到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
美國撚
呢度公司標錯價賣平野係要照賣
有時候會有low price guaranteed
意思係如果你搵到俾我更平既 會退返差價俾你
唔係買同賣同有無拎著數
而係佢地將誠信同顧客滿意度睇得好重要
D小農DNA 買既R著數 賣既想壓榨人
社會點會進步

港豬識諗就唔使做奴隸
我就係想睇豐澤仆街,我無買都支持佢地打官司
點解唔夠膽講
咁1500蚊張機票賣1蚊
計比例買幾千蚊部家電 叫好抵?

1蚊機票 1蚊龍蝦 都有大大隻字大大張poster寫明呢個係special promotion
呢單case所以items都一樣價錢 又無限availability 根本唔洗用腦都知有問題
所以先話你夠厚顏無恥咁話唔覺價錢有問題系統出錯咪ok囉

人地個網大大個字話“劈價”
低於正常價買到貨物好正常
消費者無定價責任
如果有, 我駛唔駛幫佢睇埋財務報告定“合理價錢”???

咁就大劑喇 國泰炒燶油蝕咗幾年錢全香港都知 咁見到佢homepage 啲promotion 應唔應該信呢 定要逐個問清楚先訂得

啊唔係喎 話知你online check-in notification都收埋 佢一句話今次特價太多人用就可以cut你機票啦 俾返幾張coupons你咪當賺咗囉
貪心都冇問題咁真係冇得講 大家思想好唔同
唔認冇野既 但既然你覺得冇問題咪大方認 男人大丈夫怕d咩

你覺得自己貪唔貪心?
我就覺得自己好貪心
差唔多外午茶時間就得下午茶先食
中學生會去申請地鐵的半價優惠
信用卡就優惠就用信用卡比錢
每個月指定日子有折就得嗰日先買

其實我諗大家表達得唔清楚啫。
個問題唔係認定唔認,而係唔好又要貪又要拎貞節牌方,講到幫全香港人爭取權益、打倒覇權咁。

貪心個個都有

但貪心到想人地執笠
當蝕一千萬

咁撚大貪仲扮正義之師真係嘔心
2018年消費者責任:
幫商家佬睇財務報告, 定“合理價錢”
幫埋商家佬定價
商家佬減價促銷, 你千祈唔好買入
識幫商家佬計算利潤
買家可以取消買賣, 但消費者無權取消交易
商家佬可以利用消費者貪心貪平嘅心態創造交易, 但消費者利用商家佬貪心貪平而創造交易唔得
係自由市場上冇錯
但係法律上係錯

歸根究底,三者都係貪。搶奶粉,趁火打劫,黃牛。三者都係因為貪而出現,如果其他兩者係呢方面而被嘲笑,部分連登仔都係只係五十步笑百步
無需用其他看似維權既理由掩飾

搶奶粉係搶必需品,令本地人買唔到必需品
黃牛係令非官方壟斷供應定價,逼想買嘅人一定要付出更多去買同一樣野

但今次電器係必需品?有冇人今日出街因為298而買唔到邊件你必需嘅電器?
定而家唔食炒價你買唔到嘢?無論298 298掃完再放出來 定豐澤買原價都唔會令你被迫買貴咗

唔好意思。造成既影響的確唔同。但出發點呢。買幾十部個啲都係貪姐。同班支那人有咩分別?呢個都係連登仔講既支那劣根性
到底貪心有咩問題 有邊個唔貪心?點解係咁有人叫人貪心認左佢,認唔認又點?

你覺得自己貪唔貪心?
我就覺得自己好貪心

咁樣唔係叫貪心 係慳家
你想好似誠哥咁有錢都唔係叫貪心
但你想好似誠哥咁有錢所以去佔便宜就叫做貪
呢啲post拉埋上去道德高地就以為解決到問題

製造道德恐慌

咁咪冇人討論原本嘅問題

所以到底合約內容同埋損失左d乜?spin左咁耐都冇「苦主」答到

損失:
1.時間
2.得唔到預期貨物
3.動用流動資金或信用卡限額成本
4.用信用卡或借錢買,有借貸風險利息
仲有好多,不過睇你點答先

合約:
有交易完成指示
有岀貨email
即商家明確表態並接受是次交易

時間應該點賠?唔通叫誠哥俾返d時間你?定係計番你份糧再除以時間?
得唔到預期貨物?sry件貨一日未到手一日都唔係你
所謂借貸風險,用返苦主邏輯,做生意風險自負

交易完成指示最多只係你簽左約咁解,我係問緊你合約入面講d乜你班苦主都係貼唔到出黎

仲有咩想講就留返同個官講,記得籌定堂費律師費
如果依家實體店標錯價,我錢都俾埋等收貨,你一句sorry退錢就得?點解變左上網就要體諒商家呢?
係。不過佢地黑人憎同每日150個落香港呢件事係無關係,佢地申請落香港的而且確無錯,錯係錯在當初立咗法果班賣港賊

咁即係你都同意班苦主同呢班友冇分別啦

唔同意係個班
係買五十幾部個啲先係

咪傻啦,貪多同貪少分別姐
好話啦
就算成件事告完出黎結果係合法咁又點
根本明眼人一睇就知呢啲行為野蠻又貪小便宜
係咁搬啲例子黎支持自己啲無理行為真係好多餘
成件事真係好羞家

你覺得自己貪唔貪心?
我就覺得自己好貪心

咁樣唔係叫貪心 係慳家

咁想用298蚊買部值2000-3000蚊的電器叫慳家定係叫貪心
咁即係你都同意班苦主同呢班友冇分別啦

唔同意係個班
係買五十幾部個啲先係

咪傻啦,貪多同貪少分別姐

吓,照你咁講,普通食放題又係貪多貪少嘅分別?

即係買一件有折嘅野都係貪?要買原價或炒價先係唔貪心?
有比錢嫁喎
你講到成班垃圾傻西唔比錢搶人野咁

支那人食自助餐夠有俾錢啦
佢哋響度搶你哋班連登仔咪一樣話佢哋肉酸

屌佢地搶自助餐唔係因為貪 係因為佢地影響緊個秩序
當你一次過攞晒會影響到後面嘅人冇得拎
同埋嘈音影響其他食客
佢地靜靜地一個跟一個咁去排隊咁去拎根本冇問題

今次有冇影響其他人?
有 影響緊誠哥啲錢

打咁鬼大段野咪又係道德批判
所以到底合約內容同埋損失左d乜?spin左咁耐都冇「苦主」答到

損失:
1.時間
2.得唔到預期貨物
3.動用流動資金或信用卡限額成本
4.用信用卡或借錢買,有借貸風險利息
仲有好多,不過睇你點答先

合約:
有交易完成指示
有岀貨email
即商家明確表態並接受是次交易

時間應該點賠?唔通叫誠哥俾返d時間你?定係計番你份糧再除以時間?
得唔到預期貨物?sry件貨一日未到手一日都唔係你
所謂借貸風險,用返苦主邏輯,做生意風險自負

交易完成指示最多只係你簽左約咁解,我係問緊你合約入面講d乜你班苦主都係貼唔到出黎

仲有咩想講就留返同個官講,記得籌定堂費律師費

收皮啦打手
低過75000去小額錢債審裁處架咋
上便擺埋條link交埋都係$120蚊港紙就得
豐澤仲唔可以搵律師出黎上庭 要搵個staff做代表
只要低過75000 堂費同律師費=唔適用
收皮啦 你老細蝕硬啊
點解唔夠膽講
咁1500蚊張機票賣1蚊
計比例買幾千蚊部家電 叫好抵?

1蚊機票 1蚊龍蝦 都有大大隻字大大張poster寫明呢個係special promotion
呢單case所以items都一樣價錢 又無限availability 根本唔洗用腦都知有問題
所以先話你夠厚顏無恥咁話唔覺價錢有問題系統出錯咪ok囉

人地個網大大個字話“劈價”
低於正常價買到貨物好正常
消費者無定價責任
如果有, 我駛唔駛幫佢睇埋財務報告定“合理價錢”???

你見到個劈價兩隻字但就見唔到個逢字?
你下句係咪駁我 “呢個sale唔可以上星期五開始?”
問心個句 有買既人係唔係琴晚見到連登fb先知道呢件事?

你而家事後係到逐隻字拗嘗試去justify返個行為 唔係因為自己貪心想係人地既錯誤之下得益 其實我都係受害者 被誤導既一個?
我屌你老母臭閪啦 邊撚個信啊? 你講撚完自己有無面紅啊?

你貪心唔係咩問題 人之常情 貪撚到出哂面 仲有面屌返人轉頭為自己辯護先係最大問題

仲要spin到去“睇埋財務報告定“合理價錢” 完全irrlevent 原來智力都有問題都可以做醫科生
坦白講,我就唔信會有好多人因為呢件事告誠哥。第一尋晚落得訂既人9成9都係貪小便宜,一早預左唔會真係出貨。所以有好多人都係貪得意試下,佢肯賠三百我諗有好多人都會接受。

第二,就當你係都要死拗話佢地一定要出貨。告果班又要去小額錢債又盛,時間金錢都哂埋最後又唔知係咪真係告得入。我諗只有極小數食飽飯無野做既人先會咁做,同埋如果真係告啲傳媒一定會報,到時周街都知你班友係大種乞衣,香港人咁要面好少會咁做。

同埋我諗而家係度9up果啲人都係無訂同做鍵盤戰士,我就放長雙眼睇下邊個會真係行動
你覺得自己貪唔貪心?
我就覺得自己好貪心

咁樣唔係叫貪心 係慳家

咁想用298蚊買部值2000-3000蚊的電器叫慳家定係叫貪心

你用1蚊買張1500蚊既機票 叫慳家定貪心?
到底貪心有咩問題 有邊個唔貪心?點解係咁有人叫人貪心認左佢,認唔認又點?

問題係根本全世界人都貪心,你而家仲講咩思想好唔同代表你先係唔認貪心果個,50蚊賣層樓比你你會唔會話同市價差太遠唔要?

好心唔好成日咩所有男人都叫過雞咁拉曬全世界落水啦 你貪心咪你既事
你50蚊賣層樓比我我會要 但你唔小心比左層樓我一定會還返比你 信就信唔信就算
我成世人都未貪過人地一蚊 執過兩次電話都比返人 車馬費都冇要
好話啦
成件事真係好羞家

商家佬減價行為利用人啲貪平心態得
消費者貪平就唔得?
你真係好羞家
2018年消費者責任:
幫商家佬睇財務報告, 定“合理價錢”
幫埋商家佬定價
商家佬減價促銷, 你千祈唔好買入
識幫商家佬計算利潤
買家可以取消買賣, 但消費者無權取消交易
商家佬可以利用消費者貪心貪平嘅心態創造交易, 但消費者利用商家佬貪心貪平而創造交易唔得

Ok,冇問題,但麻煩送貨先
將道德依兩隻字放喺商家同消費者立場上面係幾咁戇鳩
好話啦
成件事真係好羞家

點樣無理、野蠻法?佢哋去搶㗎?
貪平又如何?唔好講多餘啦,不如比啲理據出嚟討論吓
坦白講,我就唔信會有好多人因為呢件事告誠哥。第一尋晚落得訂既人9成9都係貪小便宜,一早預左唔會真係出貨。所以有好多人都係貪得意試下,佢肯賠三百我諗有好多人都會接受。

第二,就當你係都要死拗話佢地一定要出貨。告果班又要去小額錢債又盛,時間金錢都哂埋最後又唔知係咪真係告得入。我諗只有極小數食飽飯無野做既人先會咁做,同埋如果真係告啲傳媒一定會報,到時周街都知你班友係大種乞衣,香港人咁要面好少會咁做。

同埋我諗而家係度9up果啲人都係無訂同做鍵盤戰士,我就放長雙眼睇下邊個會真係行動

Time cost無限趨於零wor
Sor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞