到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
好話啦
就算成件事告完出黎結果係合法咁又點
根本明眼人一睇就知呢啲行為野蠻又貪小便宜
係咁搬啲例子黎支持自己啲無理行為真係好多餘
成件事真係好羞家

羞家?
依加豐澤網上明碼實價咁賣野
但賣完又唔算數就真係羞家啦
其實我覺得真心揾人打定email format然後大家一齊寄去海關同消費者委員會比較好
同埋只要係訂1~5部野嘅巴打都報下小額
反正先幾十蚊~百二蚊
支那人食自助餐夠有俾錢啦
佢哋響度搶你哋班連登仔咪一樣話佢哋肉酸

屌佢地搶自助餐唔係因為貪 係因為佢地影響緊個秩序
當你一次過攞晒會影響到後面嘅人冇得拎
同埋嘈音影響其他食客
佢地靜靜地一個跟一個咁去排隊咁去拎根本冇問題

今次有冇影響其他人?
有 影響緊誠哥啲錢

打咁鬼大段野咪又係道德批判

咁又點 你都可以同意班支那人架
道德嘅嘢人人都唔同
我就唔明你搵張gif嚟類比係做乜鳩
點解唔夠膽講
咁1500蚊張機票賣1蚊
計比例買幾千蚊部家電 叫好抵?
1蚊機票 1蚊龍蝦 都有大大隻字大大張poster寫明呢個係special promotion
呢單case所以items都一樣價錢 又無限availability 根本唔洗用腦都知有問題
所以先話你夠厚顏無恥咁話唔覺價錢有問題系統出錯咪ok囉
人地個網大大個字話“劈價”
低於正常價買到貨物好正常
消費者無定價責任
如果有, 我駛唔駛幫佢睇埋財務報告定“合理價錢”???

你見到個劈價兩隻字但就見唔到個逢字?
你下句係咪駁我 “呢個sale唔可以上星期五開始?”
問心個句 有買既人係唔係琴晚見到連登fb先知道呢件事?

你而家事後係到逐隻字拗嘗試去justify返個行為 唔係因為自己貪心想係人地既錯誤之下得益 其實我都係受害者 被誤導既一個?
我屌你老母臭閪啦 邊撚個信啊? 你講撚完自己有無面紅啊?

你貪心唔係咩問題 人之常情 貪撚到出哂面 仲有面屌返人轉頭為自己辯護先係最大問題

仲要spin到去“睇埋財務報告定“合理價錢” 完全irrlevent 原來智力都有問題都可以做醫科生

我唔信一個智商正常既人會唔覺得價錢有問題 當然你班乞兒咁撚厚面皮就一定唔會認啦
所以到底合約內容同埋損失左d乜?spin左咁耐都冇「苦主」答到

損失:
1.時間
2.得唔到預期貨物
3.動用流動資金或信用卡限額成本
4.用信用卡或借錢買,有借貸風險利息
仲有好多,不過睇你點答先

合約:
有交易完成指示
有岀貨email
即商家明確表態並接受是次交易

時間應該點賠?唔通叫誠哥俾返d時間你?定係計番你份糧再除以時間?
得唔到預期貨物?sry件貨一日未到手一日都唔係你
所謂借貸風險,用返苦主邏輯,做生意風險自負

交易完成指示最多只係你簽左約咁解,我係問緊你合約入面講d乜你班苦主都係貼唔到出黎

仲有咩想講就留返同個官講,記得籌定堂費律師費

你d邏輯真係令人大開眼界。
無形損失值幾多就係個官判,唔洗你計,所以你見有人係賠精神損傷,車死人都要賠錢,唔通你又話生命點計數?

做生意風險自負你啱一半,我應承比貨你我做唔到係我責任,我已經負咗我應有風險同後果。但你岀唔到貨比我就係你責任。

合約唔一定係白紙黑字,簡單有如你去7-11買支汽水都有,呢件事就係典型講完唔算數,你繼續拗,上網自己睇下,大把案例係標錢價要岀貨或賠償
點解會話消費者係貪心?
成件事係唔關既定價格事,豐澤係分銷商,佢係可以唔跟生產商價格黎定架喎,只要分銷商交代到點解要用哩個價錢賣哩件貨,而生產商無受損失就可以,而分銷商同生產商利益關係係唔關消費者事
消費者見你298一件電子產品點樣忍手唔買,哩個根本唔係貪小便宜問題,只係商家訂既價格低於成本,當然滿足絕大多數消費者既購買期望,自然就會買
你話佢地係苦主?佢地其實唔係,佢地係哩個情況下係無蝕到本,只係想用商家當時所訂既價格入貨
標錯價係商家問題,點解會話消費者無道德?跟足條款買貨品佢地錯係邊?
你覺得自己貪唔貪心?
我就覺得自己好貪心
差唔多外午茶時間就得下午茶先食
中學生會去申請地鐵的半價優惠
信用卡就優惠就用信用卡比錢
每個月指定日子有折就得嗰日先買

咁樣唔係叫貪心 係慳家
你想好似誠哥咁有錢都唔係叫貪心
但你想好似誠哥咁有錢所以去佔便宜就叫做貪

咁想用298蚊買部值2000-3000蚊的電器叫慳家定係叫貪心

想冇問題 但你用人地既失誤去佔便宜就係貪
如果人地真係話298賣比你你買曬佢我都唔覺得你係貪
其實我覺得真心揾人打定email format然後大家一齊寄去海關同消費者委員會比較好
同埋只要係訂1~5部野嘅巴打都報下小額
反正先幾十蚊~百二蚊

兩個都係網上填form 就ok
坦白講,我就唔信會有好多人因為呢件事告誠哥。第一尋晚落得訂既人9成9都係貪小便宜,一早預左唔會真係出貨。所以有好多人都係貪得意試下,佢肯賠三百我諗有好多人都會接受。

第二,就當你係都要死拗話佢地一定要出貨。告果班又要去小額錢債又盛,時間金錢都哂埋最後又唔知係咪真係告得入。我諗只有極小數食飽飯無野做既人先會咁做,同埋如果真係告啲傳媒一定會報,到時周街都知你班友係大種乞衣,香港人咁要面好少會咁做。

同埋我諗而家係度9up果啲人都係無訂同做鍵盤戰士,我就放長雙眼睇下邊個會真係行動

Time cost無限趨於零wor
Sor

你有無訂先,如果有就快啲行動,我等係報紙度睇下閣下尊容
將道德依兩隻字放喺商家同消費者立場上面係幾咁戇鳩

捉住貪心呢點嚟講先好笑
本身買賣就係雙方慾望之間嘅角力
本來啲客戶係同誠仔講merry christmas
現在補句屌你老母
以後唔去豐澤買野
係。不過佢地黑人憎同每日150個落香港呢件事係無關係,佢地申請落香港的而且確無錯,錯係錯在當初立咗法果班賣港賊

咁即係你都同意班苦主同呢班友冇分別啦

有共通點就啫係無分別,神邏輯

我講全世界無論咩人種,如果住係中國,都會想離開呢個鬼地方,所以全世界人同中國人都無分別 啱聽未呀

呀sorry又真係有分別既,分別在於相中人冇喊苦喊忽聲稱自己係苦主唔夠食/食唔到就要餐廳點都要死到貨俾佢
當消費者買平野既時候係貪心
豐澤每日賺緊你錢叫咩
攪手但求打個和?
1蚊機票 1蚊龍蝦 都有大大隻字大大張poster寫明呢個係special promotion
呢單case所以items都一樣價錢 又無限availability 根本唔洗用腦都知有問題
所以先話你夠厚顏無恥咁話唔覺價錢有問題系統出錯咪ok囉

人地個網大大個字話“劈價”
低於正常價買到貨物好正常
消費者無定價責任
如果有, 我駛唔駛幫佢睇埋財務報告定“合理價錢”???

你見到個劈價兩隻字但就見唔到個逢字?
你下句係咪駁我 “呢個sale唔可以上星期五開始?”
問心個句 有買既人係唔係琴晚見到連登fb先知道呢件事?

你而家事後係到逐隻字拗嘗試去justify返個行為 唔係因為自己貪心想係人地既錯誤之下得益 其實我都係受害者 被誤導既一個?
我屌你老母臭閪啦 邊撚個信啊? 你講撚完自己有無面紅啊?

你貪心唔係咩問題 人之常情 貪撚到出哂面 仲有面屌返人轉頭為自己辯護先係最大問題

仲要spin到去“睇埋財務報告定“合理價錢” 完全irrlevent 原來智力都有問題都可以做醫科生

商家佬可以利用消費者貪心創造交易
消費者就唔可以貪心
你弱智就行開D LA
覺得賠償唔合理去追討叫貪心叫乞兒叫肉酸口誅筆伐
租金加價商家佬試問又叫唔叫貪心呀
唔撚見你第一時間衝出嚟屌
真係唔知邊個先係奴性重啦
屌你拎道德出嚟講真係笑撚死人
好話啦
就算成件事告完出黎結果係合法咁又點
根本明眼人一睇就知呢啲行為野蠻又貪小便宜
係咁搬啲例子黎支持自己啲無理行為真係好多餘
成件事真係好羞家

你調轉咗,情況好似metoo,要客觀咁判唔係後患無窮。如果商家全身而退我問你,我開個網標明200蚊有新iphone,要登記會員,然後話打錯,之後退返200蚊再加網店100蚊e-coupon,仲要set到買夠500先用得,又拎到市民data又促銷到。

個個都咁做,後果係點?咪不停利用你貪心,而我做錯又冇事嘅心態去做另類促銷手法
哂氣啦 同一件事如果係大陸/廢老
就完全調返轉架啦
咩咩商家打手 咩民主咪又係不願承認自己貪心果面同鄙視既大陸人一樣
買唔係問題 我都買左 本住個心態有固然好 無都無損失
而家啲人佔唔到便宜仲義正詞嚴講到自己香港救星咁 好似賺佢部電腦 電視就可以打倒商家 降低樓價 消滅地產霸權咁
真係好肉酸
留意返肉酸既唔係打算佔便宜 係佔唔到仲發窮惡果個態度
當然你大條道理告佢 我都樂觀其成 一陣打贏左我部腦都有著落
但始終都係小家既行為 就唔好講到自己有幾高尚

Btw 講咁耐有人告未?英勇既商家剋星們準備好狠狠咁打擊誠哥未?

呢個要推
標平咗就唔使出貨,標貴咗就焗你買
點講都講唔通
呢啲post拉埋上去道德高地就以為解決到問題

製造道德恐慌

咁咪冇人討論原本嘅問題

無錯啦
其實輿論真係好恐佈一件事
如果全香港人都覺得告豐澤係乞兒仔無文化
就唔會有人告豐澤
咁豐澤就可以解決今次既災難

輿論根本就可以改變一件事既對與錯
今次事件 買家根本無權利唔包容豐澤既錯失
每一個人指住隻鹿話係馬 咁果一隻就係馬

你用豐澤角度諗
只要佢請班打手黎散播謠言
又話會留案底又話會出名通街知
班打手頂盡時薪咪一舊水
當請50個人做呢啲野
一日洗埋都係十幾萬
淨係賠啲
咩50部macbook同10部75寸電視都係翻到

四個字: 聲譽無價
其實點解人地話技術出錯都要吿就係劣根性?法庭本身唔係一個俾大家公平(理論上係)解決disputes既地方黎架咩?
坦白講,我就唔信會有好多人因為呢件事告誠哥。第一尋晚落得訂既人9成9都係貪小便宜,一早預左唔會真係出貨。所以有好多人都係貪得意試下,佢肯賠三百我諗有好多人都會接受。

第二,就當你係都要死拗話佢地一定要出貨。告果班又要去小額錢債又盛,時間金錢都哂埋最後又唔知係咪真係告得入。我諗只有極小數食飽飯無野做既人先會咁做,同埋如果真係告啲傳媒一定會報,到時周街都知你班友係大種乞衣,香港人咁要面好少會咁做。

同埋我諗而家係度9up果啲人都係無訂同做鍵盤戰士,我就放長雙眼睇下邊個會真係行動

減價就會有貪小便宜嘅人啦
點解商家佬利用消費者貪心就得
消費者貪心就唔得?
呢D 簡單經濟理論仲要人教
其實點解人地話技術出錯都要吿就係劣根性?法庭本身唔係一個俾大家公平(理論上係)解決disputes既地方黎架咩?

法律面前 窮人含撚
乞衣list plz
歸根究底,三者都係貪。搶奶粉,趁火打劫,黃牛。三者都係因為貪而出現,如果其他兩者係呢方面而被嘲笑,部分連登仔都係只係五十步笑百步
無需用其他看似維權既理由掩飾

搶奶粉係搶必需品,令本地人買唔到必需品
黃牛係令非官方壟斷供應定價,逼想買嘅人一定要付出更多去買同一樣野

但今次電器係必需品?有冇人今日出街因為298而買唔到邊件你必需嘅電器?
定而家唔食炒價你買唔到嘢?無論298 298掃完再放出來 定豐澤買原價都唔會令你被迫買貴咗

唔好意思。造成既影響的確唔同。但出發點呢。買幾十部個啲都係貪姐。同班支那人有咩分別?呢個都係連登仔講既支那劣根性

貪呀 人貪心有問題嘅話即係你想推翻所有現代經濟理論同進步?貪心就支那人咁全世界都係支那人囉
點解支那人咁乞人憎就係因為佢哋造成嘅影響唔同,浪費 無禮 破壞市場供應/平衡

法律面前 窮人含撚

你睇下之前有錢仔大學翻偷拍定偷摸7次
個官都仲幫住佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞