到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
咁佢地係咪蝗蟲?

係。不過佢地黑人憎同每日150個落香港呢件事係無關係,佢地申請落香港的而且確無錯,錯係錯在當初立咗法果班賣港賊

咁即係你都同意班苦主同呢班友冇分別啦

唔同意係個班
係買五十幾部個啲先係
中國香港人
收人皮者 人亦收其皮

放心,誠哥絕對尊重合約精神 長實曾向撻定業主追差價
https://lih.kg/931062
話知佢賠唔賠
我依加淨係知原來間野咁冇誠信
d所謂既優惠原來咁撚兒戲
總之我以後一定唔會選擇幫襯佢啦
利申:花生友
睇完呢個post有個發達大計。
開個網標明200蚊有新iphone,要登記會員,然後話打錯,之後退返200蚊再加網店100蚊e-coupon,仲要set到買夠500先用得,又拎到市民data又促銷到,最爽係仲有班自稱唔貪小便宜嘅道德撚維護我,今次fatfat

巴打唔好抄我橋

你咁姑寒
俾我就送50萬e coupon,但要買1000萬野先用得
信用卡舊錢就收咗放入銀行收下息先,遲下先還返俾買家
仲有連登仔護航
豐澤做錯野,佢係需要為疏忽負責
佢而家退返錢,再加送優惠劵,叫唔叫負左責?
定係係你眼中佢一定要出左貨先叫負左責?
法庭案例個重點唔係話商家標錯價唔洗出貨,而係消費者明知商家有疏忽,都照樣落單,想從中得益,咁樣個交易就唔成立
如果你係街趺左野,係你疏忽,有人執到,但拾遺不報,都係做錯。
換句話講如果你明知對方係犯錯,你想從中得益,法庭係唔會比你咁做
不過我好支持苦主告上法庭,一齊睇下會唔會推翻之前案例囉
都係果句
快運可以用1蚊賣張原價千五蚊既機票
每年美食展/電腦展 都有唔同既1蚊換幾千
甚至過萬既物品
我用298買一部幾千蚊既野
個折扣比其他果啲已經來得少
我真誠合理期望相信佢係聖誕大特賣 咁點

你夠厚面皮咁講呢句咪得囉
人無恥則無敵

點解唔夠膽講
咁1500蚊張機票賣1蚊
計比例買幾千蚊部家電 叫好抵?

1蚊機票 1蚊龍蝦 都有大大隻字大大張poster寫明呢個係special promotion
呢單case所以items都一樣價錢 又無限availability 根本唔洗用腦都知有問題
所以先話你夠厚顏無恥咁話唔覺價錢有問題系統出錯咪ok囉

人地個網大大個字話“劈價”
低於正常價買到貨物好正常
消費者無定價責任
如果有, 我駛唔駛幫佢睇埋財務報告定“合理價錢”???
開個網標明200蚊有新iphone,要登記會員,然後話打錯,之後退返200蚊再加網店100蚊e-coupon,仲要set到買夠500先用得,又拎到市民data又促銷到,最爽係仲有班自稱唔貪小便宜嘅道德撚維護我,今次fatfat

巴打唔好抄我橋

豐澤開到先例嘅話
你咁做係合法

但係身為消費者, 都係想 豐澤出貨多D
到時個個商家佬都咁玩
我去買野實仆街

樓主唔明,就係道德唔夠硬性先要法律。
佢地貪心係唔道德,所以法律要點去平衡買賣家利益先係重點

好似炒樓咁,淨係靠道德有用,就唔會夠住都仲買。
可以。咁請解釋下黃牛個方面有無錯

係自由市場上冇錯
但係法律上係錯

歸根究底,三者都係貪。搶奶粉,趁火打劫,黃牛。三者都係因為貪而出現,如果其他兩者係呢方面而被嘲笑,部分連登仔都係只係五十步笑百步
無需用其他看似維權既理由掩飾

搶奶粉係搶必需品,令本地人買唔到必需品
黃牛係令非官方壟斷供應定價,逼想買嘅人一定要付出更多去買同一樣野

但今次電器係必需品?有冇人今日出街因為298而買唔到邊件你必需嘅電器?
定而家唔食炒價你買唔到嘢?無論298 298掃完再放出來 定豐澤買原價都唔會令你被迫買貴咗
其實佢地係做錯野
咁做錯野咪要承擔翻責任
係咪每人300蚊優惠卷就算丫
你自己上網買野禁多左個零買左10件都要自己比哂佢la
你可唔可以到card center 講比300無數
做生意就係有風險咖la
又唔係黑客攻擊,又唔係中毒
你自己做錯野,無論係10蚊定係10億,都要食左佢咖la
邊個話用生意係包賺咖,個數太大就唔洗賠啊?一句唔小心就當無事?
你自己做錯野人地正當途俓買貨,叫你賠合情合理啦掛。
你D貨online 寫298,人地見平咪買,買之前仲要思考點解咁平,我諗咩關唔關你事丫,哇298一定有伏,大佬你大公司,你見到apple 咁扺有邊個唔尻衝,尻衝係因為你叫豐澤,就係信你唔會呃尻人,幾多人因為琴晚比左個人資料做左會員,你一句唔好意思就拎哂人地d個人資料,大佬D個人資料唔洗錢,唔係成本丫?
你話外國有案例唔賠咖,但依家明明係豐澤唔岩在先,其實正常邏輯去諗,佢D貨一定要照出,如果係因為以前案例,就叫人唔好去打,就因為咁去笑人,話人,咁合唔合理先。沒錯,案例係重要,但最重要既唔係果件事本身誰是誰,如果因為佢係大財團,佢係誠哥期下,同誠哥打官司哂氣la,咁唔係就正正反映社會的不公平咩。我唔係話買50幾部iPhone 既人既心態沒問題,但呢件事平心而論去睇,真係買左野既人錯咩,真係比左錢想拎到貨物但一句個伺候器壞就取消交易的人錯咩,佢地比左錢想拎貨本來就係正常,依家只係豐澤做錯野但係唔想承擔翻後果,係大家都覺得佢地唔洗承擔後果?定係社會既不公另到佢地唔洗承擔後果

我個人好希望大家係後者

豐澤洗唔洗承擔後果就睇法庭判(前題係有人告 )
不過唔該睇睇首發個post先講
大班人係豐澤未公告之前就講話成立乜野苦主聯盟 根本一早預左豐澤係標錯價 當中抱住「責任不在買家,自己有賺無蝕何樂而不為」而買既人有幾多個我真係唔知
係啊你有權益可以爭取(如你所講 買多10件要自己比晒佢)
但就算判贏左都改變唔到呢班人想攞人著數呢點
你問佢地有無錯? 法律上應該無錯
道德上就真係好唔知羞
所以回歸返個post既主題
「苦主」有既係道德底線既問題(單指買前已認為係標錯價既人)
豐澤退費唔賣有無錯係法律上既問題 我唔清楚法例
除非豐澤當初係故意呃人入貨

用道德黎judge人本身就最撚冇品
每個人道德標準唔同
當然有啲情況個人特別乞衣係會更容易被大部分人指責佢既行為
但呢個社會只有犯左法先會係一定錯
因為呢樣野有客觀標準
而冇犯法既野 而又冇損害群體利益
其實你係冇權干涉人
我夠覺得你用自己道德觀黎批判人好唔道德
咁代唔代表你要達到我既道德要求?
我坐關愛座又有冇道德?
有錢人揸幾層樓一開十做劏房又有冇道德?
我去到日本係jr講電話又有冇道德?
我係香港地鐵講電話又有冇道德?
有冇人去消委會同海關投訴
點解唔夠膽講
咁1500蚊張機票賣1蚊
計比例買幾千蚊部家電 叫好抵?

1蚊機票 1蚊龍蝦 都有大大隻字大大張poster寫明呢個係special promotion
呢單case所以items都一樣價錢 又無限availability 根本唔洗用腦都知有問題
所以先話你夠厚顏無恥咁話唔覺價錢有問題系統出錯咪ok囉

人地個網大大個字話“劈價”
低於正常價買到貨物好正常
消費者無定價責任
如果有, 我駛唔駛幫佢睇埋財務報告定“合理價錢”???

人奶係比奶粉好
但係巴打知唔知有啲老母係冇人奶出?
咁呢個時候嘅奶粉對於呢啲BB仲係咪必需品?

可以。咁請解釋下黃牛個方面有無錯

係自由市場上冇錯
但係法律上係錯

無錯。
立法唔比人炒黃牛,點解唔立法唔比人炒樓?
都係商品
到底貪心有咩問題 有邊個唔貪心?點解係咁有人叫人貪心認左佢,認唔認又點?

貪心都冇問題咁真係冇得講 大家思想好唔同
唔認冇野既 但既然你覺得冇問題咪大方認 男人大丈夫怕d咩
原本我買野仲要幫商家諗埋
係咪次次都要Send信問佢(點解咁平呀?)
我睇唔到果班連登仔同佢地有乜分別

有比錢嫁喎
你講到成班垃圾傻西唔比錢搶人野咁

支那人食自助餐夠有俾錢啦
佢哋響度搶你哋班連登仔咪一樣話佢哋肉酸

屌佢地搶自助餐唔係因為貪 係因為佢地影響緊個秩序
當你一次過攞晒會影響到後面嘅人冇得拎
同埋嘈音影響其他食客
佢地靜靜地一個跟一個咁去排隊咁去拎根本冇問題

今次有冇影響其他人?
有 影響緊誠哥啲錢

巴打唔好抄我橋

豐澤開到先例嘅話
你咁做係合法

到時個個商家佬都咁玩
我去買野實仆街

呢單野買家都無唔道德
平貨多買入 就係 簡單經濟學原則
買100部都係道德嘅, 明買明賣
我買果陣真心覺得Christmas sale wor
1蚊機票都有啦 298買幾千蚊野
真係無可能有?

成日話肉酸
如果佢係成個網都係298
咁我都可能會信佢真係出現問題
但問題係某一啲係298 某一啲係29800
咁唔可以當佢係營銷手法引我去睇29800既野?

講真巴打你咁樣死拗都柒啦
大家心知肚明如果真係 298 賣既話
十次都會有九次係大肆鋪張賣定廣告話定果日會有xmas sale make 定 noise 啦加埋數量一定有限架啦
會唔會係無預警咁無啦啦半夜比你任禁每人幾十部先

即係本身都覺得有d 人護住豐澤好撚奴性 但你仲講仲on9

唔覺得有咩咁柒
我買果陣理得其他人買幾多
利申買左啲原價一千幾百既家電only

我都認為撳幾十部mac book啲撚樣係賤鳩格。但係件事既本質係豐澤出錯,誤導左人吖嘛,再冇通知情況下cut 單,唔洗負責。成日話明知298咁平實有問題啦,咁又點姐,咁代表豐澤無錯?唔洗負責?
到底貪心有咩問題 有邊個唔貪心?點解係咁有人叫人貪心認左佢,認唔認又點?

賣家但求打個和
大家開開心心換電器
我覺得係誠仔突然良心發現
所以回饋大眾作的聖誕速銷
所以唔可以輸打贏要
而客戶都同誠仔講merry christmas
winwin situation

賣家但求打個和
大家開開心心換電器

大佬佢個和遙遙無期
其實佢地係做錯野
咁做錯野咪要承擔翻責任
係咪每人300蚊優惠卷就算丫
你自己上網買野禁多左個零買左10件都要自己比哂佢la
你可唔可以到card center 講比300無數
做生意就係有風險咖la
又唔係黑客攻擊,又唔係中毒
你自己做錯野,無論係10蚊定係10億,都要食左佢咖la
邊個話用生意係包賺咖,個數太大就唔洗賠啊?一句唔小心就當無事?
你自己做錯野人地正當途俓買貨,叫你賠合情合理啦掛。
你D貨online 寫298,人地見平咪買,買之前仲要思考點解咁平,我諗咩關唔關你事丫,哇298一定有伏,大佬你大公司,你見到apple 咁扺有邊個唔尻衝,尻衝係因為你叫豐澤,就係信你唔會呃尻人,幾多人因為琴晚比左個人資料做左會員,你一句唔好意思就拎哂人地d個人資料,大佬D個人資料唔洗錢,唔係成本丫?
你話外國有案例唔賠咖,但依家明明係豐澤唔岩在先,其實正常邏輯去諗,佢D貨一定要照出,如果係因為以前案例,就叫人唔好去打,就因為咁去笑人,話人,咁合唔合理先。沒錯,案例係重要,但最重要既唔係果件事本身誰是誰,如果因為佢係大財團,佢係誠哥期下,同誠哥打官司哂氣la,咁唔係就正正反映社會的不公平咩。我唔係話買50幾部iPhone 既人既心態沒問題,但呢件事平心而論去睇,真係買左野既人錯咩,真係比左錢想拎到貨物但一句個伺候器壞就取消交易的人錯咩,佢地比左錢想拎貨本來就係正常,依家只係豐澤做錯野但係唔想承擔翻後果,係大家都覺得佢地唔洗承擔後果?定係社會既不公另到佢地唔洗承擔後果

我個人好希望大家係後者

豐澤洗唔洗承擔後果就睇法庭判(前題係有人告 )
不過唔該睇睇首發個post先講
大班人係豐澤未公告之前就講話成立乜野苦主聯盟 根本一早預左豐澤係標錯價 當中抱住「責任不在買家,自己有賺無蝕何樂而不為」而買既人有幾多個我真係唔知
係啊你有權益可以爭取(如你所講 買多10件要自己比晒佢)
但就算判贏左都改變唔到呢班人想攞人著數呢點
你問佢地有無錯? 法律上應該無錯
道德上就真係好唔知羞
所以回歸返個post既主題
「苦主」有既係道德底線既問題(單指買前已認為係標錯價既人)
豐澤退費唔賣有無錯係法律上既問題 我唔清楚法例
除非豐澤當初係故意呃人入貨

其實唔洗法庭判,邏輯上豐澤係應該要出貨
但佢呢個做法有冇問題我都答你唔到
其實呢件事可以睇到唔同既香港人同香港面貌
係我既角度而言,
1)見到平,就買幾件果D係正常既消費者,心態正常,岩自己用,平咪買
2)尻買,見到就禁,大手買入大手買出,其實我覺得同黃牛黨,炒iPhone 無異
3)花生撚,正正係大部分的香港人,事不關己,己不勞心,見到咁情況,哇最好搞大D,好好睇丫喂
4)唔接受賠償又唔出聲,係丫我係唔滿意丫,但係因為呢樣因為果樣,又唔肯出黎發聲,no action,一味識批評
5)屈服強權,300蚊是但la,好過冇,但明知自己利益可能受損
6)而偏偏係最重要行動者又小之有小
其實可以寫篇論文,從豐澤看香港人
豐澤開到先例嘅話
你咁做係合法

到時個個商家佬都咁玩
我去買野實仆街

呢單野買家都無唔道德
平貨多買入 就係 簡單經濟學原則
買100部都係道德嘅, 明買明賣

係明買明賣咁簡單 一本contract law嘅教科書就唔會成本字典咁厚啦
醫科生就讀下法律先講野啦
咁佢地係咪蝗蟲?

係。不過佢地黑人憎同每日150個落香港呢件事係無關係,佢地申請落香港的而且確無錯,錯係錯在當初立咗法果班賣港賊

咁即係你都同意班苦主同呢班友冇分別啦

其實我唔明你貼呢張圖出嚟同你上面嘅cm有咩關係
到底係想講啲咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞