到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
標錯價唔等如可以cancal 張單
學個律師話齋,如果佢已經接受左你既款項,就需要出貨
去超級市場買野,佢標錯價都依然要果個價錢賣比你,呢d 係消費者權益,之前金寶湯就係例子

其實之前好多外國網站都試過啦,最尾咪cut單唔出

你都係見人bug左先買,人地退番錢俾你,無拖無欠仲想點?真係想人地298出咁多貨呀?好心唔好咁肉酸啦,拎左番黎都唔好意思用啦

298平價要件貨就肉酸,iphone賣一部過萬賺我8000,9000就叫明碼實價公平買賣

商家佬玩撚哂,消費者保障自己權益就肉酸

你唔同意Iphone 值過萬你大可以去用山寨機、無人拎支槍指住你叫你用Iphone 。

黃子華講得好岩,面斥不雅就係呢d
去超級市場買野,佢標錯價都依然要果個價錢賣比你,呢d 係消費者權益,之前金寶湯就係例子

你都係見人bug左先買,人地退番錢俾你,無拖無欠仲想點?真係想人地298出咁多貨呀?好心唔好咁肉酸啦,拎左番黎都唔好意思用啦

平衡空間?
外國網站出錯, 照出貨
唔好以為自己9UP 幾句就加強說服力
大家都是中國人 不用分得那麼細

我睇唔到果班連登仔同佢地有乜分別

有比錢嫁喎
你講到成班垃圾傻西唔比錢搶人野咁

你講到搶食物班中國人無比錢禁 LOL

298平價要件貨就肉酸,iphone賣一部過萬賺我8000,9000就叫明碼實價公平買賣

你唔同意Iphone 值過萬你大可以去用山寨機、無人拎支槍指住你叫你用Iphone 。

咁其實都無人拎支槍指住 豐澤用298 出貨。。。。
道理兩邊走姐
屌,係連登只要講出民主,劣根,正義呢d攞分字眼
套入咩話題都先嬴一半
樓主真係心水清,好彩香港仲有你
d人明明係想r著數
人地都解釋左,係出錯
d人就拉埋誠信又乜乜柒柒黎講
佢地好似想連自己都呃埋
人地唔係出錯而係真心想講個價出黎玩人咁
問心果句,你地真心覺得人地本黎真係想1折賣d貨咩?
就算真係信,人地出黎解釋左係出錯真係咁難明?
同大陸d水果車翻車,d村民衝出黎搶西瓜有咩分別?
人地唔翻車就唔會拎,我都以為佢派水果姐,自己都呃撚埋
如果班人真心覺得自己冇錯,真心要叫一叫停民主
人民質素仲未開發情況下如果有民主一定仲亂

樓主心水清到個account剩係出呢一個post添

睇黎咁多年黎香港咁多野發生
都真係唔及今次豐澤呢單咁荒謬

點解會話消費者係貪心?
成件事係唔關既定價格事,豐澤係分銷商,佢係可以唔跟生產商價格黎定架喎,只要分銷商交代到點解要用哩個價錢賣哩件貨,而生產商無受損失就可以,而分銷商同生產商利益關係係唔關消費者事
消費者見你298一件電子產品點樣忍手唔買,哩個根本唔係貪小便宜問題,只係商家訂既價格低於成本,當然滿足絕大多數消費者既購買期望,自然就會買
你話佢地係苦主?佢地其實唔係,佢地係哩個情況下係無蝕到本,只係想用商家當時所訂既價格入貨
標錯價係商家問題,點解會話消費者無道德?跟足條款買貨品佢地錯係邊?

你睇返原post就知,大家都估計低價係技術故障造成(好似第二個回覆已經引用返上次lenovo標錯價單野)。而家個行為係expliot緊個技術失誤所造成嘅漏洞,所以係同貪心 / 貪小便宜有關。

唔貪心嘅做法應該係report個bug(執到野報警),就算唔知係bug,但對標價感懷疑(原post標題係:豐澤,堅定流)都應該向有關方面先查詢,而唔係瘋狂落單搏一搏。其實呢種搏一搏心態,正好係貪小便宜嘅表現。

當然我諗只有好有良心嘅人 / 唔做有法律後果先會咁樣report。因為對方係商家,而唔係一個人。如果對方係人都仲會覺得佢好慘。

所以咪話佢地乞衣囉 講咁多托咩 又會咁岩佢系統錯誤時候知道劈價 而家慢慢打飛機係度耶蘇
講得出咩撚野信用卡扣左錢就係完成左交易既人係咪未炒過iphone? iPhone 5,6仲炒得起既年代不嬲上網買到,扣埋信用卡錢,最尾都可能因為存貨唔夠俾蘋果cut單嫁啦。果陣一部Iphone 炒貴幾倍唔通我又拎住張單去叫蘋果賠呀

存貨唔夠cut 冇問題
條款允許佢哋咁做
但今次都唔係存貨唔夠

外國Black Friday 搶特價貨一樣會以存貨唔夠為理由cut單。唔係話佢間鋪無晒果隻貨,只要佢間鋪無晒係某個特價價位想出售既數量就可以cut,事後你想用完價買,個網站一樣會顯示有貨。

佢事先亦唔需要同你講佢特價打算賣幾多部。
好話啦
就算成件事告完出黎結果係合法咁又點
根本明眼人一睇就知呢啲行為野蠻又貪小便宜
係咁搬啲例子黎支持自己啲無理行為真係好多餘
成件事真係好羞家

你調轉咗,情況好似metoo,要客觀咁判唔係後患無窮。如果商家全身而退我問你,我開個網標明200蚊有新iphone,要登記會員,然後話打錯,之後退返200蚊再加網店100蚊e-coupon,仲要set到買夠500先用得,又拎到市民data又促銷到。

個個都咁做,後果係點?咪不停利用你貪心,而我做錯又冇事嘅心態去做另類促銷手法

呢d 係100%商業詐騙,循例講句切勿以身試法
在情,犯錯唔洗承擔責任?
在理,法例又唔洗遵守?
香港做生意真係完全唔洗承擔風險
總有一班人幫商家護航

你exact7ly 就係一個中國人
見便搶make sense 既
但仲要搞大件事就係柒

子華見到你咁努力幫李家建設社會都一定會好感動
點解會話消費者係貪心?
成件事係唔關既定價格事,豐澤係分銷商,佢係可以唔跟生產商價格黎定架喎,只要分銷商交代到點解要用哩個價錢賣哩件貨,而生產商無受損失就可以,而分銷商同生產商利益關係係唔關消費者事
消費者見你298一件電子產品點樣忍手唔買,哩個根本唔係貪小便宜問題,只係商家訂既價格低於成本,當然滿足絕大多數消費者既購買期望,自然就會買
你話佢地係苦主?佢地其實唔係,佢地係哩個情況下係無蝕到本,只係想用商家當時所訂既價格入貨
標錯價係商家問題,點解會話消費者無道德?跟足條款買貨品佢地錯係邊?

你睇返原post就知,大家都估計低價係技術故障造成(好似第二個回覆已經引用返上次lenovo標錯價單野)。而家個行為係expliot緊個技術失誤所造成嘅漏洞,所以係同貪心 / 貪小便宜有關。

唔貪心嘅做法應該係report個bug(執到野報警),就算唔知係bug,但對標價感懷疑(原post標題係:豐澤,堅定流)都應該向有關方面先查詢,而唔係瘋狂落單搏一搏。其實呢種搏一搏心態,正好係貪小便宜嘅表現。

當然我諗只有好有良心嘅人 / 唔做有法律後果先會咁樣report。因為對方係商家,而唔係一個人。如果對方係人都仲會覺得佢好慘。

3am同邊個查詢?點証明幾千單全部睇完連登再買?大陸網都有人買,哩個理由睇吓官啋你生臭狐

平衡空間?
外國網站出錯, 照出貨

出貨係人情唔出貨係道理,你夠膽講外國網站出錯次次都出貨?
樓主係豐澤打手?
一買一賣有乜問題
今次豐澤自己標錯價錢又好 員工失誤又好 錯嘅係佢地 作為一個消費者 買左嘢就要資格要求有貨 理得比幾多錢?

話乜柒華人劣根性 骨子裡貪心嗰啲都on撚99 我唔信一個正常人有平嘢唔買買貴嘢。相反唯一唔同嘅就係 比著西方 肯撚定好團結屌爆間公司 亦都唔會咁將問題訴諸於消費者身上

利申:冇買
講得出咩撚野信用卡扣左錢就係完成左交易既人係咪未炒過iphone? iPhone 5,6仲炒得起既年代不嬲上網買到,扣埋信用卡錢,最尾都可能因為存貨唔夠俾蘋果cut單嫁啦。果陣一部Iphone 炒貴幾倍唔通我又拎住張單去叫蘋果賠呀

存貨唔夠cut 冇問題
條款允許佢哋咁做
但今次都唔係存貨唔夠

外國Black Friday 搶特價貨一樣會以存貨唔夠為理由cut單。唔係話佢間鋪無晒果隻貨,只要佢間鋪無晒係某個特價價位想出售既數量就可以cut,事後你想用完價買,個網站一樣會顯示有貨。

呢個case 你上返個網會show 無貨
而而家豐澤依然可以買到

平衡空間?
外國網站出錯, 照出貨

比佢唔出貨係人情 叫佢出貨係道理啊
你會唔會搞錯左啲野

平衡空間?
外國網站出錯, 照出貨

而家係出貨先係道理
你夠膽講外國網站出錯次次都唔出貨?

又係自由巿場 我個例子係想講,商家佬賺到盡無問題,巿民賺翻一萬幾千,肉酸。神邏輯 唔撚見你話商家佬肉酸,大家都係想獲得利益啫,畫公仔真係要畫岀腸

btw,點解唔回應埋我果句消費者保障自己權益有咩錯呀
咩爲商家佬諗啫 都係果句 如果咁好死298買到成皮野既電子產品 佢會唔限數量等你班撚樣落單? 啲咩真誠相信啲廢話收嗲啦 第一日住香港定智商有問題?
其實今件事嘅重點根本唔係咩漏洞

而係點解可以隨便俾人cut 單

存貨唔夠cut 冇問題
條款允許佢哋咁做
但今次都唔係存貨唔夠

你單野引用唔到單CASE
因為豐澤大把貨
其實點解人地話技術出錯都要吿就係劣根性?法庭本身唔係一個俾大家公平(理論上係)解決disputes既地方黎架咩?

應該係講緊又要做雞又要拎貞節牌坊果班姐

根據連登仔時事台草木皆毛o既邏輯,呢班友先至係特登整臭「苦主」形象曲線同大商家護航o既保誠黨

咁其實都無人拎支槍指住 豐澤用298 出貨。。。。
道理兩邊走姐

不嬲我見到呢d bug都會去試下買 搏佢出貨無問題,搏唔到咪算囉,笑兩日當無事發生過,有咩損失。

其實網上購物同買賣股票好相似,有時fat finger 錯價交易,港交所都有權取消交易,根本就好平常
咁其實係邊個錯先?
仲記唔記得早幾日有個POST 係有個人就咁放個Airpod 係大學圖書館,出來就比人偷左?
係偷野果個人錯,定大意果個人錯?
係兩個人都有錯,而且係大意果個人錯先
更何況R 著數仲要唔係偷野添
咁既然錯,係咪應該要承擔責任?
你可以話佢已經比左300蚊做平息
對唔住,個賠償責任去到邊係應該要買賣雙方共同協商
傾唔掂,咪法庭見囉!我以為香港係法治社會添
乜原來違反合約原則單方面話賠某個金額比對方就可以冇事架?
而且唔好撚成日話人地意圖R 著數,分明係有咩目的諸如此類
香港係行資本主義架!大家打算低買高賣有乜野問題呀?
喂,今次標得太低你先覺極端啫,你知唔知香港每日有幾多人旺角買一堆野返新界賣返比香港人都已經一轉執幾舊水
咁係咪佢本來係旺角買野,旺角個賣家發現佢意圖係轉售既,又發現自己個價同新界賣得到既價差一截,就可以話佢標錯價唔賣野比人丫?
諗都覺得痴線啦!
係資本主義社會光天化日咁打擊正常合法商業買賣,咁同直接變共產有咩分別呀?

睇班"苦主"同凶宅大家狗咬狗骨咪幾好
知道了
香港 台灣 北美
Apple Daily
要聞
娛樂
兩岸
國際
財經
果籽
體育
主頁
即時
動新聞
日報
周刊
動Live
立法會
動直擊
即時分類
焦點
全部
要聞
突發
娛樂
兩岸
國際
財經
果籽
體育
賽馬
影片推介
壹週刊
飲食男女
Ketchuper

喝完沒多一對翼 Red Bull賠1億
世界閃Click

「Red Bull送你一對翼」,廣告是這樣說(圖),但美國有市民投訴喝下飲料後沒有「多一對翼」,控告Red Bull失實陳述。Red Bull本周同意向美國顧客賠償1,300萬美元(1.01億港元),但強調廣告沒有誤導。
2002至2014年10月3日期間在美國購買Red Bull的顧客,可在明年3月前到該公司網址填寫索償表格,毋須提供單據證明,公司會在明年5月起向每名顧客賠償10美元(78港元)或價值15美元(117港元)的產品。暫未知若有逾100萬人索償,會否令每名顧客分得的款項減少。
https://hk.news.appledaily.com/international/daily/article/20141011/18896224

想問大家點睇呢班美國的乞衣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞