎唔怕比人笑

你知唔知自己講緊咩

知 見到你個乞衣係度9up

你要消費者定“價格合理”
涉及數字嘅野,當然要睇財務報告先最清楚
咁你嘅“價格合理”最後都要消費者做乜做乜
點解消費者有責任去定“價格合理”?

你答撚左我問題先啦屌你老母

“幾萬既野減到298”合唔合理一個小學生又答到你啦 買家真係有需要做任何research先知合唔合理?

你條小學雞
人地講到明劈價,原價三萬貨品標三萬蚊先唔合理, 原價三萬劈到三萬先合理附合“減價”

“買家真係有需要做任何research”你個ON 9揾俾我睇邊條法例講明買家有責任定價

傻仔, 你一直唔答我問題, 一直答你
唔好以為引用錯CASE 做道德塔利班好型

係啲人太弱智
定啲人憎人富貴嫌人窮 盲撚晒
關個數量咩事
有限未有限

一萬部都叫有限

喺上面有人話無限呀嘛

豐澤有街貨派緊
你點可能話無貨
聽日快d出去豐澤門口乞求下人300蚊賣部iphone俾你啦

有商家佬會拎一萬部所謂限量既新機出黎比你班乞衣買 繼續打飛機啦 屌哂你地老母
咁其實係邊個錯先?
仲記唔記得早幾日有個POST 係有個人就咁放個Airpod 係大學圖書館,出來就比人偷左?
係偷野果個人錯,定大意果個人錯?
係兩個人都有錯,而且係大意果個人錯先
更何況R 著數仲要唔係偷野添
咁既然錯,係咪應該要承擔責任?
你可以話佢已經比左300蚊做平息
對唔住,個賠償責任去到邊係應該要買賣雙方共同協商
傾唔掂,咪法庭見囉!我以為香港係法治社會添
乜原來違反合約原則單方面話賠某個金額比對方就可以冇事架?
而且唔好撚成日話人地意圖R 著數,分明係有咩目的諸如此類
香港係行資本主義架!大家打算低買高賣有乜野問題呀?
喂,今次標得太低你先覺極端啫,你知唔知香港每日有幾多人旺角買一堆野返新界賣返比香港人都已經一轉執幾舊水
咁係咪佢本來係旺角買野,旺角個賣家發現佢意圖係轉售既,又發現自己個價同新界賣得到既價差一截,就可以話佢標錯價唔賣野比人丫?
諗都覺得痴線啦!
係資本主義社會光天化日咁打擊正常合法商業買賣,咁同直接變共產有咩分別呀?

你提到係合約精神 / 公平交易呢兩樣野。其實我諗而家有爭議,係因為有部人覺得呢個係一個唔公平嘅交易。

豐澤係技術出錯,而有部分買家係知道系統出錯,所以就從呢個漏洞從中取利。
呢種從漏洞中取利嘅行為,令到一部分人覺得呢個係一個唔公平嘅合約,因為賣方係無心之失之下,簽咗呢個合約。
情形有啲似個老人家訓到半夜就摷佢起身,趁佢矇盛盛簽遺囑。

當然另一部人就覺得你死你事喇,資本主義社會,合約簽咗就簽咗,你賣埋條命我都應份。

又係一場左與右嘅搏奕

你可以咁講
假設有部分人認真以為聖誕速銷既話
而家咁做對佢地黎講又公唔公平
事實上你唔會知道個班買家究竟屬於咩人
根據返資本市場我覺得豐澤應該要比貨人

利申 無買
你唔同意Iphone 值過萬你大可以去用山寨機、無人拎支槍指住你叫你用Iphone 。

黃子華講得好岩,面斥不雅就係呢d

又係自由巿場 我個例子係想講,商家佬賺到盡無問題,巿民賺翻一萬幾千,肉酸。神邏輯 唔撚見你話商家佬肉酸,大家都係想獲得利益啫,畫公仔真係要畫岀腸

btw,點解唔回應埋我果句消費者保障自己權益有咩錯呀

講到尾你地咁燥都係因為對家係李家誠遮下話,如果係良心小店會唔會有咁多人話要告佢?

憎商家佬一件事,我都憎。但係件事本質唔會因為對面係大商家定小商鋪有變

保障消費者唔好買到次貨,假貨,或者以不合理高價出售貨物就聽過;原來仲要保障埋系統出錯俾人打薄要蝕錢

咁我話會現行法例保障網上賣野既鋪頭方面非常不足。實體鋪標錯價,去到cashier 可以唔收你錢,講句唔好意思打錯價錢牌,但係run online shop 系統一錯就要成個倉俾人放題

高質
咩爲商家佬諗啫 都係果句 如果咁好死298買到成皮野既電子產品 佢會唔限數量等你班撚樣落單? 啲咩真誠相信啲廢話收嗲啦 第一日住香港定智商有問題?

佢點定價我點解要幫賣家諗埋

利申:無買 偏向支持買家果邊
咩爲商家佬諗啫 都係果句 如果咁好死298買到成皮野既電子產品 佢會唔限數量等你班撚樣落單? 啲咩真誠相信啲廢話收嗲啦 第一日住香港定智商有問題?

香港嘅邏輯教育好有問題
岀錯咪負責,就係咁簡單

真係想知你平時講錯野點收科
出錯,出黎解釋,道歉,係最合理做法,下次避免方法,再有誠意先係有賠償,點講都唔會係將錯左件事繼續落去先叫負責掛
照你咁講,入錯錢入人戶口唔洗還啦
waiter送錯飯你食完唔洗比錢?
老師改錯卷事後發現都唔可以扣你分?
肉酸到...

平時講錯野都可以拉埋嚟講。將買賣同你啲例子擺埋一齊 我啲股票唔小心低價放咗,唔該比翻我 呢個先係豐澤而加嘅情況呀

股票低價放左,錯得太離譜真係追得番
一個大集團最多嘅係錢 佢出貨蝕少少錢 賺名聲賺信用 佢都係賺 咁佢出貨俾你 其實你都係覺得佢賺咗架啦 唔係咩 嗰啲咩monopoly 咪又係繼續 而家仲衰啲添 連名聲都賺埋 即係市民同大財團嘅對戰 大財團又贏多一步

我只能夠講他人嘅錯誤係唔應該成為任何人嘅得益 如果你有好大嘅損失 咁佢應該要賠俾你 而嗰份錢係叫compensation 補償 而唔係penalty 罰款 即係講到尾 你係冇權力去罰佢 你因為他人嘅錯誤而有直接得益 其實你嘅所得本質上係由錯誤帶黎 因為錯誤而出現嘅野 本質上又有幾咁正確? 唔正確嘅又點會符合你所講嘅正途

至於買賣係咪合法 我諗要睇acceptance of contract 即係買家俾咗錢未 如果俾咗嘅 法律上消費者係應該要收到嗰部iphone 呢個情況亦都係有案例可以查
不過豐澤可以話係電腦故障亦喺合理時間內立即補咎 因此invitation of contract 唔係genuine 可以同你慢慢打官司 不過講到尾 市民就算贏咗官司都好 都唔代表咁係正途 因為法律係掌管社會運作 而唔係代表公義

其實你以為正途嘅手法絕對唔係正途 而同非正途嘅商家佬玩 你必需要用唔公義嘅手段

只能夠講 到最後 你自己同商家佬互相玩嗱渣手段 搞到自己同佢一樣賤格 以為自己光榮戰勝佢 其實贏嘅都係得部iphone仔 值得咩

而加唔係罰佢,只係要佢尊重翻合約精神,買家比咗錢就應該岀貨。而且我真係唔覺係咩嗱渣手段,唔係偷呃拐騙,都唔係專登捕住佢。而且上面都有人提及過,而加最大問題係商家佬同一般買家勢力失衡先係最大問題,佢地話乜就乜。如果同樣情況,我唔小心眼花落錯單買錯野,想退翻錢,9成9係比現金卷你,而唔會比翻現金你。點解乜都佢地話哂事?咁又有無公義?仲有,你問贏部iphone仔值唔值。呢件事應該睇做買家群同豐澤嘅角力,而唔係睇單一買家。我覺得最後爭取到嘅話,絕對值。爭取到嘅唔單止係堆貨,仲係為一般個別買家爭取翻應有嘅平等地位。

試問履行一份錯嘅合約 係咪合乎公義? 而你喺短時間內得知合約有問題 你都唔容許修改又係咪合乎合約精神? 所謂合約精神並唔單單在於有冇履行條款

所以講到尾 你今次打官司贏佢 你都係執著人地寫錯咗嘅contract 咁樣絕對唔係啲咩漂亮嘅手段

你講消費者換貨係一個好強嘅論點 但唔好唔記得條款嘅訂立係為咗保障賣方唔會回收到殘缺嘅商品

唔單單係大財團 其實落後地區 一對一 barter trade system 以物亦物都會用到呢條條約 唔係財團整出黎剝削市民 喺香港 你去小店買野佢一樣會咁對你 咁你係咪又要對付啲小店? 定還是你係想爭取所有買賣雙方嘅平權?

如果你真係要用換貨黎做point 咁你面對著嘅已經唔係大財團 而係由大財團到士多小店, 拍賣網嘅所有平民百姓

好多時候 大財團都仲尚且從寬 貨都唔check 就俾現金券你 但網上c2c購物嗰啲見你話要換 就直接block 你 相較之下 其實大財團係咪已經對我地好好 ?? 咁點解你仲要聲討咗佢先 而唔係討伐咗啲普通人 首先解決嚴重嘅問題? 好喇 到你討伐完 買賣雙方所謂平權 你又見唔見到會有啲咩問題?

大財團好過舊屎,所以就好好 話你知,即使確認到件貨無殘無缺,佢一樣唔會比你退,咁又係咪保障緊唔會收翻殘缺品呀?根本就係不論商家定消費者,對自己有利嘅條款一定會嚴格執行。商家收到錢仲退比你?緊係袋袋平安話知你件野全新無開封啦,換貨就得,退貨就收皮。

btw,點解我唔討伐咗啲垃圾ig shop先。唔好轉移視線,佢地垃圾還垃圾,呢個眾所周知無需要討論。而且佢地垃圾唔代表要放過今次做錯嘅豐澤,唔好拉埋嚟講
出錯,出黎解釋,道歉,係最合理做法,下次避免方法,再有誠意先係有賠償,點講都唔會係將錯左件事繼續落去先叫負責掛
肉酸到...

平時講錯野都可以拉埋嚟講。將買賣同你啲例子擺埋一齊 我啲股票唔小心低價放咗,唔該比翻我 呢個先係豐澤而加嘅情況呀

股票低價放左,錯得太離譜真係追得番

而家嘅情況就係我想追就追得返

仲有做奴隸嘅幫奴隸主打壓其他奴隸

同埋條傻仔都未答我消費者點解有責任推測“合理定價”?

答唔到咪唔答

你認奴隸咋我唔認架 不過都解釋到點解成陣乞兒味出哂黎

“仲有做奴隸嘅幫奴隸主打壓其他奴隸” 以你既邏輯 即係幫親不幫理先係岩? 咁你死返上蝗國做終國人啦屌你老母

“未答我消費者點解有責任推測“合理定價” #495

你#495有撚答過我
你駛唔駛黎醫院掛個號黎見我

所以我認同架 繼續打飛機 聽日記得入表 唔好係度吠 咁真誠相信留返同個官表演
咁其實係邊個錯先?
仲記唔記得早幾日有個POST 係有個人就咁放個Airpod 係大學圖書館,出來就比人偷左?
喂,今次標得太低你先覺極端啫,你知唔知香港每日有幾多人旺角買一堆野返新界賣返比香港人都已經一轉執幾舊水
咁係咪佢本來係旺角買野,旺角個賣家發現佢意圖係轉售既,又發現自己個價同新界賣得到既價差一截,就可以話佢標錯價唔賣野比人丫?
諗都覺得痴線啦!
係資本主義社會光天化日咁打擊正常合法商業買賣,咁同直接變共產有咩分別呀?

好聽果句就係貪小便宜
難聽就係乘人之危

不停咁合理化自己既惡行

你話抱著一試無妨既心態都算,搞到咁真係好難睇 同大陸厘一樣咁厚顏無恥

減緊價就係貪小便宜啦
點解咁耐無人罵推減價嘅商人?

貪小便宜唔係問題,減價狗衝自然合情合理

但係減價定錯價,係人都知

你天真無邪或者智商達唔到人既level咁我都冇野好講

但明知係Bug都要利用
利用完之後 仲要扮哂蟹話係減價 理直氣壯 大聲夾惡

R爛塊面咁R著數真係好嘔心
依啲人的氣度、尊嚴同面子真係好唔值錢
咁你答我究竟你係因為見到豐澤擘殺呢個promotion先入去買 定連登講先入係買啊

“貪心創造交易” 係正常情況下係雙方你情我願 覺得價格合理先會發生到
呢個case邊到乎合到呢個條件?

你一直逃避緊我問題仲spin去一啲小學生都知既常識

一係你就厚面皮啲話你完全唔知情 唔覺得係系統出錯 genuinely認為呢個係賣家既intention減到咁低 咁我收皮無野講

你要消費者定“價格合理”
涉及數字嘅野,當然要睇財務報告先最清楚
咁你嘅“價格合理”最後都要消費者做乜做乜
點解消費者有責任去定“價格合理”?

你答撚左我問題先啦屌你老母

“幾萬既野減到298”合唔合理一個小學生又答到你啦 買家真係有需要做任何research先知合唔合理?

唔合理,唔代表消費者要放棄自己應有嘅權益。比咗錢就要收貨,兩件事無關係
咁其實係邊個錯先?
諗都覺得痴線啦!

你提到係合約精神 / 公平交易呢兩樣野。其實我諗而家有爭議,係因為有部人覺得呢個係一個唔公平嘅交易。

豐澤係技術出錯,而有部分買家係知道系統出錯,所以就從呢個漏洞從中取利。
呢種從漏洞中取利嘅行為,令到一部分人覺得呢個係一個唔公平嘅合約,因為賣方係無心之失之下,簽咗呢個合約。
情形有啲似個老人家訓到半夜就摷佢起身,趁佢矇盛盛簽遺囑。

當然另一部人就覺得你死你事喇,資本主義社會,合約簽咗就簽咗,你賣埋條命我都應份。

又係一場左與右嘅搏奕

系統出錯係人為失誤
就算佢比人HACK 左入去改佢價錢都係豐澤人為失誤,因為佢網絡保安做得未夠好
無心之失,即係都係失左啦
同老人家訓到半夜點同,唔好再QUOTE 埋D 咩飲醉酒,比人用槍指住頭果D 做例子,根本就唔係有外力影響到佢做錯
佢自己本身就做錯
你話踢波人地鏟到你斷腳先入到,都話可以駁佢果球犯規唔計
咁你係真係禁區自己仆街丫嘛!咁我直入一球又乘人之危呀?
唔通我真係對面隊帶緊波去你個龍喇,見你自己仆街我要扶返你先呀?
「唔得既,你都來唔切守我,我就咁入左,好唔正人君子架!」
屌諗起都覺得白痴啦!
好聽果句就係貪小便宜
難聽就係乘人之危

不停咁合理化自己既惡行

你話抱著一試無妨既心態都算,搞到咁真係好難睇 同大陸厘一樣咁厚顏無恥

減緊價就係貪小便宜啦
點解咁耐無人罵推減價嘅商人?

貪小便宜唔係問題,減價狗衝自然合情合理

但係減價定錯價,係人都知

你天真無邪或者智商達唔到人既level咁我都冇野好講

但明知係Bug都要利用
利用完之後 仲要扮哂蟹話係減價 理直氣壯 大聲夾惡

R爛塊面咁R著數真係好嘔心
依啲人的氣度、尊嚴同面子真係好唔值錢

所以叫佢地留返同個官表演
唔係wo
我一路都覺得係聖誕速銷

不斷搵啲對自己有利既言論去將自己r著數既行為合理化
時間應該點賠?唔通叫誠哥俾返d時間你?定係計番你份糧再除以時間?
得唔到預期貨物?sry件貨一日未到手一日都唔係你
所謂借貸風險,用返苦主邏輯,做生意風險自負

交易完成指示最多只係你簽左約咁解,我係問緊你合約入面講d乜你班苦主都係貼唔到出黎

仲有咩想講就留返同個官講,記得籌定堂費律師費

你邏輯好𠹌有問題,咩一日未到手一日唔係你?俾𠹌哂錢唔交貨已經係問題
乜能嘢合約?買嘢有根有漒,法律上已經係有效力銷售証據,意義等同合約,一買一賣已成交,噚晚嘅事如冇今日cut 單已經按正常運作,今日討論係兇宅單方面cut 單,而出錯責任完全係兇宅內部,銷費者有權利追討,追唔追到,告唔告一件事,唔好乞兒前,道德綁架後咁講你道理
各買家未需上庭無需俾💰已有幾個部門可協助,已成功判罰幾年後再民事豐澤仲得
咪𠹌以為自己好柒醒,做開狗你嘅事
利申:冇買,睇唔過眼啲𠹌樣扮嘢嚇鬼

果份「合約」我係expect呢d,點知班「苦主」spin 左咁耐都係唔去搵,最後係要我自己搵

就算入罪,罰款都唔係落你袋
要賠償就要入稟民事,到時唔俾堂費律師費搵鬼同你打

被一個懶醒o既撚樣撚狗應該點稱呼?撚撚樣?

你呢個係講緊一份contract既standard terms and conditions,但你一份contract仲要有offer and acceptance,consideration,intention to create legal relations,而你就算有一份binding contract都可能因為一啲vitiating factors(今次係mistake)而搞到佢void咗。
而家個問題在於豐澤credit card hold limit算唔算一種acceptance,份standard terms and conditions有冇相關limitation clauses限制呢方面情況(就算有都唔代表萬能),同埋呢個pricing error算唔算unilateral mistake fundamental to the contract,有既話咪void contract。
事實上真係有案例基於價錢「低到唔合理」所以用咗mistake doctrine黎void咗個contract,但既然都有唔少外國案例係度,咪姐係世界各地遇到呢種情況,真係想玩既都係法庭見,呢件本來就唔係啲咩肉酸既事。講到尾,我都唔覺得我作為一個消費者有責任去顧商家覺得呢個bargain合唔合理。
岀錯咪負責,就係咁簡單

肉酸到...

樓主其實講得好清楚
中心思想係,大家其實明知係人為出錯
而最後成班人為左拎到著數
而講出一堆理由 "誠信,權利,責任"上嘅問題
意圖死係人出錯情況下硬要收到件價
明明自己本黎就冇真正嘅損失
法律上分分鐘你講得岩
道理上根本就係流氓
唔係wo
我一路都覺得係聖誕速銷

不斷搵啲對自己有利既言論去將自己r著數既行為合理化

點解你假定左班人一定R著數
你唔同意Iphone 值過萬你大可以去用山寨機、無人拎支槍指住你叫你用Iphone 。

黃子華講得好岩,面斥不雅就係呢d

又係自由巿場 我個例子係想講,商家佬賺到盡無問題,巿民賺翻一萬幾千,肉酸。神邏輯 唔撚見你話商家佬肉酸,大家都係想獲得利益啫,畫公仔真係要畫岀腸

btw,點解唔回應埋我果句消費者保障自己權益有咩錯呀

講到尾你地咁燥都係因為對家係李家誠遮下話,如果係良心小店會唔會有咁多人話要告佢?

憎商家佬一件事,我都憎。但係件事本質唔會因為對面係大商家定小商鋪有變

保障消費者唔好買到次貨,假貨,或者以不合理高價出售貨物就聽過;原來仲要保障埋系統出錯俾人打薄要蝕錢

咁我話會現行法例保障網上賣野既鋪頭方面非常不足。實體鋪標錯價,去到cashier 可以唔收你錢,講句唔好意思打錯價錢牌,但係run online shop 系統一錯就要成個倉俾人放題

岩岩大大聲屌既可唔可以回應下,如果你只係針對李家誠唔係針對件事咁我收皮先
唔好扮到好似好無聊唔撚care去玩下咁啦
照鏡睇下自己個濕鳩肉緊樣先

乖啦唔好酸

提交申索書 ——
申索款額不超過 $5,000 ......................... 20

申 索 款 額 超 過 $5,000 , 但 不 超 過$25,000 .................................................. 40

申索款額超過 $25,000,但不超過 $50,000 .................................................. 70
申索款額超過 $50,000,但不超過 $75,000 .................................................. 120

計埋法庭雜費 頂盡咪幾舊水

睇下你幾撚肉緊 點呀計到會賺定蝕未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞