到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
其實點解人地話技術出錯都要吿就係劣根性?法庭本身唔係一個俾大家公平(理論上係)解決disputes既地方黎架咩?

https://lihkg.com/thread/931080/page/1
你懂的
1蚊機票 1蚊龍蝦 都有大大隻字大大張poster寫明呢個係special promotion
呢單case所以items都一樣價錢 又無限availability 根本唔洗用腦都知有問題
所以先話你夠厚顏無恥咁話唔覺價錢有問題系統出錯咪ok囉

人地個網大大個字話“劈價”
低於正常價買到貨物好正常
消費者無定價責任
如果有, 我駛唔駛幫佢睇埋財務報告定“合理價錢”???

你見到個劈價兩隻字但就見唔到個逢字?
你下句係咪駁我 “呢個sale唔可以上星期五開始?”
問心個句 有買既人係唔係琴晚見到連登fb先知道呢件事?

你而家事後係到逐隻字拗嘗試去justify返個行為 唔係因為自己貪心想係人地既錯誤之下得益 其實我都係受害者 被誤導既一個?
我屌你老母臭閪啦 邊撚個信啊? 你講撚完自己有無面紅啊?

你貪心唔係咩問題 人之常情 貪撚到出哂面 仲有面屌返人轉頭為自己辯護先係最大問題

仲要spin到去“睇埋財務報告定“合理價錢” 完全irrlevent 原來智力都有問題都可以做醫科生

真人唔係你講我都睇唔到個逢字
完全比出招劈價4個字吸引左

循例利申返先:冇買
坦白講,我就唔信會有好多人因為呢件事告誠哥。第一尋晚落得訂既人9成9都係貪小便宜,一早預左唔會真係出貨。所以有好多人都係貪得意試下,佢肯賠三百我諗有好多人都會接受。

第二,就當你係都要死拗話佢地一定要出貨。告果班又要去小額錢債又盛,時間金錢都哂埋最後又唔知係咪真係告得入。我諗只有極小數食飽飯無野做既人先會咁做,同埋如果真係告啲傳媒一定會報,到時周街都知你班友係大種乞衣,香港人咁要面好少會咁做。

同埋我諗而家係度9up果啲人都係無訂同做鍵盤戰士,我就放長雙眼睇下邊個會真係行動

減價就會有貪小便宜嘅人啦
點解商家佬利用消費者貪心就得
消費者貪心就唔得?
呢D 簡單經濟理論仲要人教

無話唔得,但你覺得係咪真係會有人行動告誠哥先。呢單野好明顯係豐澤出錯。佢cut 單係唔岩,但係佢角度黎講係合理。當然你可以打蛇隨棍上,但我覺得無人會咁做
香港人性格 搞咁多野做咩阿
算吧啦 唔洗翻工咩
標錯價唔等如可以cancal 張單
學個律師話齋,如果佢已經接受左你既款項,就需要出貨
去超級市場買野,佢標錯價都依然要果個價錢賣比你,呢d 係消費者權益,之前金寶湯就係例子

其實之前好多外國網站都試過啦,最尾咪cut單唔出

你都係見人bug左先買,人地退番錢俾你,無拖無欠仲想點?真係想人地298出咁多貨呀?好心唔好咁肉酸啦,拎左番黎都唔好意思用啦
所以到底合約內容同埋損失左d乜?spin左咁耐都冇「苦主」答到

損失:
1.時間
2.得唔到預期貨物
3.動用流動資金或信用卡限額成本
4.用信用卡或借錢買,有借貸風險利息
仲有好多,不過睇你點答先

合約:
有交易完成指示
有岀貨email
即商家明確表態並接受是次交易

時間應該點賠?唔通叫誠哥俾返d時間你?定係計番你份糧再除以時間?
得唔到預期貨物?sry件貨一日未到手一日都唔係你
所謂借貸風險,用返苦主邏輯,做生意風險自負

交易完成指示最多只係你簽左約咁解,我係問緊你合約入面講d乜你班苦主都係貼唔到出黎

仲有咩想講就留返同個官講,記得籌定堂費律師費

你邏輯好𠹌有問題,咩一日未到手一日唔係你?俾𠹌哂錢唔交貨已經係問題
乜能嘢合約?買嘢有根有漒,法律上已經係有效力銷售証據,意義等同合約,一買一賣已成交,噚晚嘅事如冇今日cut 單已經按正常運作,今日討論係兇宅單方面cut 單,而出錯責任完全係兇宅內部,銷費者有權利追討,追唔追到,告唔告一件事,唔好乞兒前,道德綁架後咁講你道理
各買家未需上庭無需俾💰已有幾個部門可協助,已成功判罰幾年後再民事豐澤仲得
咪𠹌以為自己好柒醒,做開狗你嘅事
利申:冇買,睇唔過眼啲𠹌樣扮嘢嚇鬼
消費者無定價責任

你而家事後係到逐隻字拗嘗試去justify返個行為 唔係因為自己貪心想係人地既錯誤之下得益 其實我都係受害者 被誤導既一個?

你貪心唔係咩問題 人之常情 貪撚到出哂面 仲有面屌返人轉頭為自己辯護先係最大問題

仲要spin到去“睇埋財務報告定“合理價錢” 完全irrlevent 原來智力都有問題都可以做醫科生

商家佬可以利用消費者貪心創造交易
消費者就唔可以貪心
你弱智就行開D LA

咁你答我究竟你係因為見到豐澤擘殺呢個promotion先入去買 定連登講先入係買啊

“貪心創造交易” 係正常情況下係雙方你情我願 覺得價格合理先會發生到
呢個case邊到乎合到呢個條件?

你一直逃避緊我問題仲spin去一啲小學生都知既常識

一係你就厚面皮啲話你完全唔知情 唔覺得係系統出錯 genuinely認為呢個係賣家既intention減到咁低 咁我收皮無野講
如果依家實體店標錯價,我錢都俾埋等收貨,你一句sorry退錢就得?點解變左上網就要體諒商家呢?

你去舖面買唔係一手交錢一手交貨咩
屌,係連登只要講出民主,劣根,正義呢d攞分字眼
套入咩話題都先嬴一半
樓主真係心水清,好彩香港仲有你
d人明明係想r著數
人地都解釋左,係出錯
d人就拉埋誠信又乜乜柒柒黎講
佢地好似想連自己都呃埋
人地唔係出錯而係真心想講個價出黎玩人咁
問心果句,你地真心覺得人地本黎真係想1折賣d貨咩?
就算真係信,人地出黎解釋左係出錯真係咁難明?
同大陸d水果車翻車,d村民衝出黎搶西瓜有咩分別?
人地唔翻車就唔會拎,我都以為佢派水果姐,自己都呃撚埋
如果班人真心覺得自己冇錯,真心要叫一叫停民主
人民質素仲未開發情況下如果有民主一定仲亂
點解會話消費者係貪心?
成件事係唔關既定價格事,豐澤係分銷商,佢係可以唔跟生產商價格黎定架喎,只要分銷商交代到點解要用哩個價錢賣哩件貨,而生產商無受損失就可以,而分銷商同生產商利益關係係唔關消費者事
消費者見你298一件電子產品點樣忍手唔買,哩個根本唔係貪小便宜問題,只係商家訂既價格低於成本,當然滿足絕大多數消費者既購買期望,自然就會買
你話佢地係苦主?佢地其實唔係,佢地係哩個情況下係無蝕到本,只係想用商家當時所訂既價格入貨
標錯價係商家問題,點解會話消費者無道德?跟足條款買貨品佢地錯係邊?

加多句,成件事係豐澤出錯,而佢既錯誤想就咁cut單就當無事發生的確係唔合理,豐澤唔想蝕到入肉而又滿足到消費者既方法我覺得就係1.退返298比你 2.產品原價減返298賣比你
每張蝕300都好過蝕幾千,起碼我係消費者會覺得賺300之餘豐澤個朵無咁臭又可以將虧損縮小
消費者無定價責任

真人唔係你講我都睇唔到個逢字
完全比出招劈價4個字吸引左

循例利申返先:冇買

屌班乞衣老母啦 事後扮撚哂係因為見到張promotion poster先去買 仲要扮victim
吓,照你咁講,普通食放題又係貪多貪少嘅分別?

即係買一件有折嘅野都係貪?要買原價或炒價先係唔貪心?

不如你諗下點解平時買野,件貨要打折先
小心被踩港,港豬到支那人一樣永遠唔會錯既
搶奶粉係搶必需品,令本地人買唔到必需品
黃牛係令非官方壟斷供應定價,逼想買嘅人一定要付出更多去買同一樣野

但今次電器係必需品?有冇人今日出街因為298而買唔到邊件你必需嘅電器?
定而家唔食炒價你買唔到嘢?無論298 298掃完再放出來 定豐澤買原價都唔會令你被迫買貴咗

唔好意思。造成既影響的確唔同。但出發點呢。買幾十部個啲都係貪姐。同班支那人有咩分別?呢個都係連登仔講既支那劣根性

貪呀 人貪心有問題嘅話即係你想推翻所有現代經濟理論同進步?貪心就支那人咁全世界都係支那人囉
點解支那人咁乞人憎就係因為佢哋造成嘅影響唔同,浪費 無禮 破壞市場供應/平衡

無話有問題啊。只係想講劣根性既野。大家不用分得那麼細姐。立場就會有唔同觀點,係支那人方面搶奶粉係得益既,理撚得你香港人死咩。同樣地,我笑班買幾十部既大種乞兒同支那人一樣有咩問題? 連登仔可以屌人,我都可以笑人姐。
見平就買人之常情講得通
但自稱苦主就有d講唔去
買貴咗就話苦主姐
執唔到平貨都叫苦主?
係百佳買唔到平野係咪又要叫自己百佳苦主?
套入咩話題都先嬴一半
d人明明係想r著數
人地都解釋左,係出錯
佢地好似想連自己都呃埋

你個垃圾成日都SPIN
翻車個比喻係完全錯晒
執野同 交易邊有得比喻?

“真心覺得人地本黎真係想1折賣d貨咩?”
我都係個句, 我駛唔駛睇財務報表先幫佢定價?
標錯價唔等如可以cancal 張單
學個律師話齋,如果佢已經接受左你既款項,就需要出貨
去超級市場買野,佢標錯價都依然要果個價錢賣比你,呢d 係消費者權益,之前金寶湯就係例子

其實之前好多外國網站都試過啦,最尾咪cut單唔出

你都係見人bug左先買,人地退番錢俾你,無拖無欠仲想點?真係想人地298出咁多貨呀?好心唔好咁肉酸啦,拎左番黎都唔好意思用啦

298平價要件貨就肉酸,iphone賣一部過萬賺我8000,9000就叫明碼實價公平買賣

商家佬玩撚哂,消費者保障自己權益就肉酸
屌佢地搶自助餐唔係因為貪 係因為佢地影響緊個秩序
當你一次過攞晒會影響到後面嘅人冇得拎
同埋嘈音影響其他食客
佢地靜靜地一個跟一個咁去排隊咁去拎根本冇問題

今次有冇影響其他人?
有 影響緊誠哥啲錢

打咁鬼大段野咪又係道德批判

咁又點 你都可以同意班支那人架
道德嘅嘢人人都唔同
我就唔明你搵張gif嚟類比係做乜鳩

笑下連登仔大大力指住班中國人笑o既時候,有三隻手指指返自己姐
講得出咩撚野信用卡扣左錢就係完成左交易既人係咪未炒過iphone? iPhone 5,6仲炒得起既年代不嬲上網買到,扣埋信用卡錢,最尾都可能因為存貨唔夠俾蘋果cut單嫁啦。果陣一部Iphone 炒貴幾倍唔通我又拎住張單去叫蘋果賠呀
今次件事真係見到好多奴隸
套入咩話題都先嬴一半
d人明明係想r著數
人地都解釋左,係出錯
佢地好似想連自己都呃埋

岀錯咪負責,就係咁簡單
睇班乞衣幾時先肯告
講得出咩撚野信用卡扣左錢就係完成左交易既人係咪未炒過iphone? iPhone 5,6仲炒得起既年代不嬲上網買到,扣埋信用卡錢,最尾都可能因為存貨唔夠俾蘋果cut單嫁啦。果陣一部Iphone 炒貴幾倍唔通我又拎住張單去叫蘋果賠呀

存貨唔夠cut 冇問題
條款允許佢哋咁做
但今次都唔係存貨唔夠

商家佬可以利用消費者貪心創造交易
消費者就唔可以貪心
你弱智就行開D LA

咁你答我究竟你係因為見到豐澤擘殺呢個promotion先入去買 定連登講先入係買啊

“貪心創造交易” 係正常情況下係雙方你情我願 覺得價格合理先會發生到
呢個case邊到乎合到呢個條件?

你一直逃避緊我問題仲spin去一啲小學生都知既常識

一係你就厚面皮啲話你完全唔知情 唔覺得係系統出錯 genuinely認為呢個係賣家既intention減到咁低 咁我收皮無野講

你要消費者定“價格合理”
涉及數字嘅野,當然要睇財務報告先最清楚
咁你嘅“價格合理”最後都要消費者做乜做乜
點解消費者有責任去定“價格合理”?
點解會話消費者係貪心?
成件事係唔關既定價格事,豐澤係分銷商,佢係可以唔跟生產商價格黎定架喎,只要分銷商交代到點解要用哩個價錢賣哩件貨,而生產商無受損失就可以,而分銷商同生產商利益關係係唔關消費者事
消費者見你298一件電子產品點樣忍手唔買,哩個根本唔係貪小便宜問題,只係商家訂既價格低於成本,當然滿足絕大多數消費者既購買期望,自然就會買
你話佢地係苦主?佢地其實唔係,佢地係哩個情況下係無蝕到本,只係想用商家當時所訂既價格入貨
標錯價係商家問題,點解會話消費者無道德?跟足條款買貨品佢地錯係邊?

你睇返原post就知,大家都估計低價係技術故障造成(好似第二個回覆已經引用返上次lenovo標錯價單野)。而家個行為係expliot緊個技術失誤所造成嘅漏洞,所以係同貪心 / 貪小便宜有關。

唔貪心嘅做法應該係report個bug(執到野報警),就算唔知係bug,但對標價感懷疑(原post標題係:豐澤,堅定流)都應該向有關方面先查詢,而唔係瘋狂落單搏一搏。其實呢種搏一搏心態,正好係貪小便宜嘅表現。

當然我諗只有好有良心嘅人 / 唔做有法律後果先會咁樣report。因為對方係商家,而唔係一個人。如果對方係人都仲會覺得佢好慘。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞