到而家都唔明點解啲所謂豐澤苦主覺得自己冇問題

1001 回覆
1813 Like 814 Dislike
姐係有比錢就可以為所欲為?

咩叫為所欲為?我畀錢買你貨
我嘅欲只係你件商品
睇唔到當中我用錢做到咩額外嘅事

咁係咪明知個價格唔合理都係要拎到件貨

咩叫明知個價格唔合理
人地set幾多錢 無論佢想定唔想 推得岀黎自然有人買架啦 咁買到就自然要俾貨架啦
你先唔好理幾錢 大前提呢單交易已經成功 但你唔俾貨人 姐係反口啦 咁就呢一點就已經唔啱啦下話
d人一次過買十幾部iphone ipad
我唔信會自用囉
咪又係正價放比人...

買賣交易要諗係咪自用
樓市駛唔駛行配給制? 唔係自用唔俾買樓
話自己係苦主可能係誇張左
但作為消費者本來就同商家企喺一個對立面
樓主戇鳩到講道德

一個極度資本主義社會,仲要同商人講道德
你溫室長大架?
商家佬會同你講道德佢一早執左笠啦戇鳩鳩

我見好多人用呢個例子做類比,但其實呢個類比好似有啲唔準確。

而家個問題焦點係出現咗technical error標錯價。

個例子應該係,你買完件野,發現豐澤電腦出問題標錯價,令你買貴咗 (例如件貨明明係298蚊,但而家因為technical error,標錯價賣到10000蚊,而你無留意俾咗錢),咁情況商家肯定讓步賠返俾你。

當然好多人都可以死口唔認,話鬼知佢標錯價咩、以為Christmas sale乜乜柒柒,最肉酸個位咪就係呢到囉。

我買果陣真心覺得Christmas sale wor
1蚊機票都有啦 298買幾千蚊野
真係無可能有?

成日話肉酸
如果佢係成個網都係298
咁我都可能會信佢真係出現問題
但問題係某一啲係298 某一啲係29800
咁唔可以當佢係營銷手法引我去睇29800既野?

講真巴打你咁樣死拗都柒啦
大家心知肚明如果真係 298 賣既話
十次都會有九次係大肆鋪張賣定廣告話定果日會有xmas sale make 定 noise 啦加埋數量一定有限架啦
會唔會係無預警咁無啦啦半夜比你任禁每人幾十部先

即係本身都覺得有d 人護住豐澤好撚奴性 但你仲講仲on9

唔覺得有咩咁柒
我買果陣理得其他人買幾多
利申買左啲原價一千幾百既家電only
點解你覺得人地承擔既後果你係得益果一方?
定係自己貪?

因為佢技術故障
我正當係佢個網站進行交易
系統接受左
佢有責任比貨

佢而家有負責任 回番水+送coupon
你唔接受
咁你應該入稟引索賠償

呢個問題
我覺得唔應該去話果D唔接受佢賠償既人
因為問題唔係出自呢班人身上
咁直講啦,傻撚認貪心咪得囉。同班支那人有咩分別啊

話人哋貪心咁又點啫

解決到消費者之間極不公平嘅問題咩

仲有台灣美國日本歐洲都發生過類似嘅嘢啦

咁人哋都係支那人

係啊係啊 有人做就代表啱㗎啦。我話個班人無資格笑支那人咋。無話有做就係支那人喎。我而家就係指住班買左超出自己需求既人額頭嚟笑。希望你唔係啦

咁又點解決到問題咩

利申:冇買過任何野
睇完呢個post有個發達大計。
開個網標明200蚊有新iphone,要登記會員,然後話打錯,之後退返200蚊再加網店100蚊e-coupon,仲要set到買夠500先用得,又拎到市民data又促銷到,最爽係仲有班自稱唔貪小便宜嘅道德撚維護我,今次fatfat

巴打唔好抄我橋
成班垃圾個重點仲係d人貪心,屌你地醒啦係人都貪心,炒樓d人已經夠住,買十間你地又覺佢地叻?

重點係單嘢帶岀同metoo事件一樣嘅情況,metoo係女人講乜就乜,依家係商家講乜就乜,我一句岀錯就完事,買家空歡喜一場

上面都講咗,係人都貪心,平到唔合理都唔貪等幾時?只係事件過後大家發現原來商家權利遠遠大於消費者權益,你試下依家去買100部dyson吸塵機,收到人地岀貨email然後屌返人轉頭,屌你咩,我正常人一個,點會用到100部,係人都知我打多2個0,然後叫人退錢!人地睬你都傻,中間已經蝕咗交易費,工人岀貨薪金等等。

同埋,豐澤退錢但買家已經蝕咗時間,得唔到預期商品所導致嘅損失,但佢地完全冇任何處分,商家可以岀錯,但唔該公平d,係咪應該有d後果要承擔返?例如向公眾發佈錯誤訊息,罰一筆?

賣家、買家權力失衡先係最應該討論嘅事!而唔係原來好多人好貪心 敢問樓主,你有幾高尚,有冇買過六合彩?夠唔夠膽話自己唔貪?

所以我覺得得兩個原因
一係就打手
一係就大陸人思維

呢啲post拉埋上去道德高地就以為解決到問題

製造道德恐慌

咁咪冇人討論原本嘅問題

所以到底合約內容同埋損失左d乜?spin左咁耐都冇「苦主」答到
豐澤做錯野,佢係需要為疏忽負責
佢而家退返錢,再加送優惠劵,叫唔叫負左責?
定係係你眼中佢一定要出左貨先叫負左責?
法庭案例個重點唔係話商家標錯價唔洗出貨,而係消費者明知商家有疏忽,都照樣落單,想從中得益,咁樣個交易就唔成立
如果你係街趺左野,係你疏忽,有人執到,但拾遺不報,都係做錯。
換句話講如果你明知對方係犯錯,你想從中得益,法庭係唔會比你咁做
不過我好支持苦主告上法庭,一齊睇下會唔會推翻之前案例囉
都係果句
快運可以用1蚊賣張原價千五蚊既機票
每年美食展/電腦展 都有唔同既1蚊換幾千
甚至過萬既物品
我用298買一部幾千蚊既野
個折扣比其他果啲已經來得少
我真誠合理期望相信佢係聖誕大特賣 咁點

你夠厚面皮咁講呢句咪得囉
人無恥則無敵

點解唔夠膽講
咁1500蚊張機票賣1蚊
計比例買幾千蚊部家電 叫好抵?

1蚊機票 1蚊龍蝦 都有大大隻字大大張poster寫明呢個係special promotion
呢單case所以items都一樣價錢 又無限availability 根本唔洗用腦都知有問題
所以先話你夠厚顏無恥咁話唔覺價錢有問題系統出錯咪ok囉

你收皮啦
琴晚撚係無限availability咩
仲要啲野都唔撚係所有一樣價錢
睇01果啲圖見到cap出黎既係298就係到話人無恥
開個網標明200蚊有新iphone,要登記會員,然後話打錯,之後退返200蚊再加網店100蚊e-coupon,仲要set到買夠500先用得,又拎到市民data又促銷到,最爽係仲有班自稱唔貪小便宜嘅道德撚維護我,今次fatfat

巴打唔好抄我橋

巴打預埋我得唔得 有堆免費打手
係香港做生意真爽
買一件半件果啲都話丫
買幾十件果啲同支那大媽食自助餐有幾多拎幾多有咩分別

佢地呢啲時候就會雙重標準架啦
自己做就大條道理幾百個理由, 換轉支那人即卡企上道德高地屌到反艇
做咩講到拎豐澤便宜好衰咁 唔cap呢啲大公司著數唔通落樓下士多cap水?
我買果陣真心覺得Christmas sale wor
1蚊機票都有啦 298買幾千蚊野
真係無可能有?

成日話肉酸
如果佢係成個網都係298
咁我都可能會信佢真係出現問題
但問題係某一啲係298 某一啲係29800
咁唔可以當佢係營銷手法引我去睇29800既野?

十次都會有九次係大肆鋪張賣定廣告話定果日會有xmas sale make 定 noise 啦加埋數量一定有限架啦

當真係有聖誕特賣298

會唔會咁多新款無限量賣直至庫存賣完
然後成家公司可以蝕到執笠
豐澤聲稱過萬件貨標錯價
當每件蝕2000都蝕成2000萬

大佬唔好呃自己啦
真誠地信係標298

人地1蚊鮑魚1蚊機票都每人有限量,總數又限得幾件咁啦
到時上到庭盞俾個官撚到狗咁

認貪心咪算仲死撐

佢鍾意做蝕本生意我撚知佢咩

貪平去買嗰件野都係貪心嘅一種嚟㗎
咁又點呀
豐澤做錯野,佢係需要為疏忽負責
佢而家退返錢,再加送優惠劵,叫唔叫負左責?
定係係你眼中佢一定要出左貨先叫負左責?
法庭案例個重點唔係話商家標錯價唔洗出貨,而係消費者明知商家有疏忽,都照樣落單,想從中得益,咁樣個交易就唔成立
如果你係街趺左野,係你疏忽,有人執到,但拾遺不報,都係做錯。
換句話講如果你明知對方係犯錯,你想從中得益,法庭係唔會比你咁做
不過我好支持苦主告上法庭,一齊睇下會唔會推翻之前案例囉

都係果句
快運可以用1蚊賣張原價千五蚊既機票
每年美食展/電腦展 都有唔同既1蚊換幾千
甚至過萬既物品
我用298買一部幾千蚊既野
個折扣比其他果啲已經來得少
我真誠合理期望相信佢係聖誕大特賣 咁點?

留番同個官講

個官不食人間煙火 撚會抽快運機票咩

巴打唔好抄我橋

豐澤開到先例嘅話
你咁做係合法

但係身為消費者, 都係想 豐澤出貨多D
到時個個商家佬都咁玩
我去買野實仆街
所以我覺得得兩個原因
一係就打手
一係就大陸人思維

製造道德恐慌

咁咪冇人討論原本嘅問題

所以到底合約內容同埋損失左d乜?spin左咁耐都冇「苦主」答到

時間就已經係一個損失啦
話人哋貪心咁又點啫

解決到消費者之間極不公平嘅問題咩

仲有台灣美國日本歐洲都發生過類似嘅嘢啦

咁人哋都係支那人

係啊係啊 有人做就代表啱㗎啦。我話個班人無資格笑支那人咋。無話有做就係支那人喎。我而家就係指住班買左超出自己需求既人額頭嚟笑。希望你唔係啦

咁又點解決到問題咩

利申:冇買過任何野

係討論區講野不嬲都解決唔到問題。我笑班人想攞着數買幾十部又收唔到貨紅都面晒姐。唔通你同我係到9up會解決到問題咩
所以我覺得得兩個原因
一係就打手
一係就大陸人思維

製造道德恐慌

咁咪冇人討論原本嘅問題

合約=成功交易email
損失=對產品,商店嘅期望、時間

當真係有聖誕特賣298

會唔會咁多新款無限量賣直至庫存賣完
然後成家公司可以蝕到執笠
豐澤聲稱過萬件貨標錯價
當每件蝕2000都蝕成2000萬

大佬唔好呃自己啦
真誠地信係標298

人地1蚊鮑魚1蚊機票都每人有限量,總數又限得幾件咁啦
到時上到庭盞俾個官撚到狗咁

認貪心咪算仲死撐

佢鍾意做蝕本生意我撚知佢咩

貪平去買嗰件野都係貪心嘅一種嚟㗎
咁又點呀

無錯,快撚啲去告
應該好大機會勝訴
做咩講到拎豐澤便宜好衰咁 唔cap呢啲大公司著數唔通落樓下士多cap水?

唔知係真心定打手
所以我覺得得兩個原因
一係就打手
一係就大陸人思維

製造道德恐慌

咁咪冇人討論原本嘅問題

損失:
1.時間
2.得唔到預期貨物
3.動用流動資金或信用卡限額成本
4.用信用卡或借錢買,有借貸風險利息
仲有好多,不過睇你點答先

合約:
有交易完成指示
有岀貨email
即商家明確表態並接受是次交易
反撚到唔用腦諗野。每日150個,果150個中國人真係無錯喎,合法途徑申請。錯係錯在立法囉,首先每日150個已經係錯到離哂大譜,仲要個審批資格係由大陸做,唔係香港做,緊係錯啦。但每日果150個人真係無錯,係人都知大陸係唔住得人,有得落香港緊係落,唔好拉埋啲咩劣根性嚟講。比著任何一個地方嘅人住喺中國,我肯定只要有機會,任何人都會想離開呢個鬼地方

咁佢地係咪蝗蟲?

係。不過佢地黑人憎同每日150個落香港呢件事係無關係,佢地申請落香港的而且確無錯,錯係錯在當初立咗法果班賣港賊

咁即係你都同意班苦主同呢班友冇分別啦
已正皮

利申尋晚趁熱鬧訂咗一個ipad食花生 而家有張$300應該都係攞嚟買ipad
究竟有幾窮先可以為買唔到300蚊雪櫃而發爛渣
到底貪心有咩問題 有邊個唔貪心?點解係咁有人叫人貪心認左佢,認唔認又點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞