到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
咩爲商家佬諗啫 都係果句 如果咁好死298買到成皮野既電子產品 佢會唔限數量等你班撚樣落單? 啲咩真誠相信啲廢話收嗲啦 第一日住香港定智商有問題?

收皮啦 撚係唔限數量咩
死打手為左幫老細 直情唔理事實
屌,係連登只要講出民主,劣根,正義呢d攞分字眼
套入咩話題都先嬴一半
樓主真係心水清,好彩香港仲有你
d人明明係想r著數
人地都解釋左,係出錯
d人就拉埋誠信又乜乜柒柒黎講
佢地好似想連自己都呃埋
人地唔係出錯而係真心想講個價出黎玩人咁
問心果句,你地真心覺得人地本黎真係想1折賣d貨咩?
就算真係信,人地出黎解釋左係出錯真係咁難明?
同大陸d水果車翻車,d村民衝出黎搶西瓜有咩分別?
人地唔翻車就唔會拎,我都以為佢派水果姐,自己都呃撚埋
如果班人真心覺得自己冇錯,真心要叫一叫停民主
人民質素仲未開發情況下如果有民主一定仲亂

岀錯咪負責,就係咁簡單

真係想知你平時講錯野點收科
出錯,出黎解釋,道歉,係最合理做法,下次避免方法,再有誠意先係有賠償,點講都唔會係將錯左件事繼續落去先叫負責掛
照你咁講,入錯錢入人戶口唔洗還啦
waiter送錯飯你食完唔洗比錢?
老師改錯卷事後發現都唔可以扣你分?
肉酸到...
都係窮人思想啫 出生環境無得怪佢地
咁其實係邊個錯先?
仲記唔記得早幾日有個POST 係有個人就咁放個Airpod 係大學圖書館,出來就比人偷左?
係偷野果個人錯,定大意果個人錯?
係兩個人都有錯,而且係大意果個人錯先
更何況R 著數仲要唔係偷野添
咁既然錯,係咪應該要承擔責任?
你可以話佢已經比左300蚊做平息
對唔住,個賠償責任去到邊係應該要買賣雙方共同協商
傾唔掂,咪法庭見囉!我以為香港係法治社會添
乜原來違反合約原則單方面話賠某個金額比對方就可以冇事架?
而且唔好撚成日話人地意圖R 著數,分明係有咩目的諸如此類
香港係行資本主義架!大家打算低買高賣有乜野問題呀?
喂,今次標得太低你先覺極端啫,你知唔知香港每日有幾多人旺角買一堆野返新界賣返比香港人都已經一轉執幾舊水
咁係咪佢本來係旺角買野,旺角個賣家發現佢意圖係轉售既,又發現自己個價同新界賣得到既價差一截,就可以話佢標錯價唔賣野比人丫?
諗都覺得痴線啦!
係資本主義社會光天化日咁打擊正常合法商業買賣,咁同直接變共產有咩分別呀?

可以用一套完善既法律制度俾大家解決分歧係一件值得慶幸既事,成件事都係自己既權益,但黎到呢度就係「搞大件事」同「肉酸」
298平價要件貨就肉酸,iphone賣一部過萬賺我8000,9000就叫明碼實價公平買賣

商家佬玩撚哂,消費者保障自己權益就肉酸

你唔同意Iphone 值過萬你大可以去用山寨機、無人拎支槍指住你叫你用Iphone 。

黃子華講得好岩,面斥不雅就係呢d

又係自由巿場 我個例子係想講,商家佬賺到盡無問題,巿民賺翻一萬幾千,肉酸。神邏輯 唔撚見你話商家佬肉酸,大家都係想獲得利益啫,畫公仔真係要畫岀腸

btw,點解唔回應埋我果句消費者保障自己權益有咩錯呀

仲有做奴隸嘅幫奴隸主打壓其他奴隸

同埋條傻仔都未答我消費者點解有責任推測“合理定價”?
其實睇前因後果
係豐澤問題
唔係豐澤搞啲咁嘅嘢
點會造成咁?

至於之後嘅問題
其實你有錢就唔會去搶購
係窮先會咁做姐
咩爲商家佬諗啫 都係果句 如果咁好死298買到成皮野既電子產品 佢會唔限數量等你班撚樣落單? 啲咩真誠相信啲廢話收嗲啦 第一日住香港定智商有問題?

收皮啦 撚係唔限數量咩
死打手為左幫老細 直情唔理事實

我係鐘意睇你班死乞衣係度吠啫

我見識少 限量到成街人買到 訂單一張有幾廿部iPhone
套入咩話題都先嬴一半
d人明明係想r著數
人地都解釋左,係出錯
佢地好似想連自己都呃埋

樓主心水清到個account剩係出呢一個post添

睇黎咁多年黎香港咁多野發生
都真係唔及今次豐澤呢單咁荒謬

討論講論點,
出得一個post就講錯?
完全認同樓主論點
其實佢地係做錯野
咁做錯野咪要承擔翻責任
係咪每人300蚊優惠卷就算丫
你自己上網買野禁多左個零買左10件都要自己比哂佢la
你可唔可以到card center 講比300無數
做生意就係有風險咖la
又唔係黑客攻擊,又唔係中毒
你自己做錯野,無論係10蚊定係10億,都要食左佢咖la
邊個話用生意係包賺咖,個數太大就唔洗賠啊?一句唔小心就當無事?
你自己做錯野人地正當途俓買貨,叫你賠合情合理啦掛。
你D貨online 寫298,人地見平咪買,買之前仲要思考點解咁平,我諗咩關唔關你事丫,哇298一定有伏,大佬你大公司,你見到apple 咁扺有邊個唔尻衝,尻衝係因為你叫豐澤,就係信你唔會呃尻人,幾多人因為琴晚比左個人資料做左會員,你一句唔好意思就拎哂人地d個人資料,大佬D個人資料唔洗錢,唔係成本丫?
你話外國有案例唔賠咖,但依家明明係豐澤唔岩在先,其實正常邏輯去諗,佢D貨一定要照出,如果係因為以前案例,就叫人唔好去打,就因為咁去笑人,話人,咁合唔合理先。沒錯,案例係重要,但最重要既唔係果件事本身誰是誰,如果因為佢係大財團,佢係誠哥期下,同誠哥打官司哂氣la,咁唔係就正正反映社會的不公平咩。我唔係話買50幾部iPhone 既人既心態沒問題,但呢件事平心而論去睇,真係買左野既人錯咩,真係比左錢想拎到貨物但一句個伺候器壞就取消交易的人錯咩,佢地比左錢想拎貨本來就係正常,依家只係豐澤做錯野但係唔想承擔翻後果,係大家都覺得佢地唔洗承擔後果?定係社會既不公另到佢地唔洗承擔後果

我個人好希望大家係後者

豐澤洗唔洗承擔後果就睇法庭判(前題係有人告 )
不過唔該睇睇首發個post先講
大班人係豐澤未公告之前就講話成立乜野苦主聯盟 根本一早預左豐澤係標錯價 當中抱住「責任不在買家,自己有賺無蝕何樂而不為」而買既人有幾多個我真係唔知
係啊你有權益可以爭取(如你所講 買多10件要自己比晒佢)
但就算判贏左都改變唔到呢班人想攞人著數呢點
你問佢地有無錯? 法律上應該無錯
道德上就真係好唔知羞
所以回歸返個post既主題
「苦主」有既係道德底線既問題(單指買前已認為係標錯價既人)
豐澤退費唔賣有無錯係法律上既問題 我唔清楚法例
除非豐澤當初係故意呃人入貨

其實唔洗法庭判,邏輯上豐澤係應該要出貨
但佢呢個做法有冇問題我都答你唔到
其實呢件事可以睇到唔同既香港人同香港面貌
係我既角度而言,
1)見到平,就買幾件果D係正常既消費者,心態正常,岩自己用,平咪買
2)尻買,見到就禁,大手買入大手買出,其實我覺得同黃牛黨,炒iPhone 無異
3)花生撚,正正係大部分的香港人,事不關己,己不勞心,見到咁情況,哇最好搞大D,好好睇丫喂
4)唔接受賠償又唔出聲,係丫我係唔滿意丫,但係因為呢樣因為果樣,又唔肯出黎發聲,no action,一味識批評
5)屈服強權,300蚊是但la,好過冇,但明知自己利益可能受損
6)而偏偏係最重要行動者又小之有小
其實可以寫篇論文,從豐澤看香港人

全部我都同意 但我一直話有問題既係第7班人:
預左件事點發展都只會賺唔會蝕而想從中得益既人

btw所以咁多人講(1)果班人無錯真係無意思 因為呢班人從來唔係爭議範圍內
套入咩話題都先嬴一半
d人明明係想r著數
人地都解釋左,係出錯
佢地好似想連自己都呃埋

岀錯咪負責,就係咁簡單

出錯,出黎解釋,道歉,係最合理做法,下次避免方法,再有誠意先係有賠償,點講都唔會係將錯左件事繼續落去先叫負責掛
肉酸到...

入錯戶口真係可以唔還
你唔同意Iphone 值過萬你大可以去用山寨機、無人拎支槍指住你叫你用Iphone 。

黃子華講得好岩,面斥不雅就係呢d

咁其實都無人拎支槍指住 豐澤用298 出貨。。。。
道理兩邊走姐

不嬲我見到呢d bug都會去試下買 搏佢出貨無問題,搏唔到咪算囉,笑兩日當無事發生過,有咩損失。

其實網上購物同買賣股票好相似,有時fat finger 錯價交易,港交所都有權取消交易,根本就好平常

等等先
港交所有權取消
係因為有相關法律講到明
港交所上市, 自己做交易 係不能用於呢單CASE
足球比賽呢個例子的確唔能夠完美演譯而加嘅情況,我只係想用個誇張啲講法去帶岀人地做錯事係唔需要體諒。身邊親朋好友另計,因為大家有感情,唔應該由佢地身上拎著數,什至應該提醒佢地。但而加做錯事嘅人唔係你親密嘅人,都唔係陌生人,而係大財團。大財團賺我地錢仲唔夠多?大財團以monopoly或oligopoly嘅巿場規模去賺盡我地每一分每一毫,佢地咁樣對我地,我地有著數拎到盡有咩錯?而且係從正途手法去拎佢著數,你話應該受到懲罰,但受益嘅唔應該係巿民,呢單交易上,係巿民同大財團嘅交易,受益都唔應該巿民,唔同應該由政府罰佢款?比著係巿民買野時眼花睇錯咗話想退錢,你估佢退唔退?最多比翻現金卷你咋。大財團錯咗,因為規模大就要體諒?消費者個別事件就唔需要保障?

一個大集團最多嘅係錢 佢出貨蝕少少錢 賺名聲賺信用 佢都係賺 咁佢出貨俾你 其實你都係覺得佢賺咗架啦 唔係咩 嗰啲咩monopoly 咪又係繼續 而家仲衰啲添 連名聲都賺埋 即係市民同大財團嘅對戰 大財團又贏多一步

我只能夠講他人嘅錯誤係唔應該成為任何人嘅得益 如果你有好大嘅損失 咁佢應該要賠俾你 而嗰份錢係叫compensation 補償 而唔係penalty 罰款 即係講到尾 你係冇權力去罰佢 你因為他人嘅錯誤而有直接得益 其實你嘅所得本質上係由錯誤帶黎 因為錯誤而出現嘅野 本質上又有幾咁正確? 唔正確嘅又點會符合你所講嘅正途

至於買賣係咪合法 我諗要睇acceptance of contract 即係買家俾咗錢未 如果俾咗嘅 法律上消費者係應該要收到嗰部iphone 呢個情況亦都係有案例可以查
不過豐澤可以話係電腦故障亦喺合理時間內立即補咎 因此invitation of contract 唔係genuine 可以同你慢慢打官司 不過講到尾 市民就算贏咗官司都好 都唔代表咁係正途 因為法律係掌管社會運作 而唔係代表公義

其實你以為正途嘅手法絕對唔係正途 而同非正途嘅商家佬玩 你必需要用唔公義嘅手段

只能夠講 到最後 你自己同商家佬互相玩嗱渣手段 搞到自己同佢一樣賤格 以為自己光榮戰勝佢 其實贏嘅都係得部iphone仔 值得咩

而加唔係罰佢,只係要佢尊重翻合約精神,買家比咗錢就應該岀貨。而且我真係唔覺係咩嗱渣手段,唔係偷呃拐騙,都唔係專登捕住佢。而且上面都有人提及過,而加最大問題係商家佬同一般買家勢力失衡先係最大問題,佢地話乜就乜。如果同樣情況,我唔小心眼花落錯單買錯野,想退翻錢,9成9係比現金卷你,而唔會比翻現金你。點解乜都佢地話哂事?咁又有無公義?仲有,你問贏部iphone仔值唔值。呢件事應該睇做買家群同豐澤嘅角力,而唔係睇單一買家。我覺得最後爭取到嘅話,絕對值。爭取到嘅唔單止係堆貨,仲係為一般個別買家爭取翻應有嘅平等地位。

試問履行一份錯嘅合約 係咪合乎公義? 而你喺短時間內得知合約有問題 你都唔容許修改又係咪合乎合約精神? 所謂合約精神並唔單單在於有冇履行條款

所以講到尾 你今次打官司贏佢 你都係執著人地寫錯咗嘅contract 咁樣絕對唔係啲咩漂亮嘅手段

你講消費者換貨係一個好強嘅論點 但唔好唔記得條款嘅訂立係為咗保障賣方唔會回收到殘缺嘅商品

唔單單係大財團 其實落後地區 一對一 barter trade system 以物亦物都會用到呢條條約 唔係財團整出黎剝削市民 喺香港 你去小店買野佢一樣會咁對你 咁你係咪又要對付啲小店? 定還是你係想爭取所有買賣雙方嘅平權?

如果你真係要用換貨黎做point 咁你面對著嘅已經唔係大財團 而係由大財團到士多小店, 拍賣網嘅所有平民百姓

好多時候 大財團都仲尚且從寬 貨都唔check 就俾現金券你 但網上c2c購物嗰啲見你話要換 就直接block 你 相較之下 其實大財團係咪已經對我地好好 ?? 咁點解你仲要聲討咗佢先 而唔係討伐咗啲普通人 首先解決嚴重嘅問題? 好喇 到你討伐完 買賣雙方所謂平權 你又見唔見到會有啲咩問題?
岀錯咪負責,就係咁簡單

肉酸到...

入錯戶口真係可以唔還

有條友入錯錢比你
你用左就
有乞衣list未
仲有話要告個啲做野未呀 ?
有人代表自己話諗住大特賣有咩問題?
但有人諗住原來無貨就真係牽強左少少
因為豐澤己經公開左係網站故障
你話原來無貨 你代表豐澤? 定自己 9 up

BTW, 網上鳩UP笑下之嘛 唔洗又話人乞兒又新香港人喎
香港唔係美國 無集體訴訟就算真係有人告都唔會告得入啦
ON9先會入紙告 報紙出哂真名 俾你地班打手抹黑做乞兒仔出黎仲洗見人?

但而家真係豐澤法律上有錯
買家係呢件事係法律上係受害者係事實
而家個問題反而係 買家如果唔接受豐澤既賠償
就要受你地班濕鳩抹黑做乞兒仔同新香港人同埋無文化
即係要"被接受"賠償
連接唔接受賠償既權利都無
輿論機器我屌你個閪啦

受咩害?真心想知。心靈創傷?
法律計賠償好簡單,有損失咪賠,請問你損失左乜?
即係你架錢七俾我架波子撞凹左,你人無事,我賠車房錢唔夠,仲要俾埋我架波子你好未?

合約精神完成交易

人地份合約寫明可以cut 單 lol
好聽果句就係貪小便宜
難聽就係乘人之危

不停咁合理化自己既惡行

你話抱著一試無妨既心態都算,搞到咁真係好難睇 同大陸厘一樣咁厚顏無恥
肉酸到...

入錯戶口真係可以唔還

有條友入錯錢比你
你用左就

如果係黑錢 你仆硬街
減價就係商家佬利用你貪心架啦,佢減多啲我買多啲有咩問題,講貪心個班友唔好同我買減價野
受咩害?真心想知。心靈創傷?
法律計賠償好簡單,有損失咪賠,請問你損失左乜?
即係你架錢七俾我架波子撞凹左,你人無事,我賠車房錢唔夠,仲要俾埋我架波子你好未?

合約精神完成交易

人地份合約寫明可以cut 單 lol

有冇限係咩情況
今次有符唔符合以上嘅情況?
商家佬可以利用消費者貪心創造交易
消費者就唔可以貪心
你弱智就行開D LA

咁你答我究竟你係因為見到豐澤擘殺呢個promotion先入去買 定連登講先入係買啊

“貪心創造交易” 係正常情況下係雙方你情我願 覺得價格合理先會發生到
呢個case邊到乎合到呢個條件?

你一直逃避緊我問題仲spin去一啲小學生都知既常識

一係你就厚面皮啲話你完全唔知情 唔覺得係系統出錯 genuinely認為呢個係賣家既intention減到咁低 咁我收皮無野講

你要消費者定“價格合理”
涉及數字嘅野,當然要睇財務報告先最清楚
咁你嘅“價格合理”最後都要消費者做乜做乜
點解消費者有責任去定“價格合理”?

你答撚左我問題先啦屌你老母

“幾萬既野減到298”合唔合理一個小學生又答到你啦 買家真係有需要做任何research先知合唔合理?
好聽果句就係貪小便宜
難聽就係乘人之危

不停咁合理化自己既惡行

你話抱著一試無妨既心態都算,搞到咁真係好難睇 同大陸厘一樣咁厚顏無恥

減緊價就係貪小便宜啦
點解咁耐無人罵推減價嘅商人?
套入咩話題都先嬴一半
d人明明係想r著數
人地都解釋左,係出錯
佢地好似想連自己都呃埋

岀錯咪負責,就係咁簡單

肉酸到...

平時講錯野都可以拉埋嚟講。將買賣同你啲例子擺埋一齊 我啲股票唔小心低價放咗,唔該比翻我 呢個先係豐澤而加嘅情況呀
減價就係商家佬利用你貪心架啦,佢減多啲我買多啲有咩問題,講貪心個班友唔好同我買減價野

合唔合理 合唔合logic先 兇澤同你有親?
連登仔都幫有錢佬講野
咁你答我究竟你係因為見到豐澤擘殺呢個promotion先入去買 定連登講先入係買啊

“貪心創造交易” 係正常情況下係雙方你情我願 覺得價格合理先會發生到
呢個case邊到乎合到呢個條件?

你一直逃避緊我問題仲spin去一啲小學生都知既常識

一係你就厚面皮啲話你完全唔知情 唔覺得係系統出錯 genuinely認為呢個係賣家既intention減到咁低 咁我收皮無野講

你要消費者定“價格合理”
涉及數字嘅野,當然要睇財務報告先最清楚
咁你嘅“價格合理”最後都要消費者做乜做乜
點解消費者有責任去定“價格合理”?

你答撚左我問題先啦屌你老母

“幾萬既野減到298”合唔合理一個小學生又答到你啦 買家真係有需要做任何research先知合唔合理?

電腦節都有一蚊電腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞