到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
298平價要件貨就肉酸,iphone賣一部過萬賺我8000,9000就叫明碼實價公平買賣

商家佬玩撚哂,消費者保障自己權益就肉酸

你唔同意Iphone 值過萬你大可以去用山寨機、無人拎支槍指住你叫你用Iphone 。

黃子華講得好岩,面斥不雅就係呢d

又係自由巿場 我個例子係想講,商家佬賺到盡無問題,巿民賺翻一萬幾千,肉酸。神邏輯 唔撚見你話商家佬肉酸,大家都係想獲得利益啫,畫公仔真係要畫岀腸

btw,點解唔回應埋我果句消費者保障自己權益有咩錯呀

講到尾你地咁燥都係因為對家係李家誠遮下話,如果係良心小店會唔會有咁多人話要告佢?

憎商家佬一件事,我都憎。但係件事本質唔會因為對面係大商家定小商鋪有變

保障消費者唔好買到次貨,假貨,或者以不合理高價出售貨物就聽過;原來仲要保障埋系統出錯俾人打薄要蝕錢

咁我話會現行法例保障網上賣野既鋪頭方面非常不足。實體鋪標錯價,去到cashier 可以唔收你錢,講句唔好意思打錯價錢牌,但係run online shop 系統一錯就要成個倉俾人放題
你要消費者定“價格合理”
涉及數字嘅野,當然要睇財務報告先最清楚
咁你嘅“價格合理”最後都要消費者做乜做乜
點解消費者有責任去定“價格合理”?

你答撚左我問題先啦屌你老母

“幾萬既野減到298”合唔合理一個小學生又答到你啦 買家真係有需要做任何research先知合唔合理?

電腦節都有一蚊電腦

無限一蚊電腦?
連登仔都幫有錢佬講野

搶到貨嘅人vs搶唔到貨嘅人
搶到貨嘅人vs豐澤

敵人嘅敵人即係朋友

“幾萬既野減到298”合唔合理一個小學生又答到你啦 買家真係有需要做任何research先知合唔合理?

電腦節都有一蚊電腦

1蚊機票 1蚊龍蝦 都有大大隻字大大張poster寫明呢個係special promotion
呢單case所以items都一樣價錢 又無限availability
根本唔洗用腦都知有問題
所以先話你夠厚顏無恥咁話唔覺價錢有問題系統出錯咪ok囉

電腦節都有一蚊電腦

無限一蚊電腦?

其實今次豐澤係有限數量
你唔同意Iphone 值過萬你大可以去用山寨機、無人拎支槍指住你叫你用Iphone 。

又係自由巿場 我個例子係想講,商家佬賺到盡無問題,巿民賺翻一萬幾千,肉酸。神邏輯 唔撚見你話商家佬肉酸,大家都係想獲得利益啫,畫公仔真係要畫岀腸

仲有做奴隸嘅幫奴隸主打壓其他奴隸

同埋條傻仔都未答我消費者點解有責任推測“合理定價”?

答唔到咪唔答
叫咩豐澤苦主丫,叫豐澤乞兒仔算啦
損失:
1.時間
2.得唔到預期貨物
3.動用流動資金或信用卡限額成本
4.用信用卡或借錢買,有借貸風險利息
仲有好多,不過睇你點答先

合約:
有交易完成指示
有岀貨email
即商家明確表態並接受是次交易

時間應該點賠?唔通叫誠哥俾返d時間你?定係計番你份糧再除以時間?
得唔到預期貨物?sry件貨一日未到手一日都唔係你
所謂借貸風險,用返苦主邏輯,做生意風險自負

交易完成指示最多只係你簽左約咁解,我係問緊你合約入面講d乜你班苦主都係貼唔到出黎

仲有咩想講就留返同個官講,記得籌定堂費律師費

你邏輯好𠹌有問題,咩一日未到手一日唔係你?俾𠹌哂錢唔交貨已經係問題
乜能嘢合約?買嘢有根有漒,法律上已經係有效力銷售証據,意義等同合約,一買一賣已成交,噚晚嘅事如冇今日cut 單已經按正常運作,今日討論係兇宅單方面cut 單,而出錯責任完全係兇宅內部,銷費者有權利追討,追唔追到,告唔告一件事,唔好乞兒前,道德綁架後咁講你道理
各買家未需上庭無需俾💰已有幾個部門可協助,已成功判罰幾年後再民事豐澤仲得
咪𠹌以為自己好柒醒,做開狗你嘅事
利申:冇買,睇唔過眼啲𠹌樣扮嘢嚇鬼

果份「合約」我係expect呢d,點知班「苦主」spin 左咁耐都係唔去搵,最後係要我自己搵

就算入罪,罰款都唔係落你袋
要賠償就要入稟民事,到時唔俾堂費律師費搵鬼同你打

被一個懶醒o既撚樣撚狗應該點稱呼?撚撚樣?
貪心都冇問題咁真係冇得講 大家思想好唔同
唔認冇野既 但既然你覺得冇問題咪大方認 男人大丈夫怕d咩

問題係根本全世界人都貪心,你而家仲講咩思想好唔同代表你先係唔認貪心果個,50蚊賣層樓比你你會唔會話同市價差太遠唔要?

好心唔好成日咩所有男人都叫過雞咁拉曬全世界落水啦 你貪心咪你既事
你50蚊賣層樓比我我會要 但你唔小心比左層樓我一定會還返比你 信就信唔信就算
我成世人都未貪過人地一蚊 執過兩次電話都比返人 車馬費都冇要

屌 講極你都唔撚明,我係話人貪心係必然的,同認唔認無關係,唔係咩要羞恥既事 我賣間屋比你50蚊唔通我自願就無損失?點解你又會要?加上佢出得錯就估到會比人利用,標價唔係佢責任?點解你又要覺得佢商人賺錢係應份?佢平時d貨又係良心價?如果佢d貨賣貴一倍利潤會高左佢一定諗都唔諗就加價,你估佢又會幫你考慮埋咁好?
咁你答我究竟你係因為見到豐澤擘殺呢個promotion先入去買 定連登講先入係買啊

“貪心創造交易” 係正常情況下係雙方你情我願 覺得價格合理先會發生到
呢個case邊到乎合到呢個條件?

你一直逃避緊我問題仲spin去一啲小學生都知既常識

一係你就厚面皮啲話你完全唔知情 唔覺得係系統出錯 genuinely認為呢個係賣家既intention減到咁低 咁我收皮無野講

人地話聖誕大促銷所以唔覺得有問題喎
電腦節都有一蚊電腦

無限一蚊電腦?

其實今次豐澤係有限數量

限到咁多人都買到 勵害了我的港
無限一蚊電腦?

其實今次豐澤係有限數量

關個數量咩事
有限未有限
咁你答我究竟你係因為見到豐澤擘殺呢個promotion先入去買 定連登講先入係買啊

“貪心創造交易” 係正常情況下係雙方你情我願 覺得價格合理先會發生到
呢個case邊到乎合到呢個條件?

你一直逃避緊我問題仲spin去一啲小學生都知既常識

一係你就厚面皮啲話你完全唔知情 唔覺得係系統出錯 genuinely認為呢個係賣家既intention減到咁低 咁我收皮無野講

你條小學雞
人地講到明劈價,原價三萬貨品標三萬蚊先唔合理, 原價三萬劈到三萬先合理附合“減價”

“買家真係有需要做任何research”你個ON 9揾俾我睇邊條法例講明買家有責任定價

傻仔, 你一直唔答我問題, 一直答你
唔好以為引用錯CASE 做道德塔利班好型
其實今次豐澤係有限數量

關個數量咩事
有限未有限

一萬部都叫有限
咁其實係邊個錯先?
仲記唔記得早幾日有個POST 係有個人就咁放個Airpod 係大學圖書館,出來就比人偷左?
係偷野果個人錯,定大意果個人錯?
係兩個人都有錯,而且係大意果個人錯先
更何況R 著數仲要唔係偷野添
咁既然錯,係咪應該要承擔責任?
你可以話佢已經比左300蚊做平息
對唔住,個賠償責任去到邊係應該要買賣雙方共同協商
傾唔掂,咪法庭見囉!我以為香港係法治社會添
乜原來違反合約原則單方面話賠某個金額比對方就可以冇事架?
而且唔好撚成日話人地意圖R 著數,分明係有咩目的諸如此類
香港係行資本主義架!大家打算低買高賣有乜野問題呀?
喂,今次標得太低你先覺極端啫,你知唔知香港每日有幾多人旺角買一堆野返新界賣返比香港人都已經一轉執幾舊水
咁係咪佢本來係旺角買野,旺角個賣家發現佢意圖係轉售既,又發現自己個價同新界賣得到既價差一截,就可以話佢標錯價唔賣野比人丫?
諗都覺得痴線啦!
係資本主義社會光天化日咁打擊正常合法商業買賣,咁同直接變共產有咩分別呀?

你提到係合約精神 / 公平交易呢兩樣野。其實我諗而家有爭議,係因為有部人覺得呢個係一個唔公平嘅交易。

豐澤係技術出錯,而有部分買家係知道系統出錯,所以就從呢個漏洞從中取利。
呢種從漏洞中取利嘅行為,令到一部分人覺得呢個係一個唔公平嘅合約,因為賣方係無心之失之下,簽咗呢個合約。
情形有啲似個老人家訓到半夜就摷佢起身,趁佢矇盛盛簽遺囑。

當然另一部人就覺得你死你事喇,資本主義社會,合約簽咗就簽咗,你賣埋條命我都應份。

又係一場左與右嘅搏奕
好聽果句就係貪小便宜
難聽就係乘人之危

不停咁合理化自己既惡行

你話抱著一試無妨既心態都算,搞到咁真係好難睇 同大陸厘一樣咁厚顏無恥

其實貪小便宜冇問題 人貪心都正常
但最撚柒係呢頭屌鳩支那人,個頭自己又做埋同一樣既野
跟住仲要幾百個理由合理化自己既行為 完全同啲支那人一撚樣

關個數量咩事
有限未有限

一萬部都叫有限

喺上面有人話無限呀嘛
關個數量咩事
有限未有限

一萬部都叫有限

喺上面有人話無限呀嘛

係阿 誠哥打開銀包比你任拎阿 講得出黎唔怕比人笑
其實點解而家咁多人都有睇人仆街嘅心態
問心 你明知人地係系統出錯 都要話告9人係咩心態?
一萬部都叫有限

喺上面有人話無限呀嘛

你知唔知自己講緊咩

講到尾你地咁燥都係因為對家係李家誠遮下話,如果係良心小店會唔會有咁多人話要告佢?

憎商家佬一件事,我都憎。但係件事本質唔會因為對面係大商家定小商鋪有變

保障消費者唔好買到次貨,假貨,或者以不合理高價出售貨物就聽過;原來仲要保障埋系統出錯俾人打薄要蝕錢

咁我話會現行法例保障網上賣野既鋪頭方面非常不足。實體鋪標錯價,去到cashier 可以唔收你錢,講句唔好意思打錯價錢牌,但係run online shop 系統一錯就要成個倉俾人放題

咁都要睇下對方係咩人
https://lihkg.com/thread/931062/page/1
既然對方咁尊重合約精神
唔係應該任何時間都尊重合約精神?
喺上面有人話無限呀嘛

你知唔知自己講緊咩

知 見到你個乞衣係度9up
聽日快d出去豐澤門口乞求下人300蚊賣部iphone俾你啦
時間應該點賠?唔通叫誠哥俾返d時間你?定係計番你份糧再除以時間?
得唔到預期貨物?sry件貨一日未到手一日都唔係你
所謂借貸風險,用返苦主邏輯,做生意風險自負

交易完成指示最多只係你簽左約咁解,我係問緊你合約入面講d乜你班苦主都係貼唔到出黎

仲有咩想講就留返同個官講,記得籌定堂費律師費

你邏輯好𠹌有問題,咩一日未到手一日唔係你?俾𠹌哂錢唔交貨已經係問題
乜能嘢合約?買嘢有根有漒,法律上已經係有效力銷售証據,意義等同合約,一買一賣已成交,噚晚嘅事如冇今日cut 單已經按正常運作,今日討論係兇宅單方面cut 單,而出錯責任完全係兇宅內部,銷費者有權利追討,追唔追到,告唔告一件事,唔好乞兒前,道德綁架後咁講你道理
各買家未需上庭無需俾💰已有幾個部門可協助,已成功判罰幾年後再民事豐澤仲得
咪𠹌以為自己好柒醒,做開狗你嘅事
利申:冇買,睇唔過眼啲𠹌樣扮嘢嚇鬼

果份「合約」我係expect呢d,點知班「苦主」spin 左咁耐都係唔去搵,最後係要我自己搵

就算入罪,罰款都唔係落你袋
要賠償就要入稟民事,到時唔俾堂費律師費搵鬼同你打

被一個懶醒o既撚樣撚狗應該點稱呼?撚撚樣?

你收皮啦
民事可以小額錢債審裁處搞
比完錢一百幾十已經唔洗再其他律師費
你不斷重複一啲人地解釋左既論點
然後等啲入到黎淨係睇最後留言既人幫手bin
犀撚利

仲有做奴隸嘅幫奴隸主打壓其他奴隸

同埋條傻仔都未答我消費者點解有責任推測“合理定價”?

答唔到咪唔答

你認奴隸咋我唔認架 不過都解釋到點解成陣乞兒味出哂黎

“仲有做奴隸嘅幫奴隸主打壓其他奴隸” 以你既邏輯 即係幫親不幫理先係岩? 咁你死返上蝗國做終國人啦屌你老母

“未答我消費者點解有責任推測“合理定價” #495
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞