到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
請問由幾時開始消費者要幫商家考慮?
你自己做錯野 比人買撚左可以一句唔該收返?你自己做野之前唔check清楚就你自己(公司)負返責任好正常
你可以話買個班人格衰 道德有問題
但法律/消費條例上係豐澤有問題wo
我又覺得佢地追討返係佢地應得 又唔可以追討?

利申:冇買
請問由幾時開始消費者要幫商家考慮?
你自己做錯野 比人買撚左可以一句唔該收返?你自己做野之前唔check清楚就你自己(公司)負返責任好正常
你可以話買個班人格衰 道德有問題
但法律/消費條例上係豐澤有問題wo
我又覺得佢地追討返係佢地應得 又唔可以追討?

利申:冇買

係香港有小小錢真係要做下生意,正撚到
有條大波白滑天仙下凡雞突然叫價$100q 但平時正價要十皮1q既 你比曬錢扯行曬旗褲都濕9埋 入房準備上9佢果陣突然又話要收番十皮先屌得 支旗唔係你話比番個$300飛機杯佢就解決到嫁大佬 利申:冇撚係豐澤買過野
咁佢地係咪蝗蟲?

係。不過佢地黑人憎同每日150個落香港呢件事係無關係,佢地申請落香港的而且確無錯,錯係錯在當初立咗法果班賣港賊

咁即係你都同意班苦主同呢班友冇分別啦

有共通點就啫係無分別,神邏輯

我講全世界無論咩人種,如果住係中國,都會想離開呢個鬼地方,所以全世界人同中國人都無分別 啱聽未呀
算吧啦
呢幾日無聊無野做揼封email去豐澤先
將所有野影低 然後再消委會同海關
我夾埋點都唔過小額錢債處個限額既
幾舊水咪當學下上庭有咩程序
當上個堂學下審案流程都抵玩
好想豐澤照出貨去門市等你地黎拎
睇下你地班金鐘毒撚個餓狗搶屎樣
https://www.customs.gov.hk/tc/consumer_protection/trade_desc/contact_us/index.html

Gogogo
香港人既貪心果然係最憎既
上面硬係有班撚屌鍾意搵搶buffet嚟比
屌你老味
佢地抵屌係因為影響秩序啊
哂氣啦 同一件事如果係大陸/廢老
就完全調返轉架啦
咩咩商家打手 咩民主咪又係不願承認自己貪心果面同鄙視既大陸人一樣
買唔係問題 我都買左 本住個心態有固然好 無都無損失
而家啲人佔唔到便宜仲義正詞嚴講到自己香港救星咁 好似賺佢部電腦 電視就可以打倒商家 降低樓價 消滅地產霸權咁
真係好肉酸
留意返肉酸既唔係打算佔便宜 係佔唔到仲發窮惡果個態度
當然你大條道理告佢 我都樂觀其成 一陣打贏左我部腦都有著落
但始終都係小家既行為 就唔好講到自己有幾高尚

Btw 講咁耐有人告未?英勇既商家剋星們準備好狠狠咁打擊誠哥未?
算吧啦

唔好扮到好似好無聊唔撚care去玩下咁啦
照鏡睇下自己個濕鳩肉緊樣先
到底貪心有咩問題 有邊個唔貪心?點解係咁有人叫人貪心認左佢,認唔認又點?

貪心都冇問題咁真係冇得講 大家思想好唔同
唔認冇野既 但既然你覺得冇問題咪大方認 男人大丈夫怕d咩

你覺得自己貪唔貪心?
我就覺得自己好貪心
差唔多外午茶時間就得下午茶先食
中學生會去申請地鐵的半價優惠
信用卡就優惠就用信用卡比錢
每個月指定日子有折就得嗰日先買
香港人既貪心果然係最憎既

香港商家既營銷手法果然係最賤既
樓主唔明,就係道德唔夠硬性先要法律。
佢地貪心係唔道德,所以法律要點去平衡買賣家利益先係重點

好似炒樓咁,淨係靠道德有用,就唔會夠住都仲買。

呢單野買家都無唔道德
平貨多買入 就係 簡單經濟學原則
買100部都係道德嘅, 明買明賣

係明買明賣咁簡單 一本contract law嘅教科書就唔會成本字典咁厚啦
醫科生就讀下法律先講野啦

傻仔
你錯誤到引用法律, 唔代表你係引正確法律

再講, 我讀到果科你仲酸我要睇書, 你條傻仔都幾得意
到底貪心有咩問題 有邊個唔貪心?點解係咁有人叫人貪心認左佢,認唔認又點?

問題係根本全世界人都貪心,你而家仲講咩思想好唔同代表你先係唔認貪心果個,50蚊賣層樓比你你會唔會話同市價差太遠唔要?
算吧啦

乖啦唔好酸
你唔俾人地1蚊大減價make noise?
我見到佢咁平以為限定優惠去買得唔得?
你去百佳淨係買正價野?
佢無啦啦咁平我以為佢幾多十週年益街坊 係咪佢8/9折先叫正常? 人地清貨 10蚊件你係咪唔會睇下有咩平先

你打完段野出黎有冇面紅
連自己都呃唔到啦
你鐘意告佢又好咩都好
貪小便宜咪認左佢

我大把錢洗貪個幾千蚊
依家係人地同呢個價錢我去買有咩問題

大把錢唔撚入apple store正價買?
凌晨禁電腦禁298 Apple Watch macbook
你自己打呢句野果陣有冇笑
肉酸左咪算囉何必繼續柒落去
美國撚
呢度公司標錯價賣平野係要照賣
有時候會有low price guaranteed
意思係如果你搵到俾我更平既 會退返差價俾你
唔係買同賣同有無拎著數
而係佢地將誠信同顧客滿意度睇得好重要
D小農DNA 買既R著數 賣既想壓榨人
社會點會進步
支持唔好接受退款同賠償,去小額告豐澤
比左錢就要收到貨架啦
橫掂都冇乜幾個真係會告,誠仔唔會介意比錢和解既
最好笑見到有d人話依單野搶平貨係要申張正義 打返大財團一拳
屌你當自己Batman 貪平咪認 講幾百樣理由 大方話搵食姐犯法啊咪算
你打完段野出黎有冇面紅
連自己都呃唔到啦
你鐘意告佢又好咩都好
貪小便宜咪認左佢

我大把錢洗貪個幾千蚊

有特價唔要走去買正價唔係叫大把錢

係叫戇撚鳩

你覺得自己貪唔貪心?
我就覺得自己好貪心
差唔多外午茶時間就得下午茶先食
中學生會去申請地鐵的半價優惠
信用卡就優惠就用信用卡比錢
每個月指定日子有折就得嗰日先買

其實我諗大家表達得唔清楚啫。
個問題唔係認定唔認,而係唔好又要貪又要拎貞節牌方,講到幫全香港人爭取權益、打倒覇權咁。
小公司都可以唔做你生意啦 更何況大公司唔做你生意咪唔做囉
一日未完成收貨交易
對方都可以退款唔賣比你
兇宅仲肯貼300蚊coupon算係咁
算吧啦

乖啦唔好酸

提交申索書 ——
申索款額不超過 $5,000 ......................... 20

申 索 款 額 超 過 $5,000 , 但 不 超 過$25,000 .................................................. 40

申索款額超過 $25,000,但不超過 $50,000 .................................................. 70
申索款額超過 $50,000,但不超過 $75,000 .................................................. 120

計埋法庭雜費 頂盡咪幾舊水
我大把錢洗貪個幾千蚊

有特價唔要走去買正價唔係叫大把錢

係叫戇撚鳩

作為一個有道德嘅人唔能夠令商家賺少咗錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞